Grendel a Krúpa z OĽaNO konšpirujú o údajnom únose Vietnamca a navážajú sa do Žilinku
16 | 03 | 2021 I editor01hd
Podpredseda parlamentu Gábor Grendel a šéf výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa konšpirujú o údajnom únose Vietnamca. V súvislosti s touto kauzou sa navážajú aj do šéfa prokuratúry Maroša Žilinku.

Generálny prokurátor Žilinka vysvetľoval na utorkovom mimoriadnom zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť postup vyšetrovania vo veci údajného únosu Vietnamca. Výbor rokoval neverejne, informuje TASR.

Predseda výboru Krúpa i podpredseda parlamentu Grendel (obaja OaANO) skonštatovali, že napriek Žilinkovej snahe objasniť všetky okolnosti zostali pre nich v prípade aj naďalej otázniky.

Šéf prokuratúry prednedávnom informoval, že orgány činné v trestnom konaní nepochybili pri vyšetrovaní tohto prípadu. Žilinka konštatoval, že žiaden slovenský občan ani štátny orgán sa vedome nepodieľal na takzvanom únose Vietnamca. Okrem politikov OĽaNO o kauze Vietnamec odvtedy konšpiruje už len provládny portál dennikn.sk.

Krúpa vyhlásil, že Žilinka sa snažil zodpovedať otázky napríklad o lete, potenciálnom pobyte unesenej osoby na Slovensku, stretnutí s vtedajším ministrom vnútra a vietnamskej delegácie. Vznikli však podľa neho otázniky, ktoré Žilinka zobral na vedomie.

"Ubezpečil nás, že k týmto sa ešte vráti a bude sa im venovať. Osobne si myslím, že spôsob, akým prebieha vyšetrovanie, je miestami trochu zvláštny," uviedol Krúpa. Nevysvetlil však, prečo si to myslí.

Grendel nazval únos Vietnamca "dokonalým zločinom". Myslí si, že žiadna z krajín nedokáže odpovedať na otázku, ako sa dostal Vietnamec z Nemecka do Vietnamu.

"Moje pochybnosti ani tento výbor nevyvrátil," uviedol Grendel. Za najslabšie miesto príbehu považuje pokus o údajné oklamanie Poľska v súvislosti s tým, že na palube slovenského špeciálu sa má nachádzať minister vnútra SR. "Je pre mňa trochu nepochopiteľné, že naše orgány činné v trestnom konaní tento pokus nevidia," dodal.

K únosu Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní.