Matovič skončí možno preto, lebo stratil dôveru USA. Sú strany SaS a Za ľudí hybridnými zbraňami USA?
16 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Zlé jazyky hovoria, že ak akýkoľvek premiér stratí dôveru Spojených štátov amerických, musí ísť „z trónu“ dole. A najjednoduchšie sa ho dá zbaviť pomocou vydieračských metód proamerických elementov v jeho vlastnej vláde.


Je možné, že práve Igor Matovič sa stal obeťou týchto geopolitických hier po tom, čo si dovolil nakúpiť ruské vakcíny Sputnik V? zamýšľa sa vo svojom vydaní portál Hlavné správy



Americké farebné revolúcie, prevraty a vojny

Spojené štáty americké sú síce už upadajúca veľmoc, no ako sa hovorí, zdochynajúci kôň najviac kope. V krajinách po celom svete sa snažia nastoliť svoju liberálnu diktatúru, ktorú mylne nazývajú liberálna demokracia.

Zároveň sa im nepáči, ak sa čo i len trochu niekto vzoprie americkým záujmom. Vo viac autoritárskych krajinách sa snažia „neposlušného“ vládcu zosadiť tzv. farebnými revolúciami, respektíve prevratom – Venezuela, Ukrajina, Bielorusko.

Ak sa im to však nepodarí, sú schopní zájsť aj ďalej. A to podporou tzv. povstalcov (alebo skôr teroristov?), ako napríklad v Sýrii, v Líbyi, či priamo vojenskou inváziou ako napríklad v Iraku – bombardovaním v bývalej Juhoslávii atď.

Rusko a Čína verzus USA. Čo nás čaká? (Glenn Diesen)
Názor Glenna Diesena ( Russia Today) Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Vo viac poslušných krajinách sa snažia politiku ovplyvňovať najmä cez mimovládne organizácie. Väčšinou sa jedná o krajiny Európskej únie a NATO, ktorých lídri sú servilní voči USA, no aj napriek tomu sa občas vyskytne nejaká výnimka, a vtedy musia Spojené štáty Americké zakročiť. Aj keď samozrejme menej drastickým spôsobom ako v iných častiach sveta.

Je možné, že sa Američania v súčasnosti snažia zbaviť „neposlušného Matoviča“? pokračuje v zamyslení sa nad situáciou autor článku a púšťa sa do obsiahlej analýzy.
Mečiar – nepriateľ USA

Pozrime sa ale najprv trocha do histórie. Po novembri 1989 si Američania mysleli, že vtedajšie Československo a následne samostatné Slovensko je už v ich rukách. Po nástupe vlády vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara sa však zo sna zobudili.

Vladimír Mečiar sa snažil hájiť záujmy Slovenskej republiky a neklaňal sa USA. Bol aj za spoluprácu s Ruskou federáciou. Američania preto museli zakročiť. Spustili štvavú kampaň cez mimovládne organizácie, ktoré financovali, respektíve financoval ich najmä americký miliardár George Soros, ktorý sa vtedy špecializoval na strednú Európu.

Moskva varuje USA: Môžete začať nové preteky v zbrojení!
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


USA potrebovali Slovensko dostať do prozápadných štruktúr, do Európskej únie a najmä do Severoatlantickej aliancie NATO. A na to im poslúžil Dzurinda, ktorý sa stal v roku 1998 premiérom po štvavej kampani proti Mečiarovi, na ktorej sa mali podieľať aj západné tajné služby.
Zbavili sa aj Fica

Po dzurindizme, kde bol rozpredaný strategický majetok SR, prišla éra premiéra Roberta Fica (s malou prestávkou – Radičovej vláda). Fico sa snažil balancovať na hrane. V diplomacii mal proamerického poklonkovača Miroslava Lajčáka a poslušne sme posielali slovenských vojakov do Pobaltia.

No na druhej strane sa snažil Fico udržiavať dobré vzťahy aj smerom na východ, konkrétne s Ruskou federáciou – nemal rusfóbne vyjadrenia. Nemal problém ani skritizovať USA za ich vojenské výlety napríklad v Iraku. A snažil sa hájiť aj národné záujmy, napríklad odmietnutie migračných kvót.

Fico preto nebol veľmi obľúbený na americkej ambasáde. Kým však vo Ficovej prvej aj druhej vláde nemali Američania spojenca, v tretej Ficovej vláde to už bolo inak.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v roku 2018 sa vyskytla príležitosť na zbavenie sa Fica. Liberálna proamerická ministranička Most-Híd, ktorá vo voľbách získala len 6 % si dala podmienku, že vo vláde bude pokračovať, len ak z postu premiéra odstúpi Robert Fico. A tak sa aj stalo. Stalo sa to z vôle Američanov? Nevieme. Ale všetko tomu nasvedčuje.

