Do Spojených štátov sa vracajú kruté časy McCartizmu (Vladimír Prochvatilov)
16 | 03 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Akékoľvek pochybnosti o existencii „pandémie“ a čestnosti Bidenovho víťazstva vo voľbách treba považovať za dezinformáciu


24. februára sa vo Výbore pre energetiku a obchod Kongresu USA  začali  vypočutia o  ‘’Rozdúchavaní plameňov: dezinformácie a extrémizmus v médiách’’ (Fanning the Flames: Disinformation and Extremism in the Media).

Na základe tvrdenia, že „šírenie dezinformácií a extrémizmu prostredníctvom tradičných médií predstavuje hmatateľnú a destabilizujúcu hrozbu“, výbor dospieva k záveru„Čoraz častejšie využívanie niektorých vysielacích a káblových sietí na šírenie konšpiračných teórií a zavádzajúcich alebo nepravdivých informácií vyvoláva otázky o ich oddanosti novinárskej čestnosti“.

Pod „novinárskou česnosťou“ sa tu rozumie šírenie postojov skupiny,  ktorá sa dostala k moci a nič iné. Pokiaľ ide o nezmyselný výraz „konšpiračná teória“ potom, ako viete, sa tento mém, alebo štítok vešia v prípadoch, keď treba názor, ktorý je v rozpore s ideológiou globalizmu vyhlásiť za lož (dezinformáciu).

Tento ideový strašiak (konšpiračná teória) slúži ako nástroj na potlačenie akýchkoľvek názorov, ktoré sa nezhodujú so „všeobecnou líniou“.

Je možné vyhnať americké lode z Čierneho mora? (Sergej Gorbačov)
Komentár Sergeja Gorbačova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Iveta Machová


V predvečer vypočutia 24. februára dvaja členovia výboru, demokrati Anna Eshoo a Jerry McNerney, poslali list poskytovateľom káblovej televízie so žiadosťou o odpoveď, čo robia v boji proti „šíreniu dezinformácií“. Podobné listy boli zaslané aj spoločnostiam Roku, Amazon, Apple, Google  a Hulu. Ostražití demokratickí zákonodarcovia kladú otázku: „Aké kroky ste podnikli pred, počas a po voľbách 3. novembra 2020 a útokoch zo 6. januára 2021, aby ste odsledovali a eliminovali šírenie dezinformácií? ... Plánujete pokračovať v spolupráci s Fox News, OANN a Newsmax na svojej platforme ako doteraz, tak aj po obnovení zmlúv? Ak áno, tak prečo? “  Kanály FoxNewsmax a OANN považujú autori listu za šíriteľov dezinformácií.

"Niektorí členovia Kongresu... požadujú, aby poskytovatelia káblových televízií participovali na diskriminácii názorov, čo vytvára strašný precedens’’, -  uvádza vo svojom vyhlásení spoločnosť Fox News. Spoločnosť Newsmax označila list dvoch demokratov za „útok na slobodu slova“.

Známy americký novinár Glenn Greenwald  pripomína, že „tí istí dvaja členovia Kongresu, ktorí poslali tento výhražný list poskytovateľom káblovej televízie, počas Trumpovej vlády vyhlasovali, že slobodu tlače treba garantovať za každú cenu. „Prvý dodatok zakazuje Kongresu prijímať zákony obmedzujúce slobodu tlače a my si kultúru slobody prejavu v našej krajine vážime“, uviedli v liste adresovanom Federálnej komunikačnej komisii (FCC) v roku 2019... „Nepožadujeme žiadnu cenzúru tlače’’, - ubezpečovali FCC v čase, keď bol Trump prezident. Teraz to však zjavne robia“.

Dračie lode - čínska námorná hrozba (Peter Schweizer)
Názor Petera Schweizera (Gatestone Institute) Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Komisár FCC Brendan Carr vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil kroky demokratov a označil ich ako ‘’výrazný odklon od ustanovenia Prvého dodatku a príšerné porušenie práva na slobodu slova, ktorému sa teší každé médium v tejto krajine’’. Carrov kolega z FCC, republikán Nathan Simington,  obvinil  demokratov zo snahy "umlčať tých, ktorí na svojich platformách šíria nevyhovujúce názory’’.

David Johnson, výkonný riaditeľ Strategic Vision PR Group,  povedal, že je to "pokus takmer priamej cenzúry a forma zastrašovania’’.

Demokratický útok na tri televízne kanály, ktoré sa v Amerike označujú za konzervatívne, možno vysvetliť jednoducho: Fox NewsOANN a Newsmax poskytli Donaldovi Trumpovi možnosť vzniesť obvinenia o podvodoch vo voľbách v roku 2020.

Na začiatku vypočutia 24. februára predseda výboru Frank Pallone mladší a predseda podvýboru pre komunikáciu a technológie Mike Doyle  vystúpili  so spoločným vyhlásením: „Dlhotrvajúce ťažkosti s pandémiou COVID-19 a útok na Kapitol 6. januára vyústili do desivej reality: šírenie dezinformácií a extrémizmu tradičnými prostriedkami masovej informácie predstavuje hmatateľnú a destabilizujúcu hrozbu“.

Prečo sú pre Rusko americkí rusofóbovia prijateľnejší než realisti (Peter Akopov)
Komentár Petra Akopova (Ria.ru) Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Jerry McNerney vo svojom prejave povedal, že zaslaný ním a Ann Eshoo list na adresu poskytovateľov káblovej televízie "odráža obavy ohľadne dezinformácií o COVID-19 a prezidentských voľbách 2020’’. Takže si všimnime: za „dezinformáciu“ sa majú považovať, po prvé akékoľvek pochybnosti o  existencii notoricky známej „pandémie“ a po druhé akékoľvek pochybnosti o čestnosti Bidenovho víťazstva v amerických prezidentských voľbách.

Na zasadnutí 24. februára vystúpili pred zákonodarcami štyria odborníci. Jonathan Turley, profesor práva na Washingtonskej univerzite, na margo listu Ann Eshoo a McNerneyho uviedol: „Z hľadiska slobody slova a tlače je tento list nielen zastrašujúci; je mrazivý“.

Zato nasledujúca rečníčka, Kristin Danielle Urquiza, spoluzakladateľka neziskovej organizácie Marked By COVID, ktorá sa  označuje  za „farebnú homosexuálnu ženu’’ (a queer woman of color), priamo obvinila Donalda Trumpa a Fox News z dezinformácií, ktoré „umožnili… vytvoriť  ideálne podmienky pre šírenie vírusu a nezmyselnú smrť státisícov ľudí“.

Moderátorka šou Matter of Facts v televízii Hearst Television Soledad O'Brienová k tomu dodala, že „médiá, maskované žurnalistikou, roky šíria lož“.

Rusko a Čína verzus USA. Čo nás čaká? (Glenn Diesen)
Názor Glenna Diesena ( Russia Today) Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Profesorka žurnalistiky na Kolumbijskej univerzite Emily Bellová sa zasadzuje za „ oveľa jasnejšie a pravdivejšie spravodajské prostredie“, ktoré by bolo regulované. Znamená to, že podporila obmedzenia slobody slova a médií, ako zdôraznil Jonathan Turley, ktorý poukázal na to, že žiadna štátna regulácia tlače nepovedie k zníženiu množstva nežiadúcich informácií (objectionable product), len vytvorí poloúradný informačný produkt. Reč je o "nebezpečnej eskalácii križiackej výpravy… s cieľom umlčať každého, kto nesúhlasí s ideológiou demokratov’’.

Glenn Greenwald vo svojom článku poukázal na nebezpečenstvo šírenia liberálnymi MSNBC a CNN názorov „majúcich veľmi jedovaté korene v studenej vojne, konkrétne: McCarthyho scenár, podľa ktorého Kremeľ pomocou vydierania prezidenta ovládol kľúčové americké inštitúcie... rovnako ako zločinecké sprisahanie medzi Moskvou a Trumpovým tímom... Všetko to bola lož“.

Nesmelé protesty republikánov a ohlušujúce mlčanie liberálnej tlače o kampani proti tým, ktorí v USA myslia inak, začali mnohých Američanov znepokojovať.

Portál  Issues & Insights  píše:  „Sme v Amerike, ktorú by predchádzajúca generácia nespoznala... Ak náš pokles nebude rozhodne a rýchlo zastavený, tak čoskoro začneme páliť knihy, pretože sme už symbolicky spálili každého, kto si dovolí vyjadriť názor, odlišný od názoru demokratických médií“.

Matovič skončí možno preto, lebo stratil dôveru USA. Sú strany SaS a Za ľudí hybridnými zbraňami USA?
Zlé jazyky hovoria, že ak akýkoľvek premiér stratí dôveru Spojených štátov amerických, musí ísť „z trónu“ dole. A najjednoduchšie sa ho dá zbaviť pomocou vydieračských metód proamerických elementov v jeho vlastnej vláde. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Gabriel Matta