Fico: Vieme o úlohe veľvyslanectva USA, ktorú zohralo v roku 2018 po vražde Kuciaka a jeho priateľky
3. marca 2021 sa prezidentka Čaputová stretla s predstaviteľmi vládnej koalície. Riešili vládnu krízu. V tom istom čase sa po záhrade prezidentského paláca prechádzala veľvyslankyňa USA s poradkyňou prezidentky Čaputovej Janou Kobzovou. „Je... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Petra Demková


V parlamentných voľbách 2020 zrejme dávali Američania najväčšie nádeje do koalície Progresívne Slovensko – SaS – Za ľudí. Čiste proamericko-liberálna vláda.
Matovič najprv Američanom neprekážal

Nakoniec to celkom nevyšlo. Po virálnych predvolebných videách na Cypre a pred vilou Jána Počiatka jednoznačne vyhralo hnutie OĽaNO a premiérom sa tak stal nepredvídateľný Igor Matovič. Do koalície si prizval spojenca Le Penovej, Borisa Kollára (čo pre USA bola veľmi zlá správa) a do počtu vzal do vlády aj najmenšie liberálne a proamerické straničky SaS a Za ľudí.

Zo začiatku sa ale javilo, že Matovič bude skákať tak, ako budú USA pískať. Ministrom zahraničných vecí sa stal milovník USA Ivan Korčok, ktorý pred tým pôsobil v USA ako veľvyslanec a ministrom obrany sa stal Jaroslav Naď, taktiež proamerický nadšenec.

Bezpečnostná stratégia slovenskej vlády pôsobila tak, akoby ju písali priamo v USA. Samozrejme, nesmela chýbať ani kritika Ruska. Všetko šlo ako po masle. Matovič mal dôveru Spojených štátov amerických.

Čarnogurský mladší: Dovozom Sputniku získalo Slovensko späť časť svojej suverenity
Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a najmä prítomnosť premiéra s ministrom zdravotníctva na letisku sa stali tŕňom v oku mnohým našim politikom. Právnik Ján Čarnogurský mladší je rád, že Slovenskom tým získalo späť časť svojej... Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


A vôbec nevadili ani neustále hádky vo vláde najmä medzi premiérom a ministrom hospodárstva. Nezmyselné celoplošné testovanie síce mnoho odborníkov aj novinárov kritizovalo, no napriek tomu sa všetko robilo tak, ako chcel premiér. Nenamietali ani koaliční partneri.
Veľký zlom – nákup ruských vakcín Sputnik V

Zlom prišiel až začiatkom marca, keď premiér Igor Matovič spoločne s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím doviezli na Slovensko 200 000 ruských vakcín Sputnik V a spolu ich zazmluvnili až 2 milióny. Vtedy ako na povel vyskočili všetci americkí agenti a začal sa „verejný tlak“.

Strana Za ľudí na čele s Veronikou Remišovou okamžite spustila hystériu a koaličnú krízu. Pridal sa aj Richard Sulík (SaS). Obe strany spustili nechutnú geopolitickú hru a štvavú kampaň proti Rusku, proti premiérovi Matovičovi a proti ministrovi zdravotníctva Krajčímu.

Aj keď sa to teraz snažia prezentovať, že koaličná kríza nie je kvôli Sputniku, snáď ešte máme dobrú pamäť. Všetky kiksy premiéra doteraz vôbec nekomentovali, alebo len povedali, že bola to chyba, a pokračujeme ďalej. A odrazu po nákupe Sputnika takýto humbuk.

Biden sa ako šéf „Korporácie USA“ spolieha na farebné revolúcie, vraví ruský politológ
06 | 02 | 2021 | sefredaktor


Je jednoznačným faktom, že liberálne a proamerické ministraničky Za ľudí – 5 % a SaS – 6 % spustili túto koaličnú krízu, ktorá vyústila do jasného ultimáta pre premiéra Matoviča, kvôli nákupu ruských vakcín Sputnik V.
Stratil Matovič dôveru USA, a preto musí skončiť?

A teraz si trochu zakonšpirujme. Keď môžu Remišová a Korčok konšpirovať o nejakých hybridných zbraniach, tak môžeme trochu aj my.

V kuloároch sa hovorí, že premiér Igor Matovič kvôli nákupu ruských vakcín Sputnik V stratil dôveru Spojených štátov amerických. A preto musí skončiť!

A úplne najľahší spôsob ako sa ho zbaviť je cez jeho proamerických koaličných partnerov. Strany Za ľudí a SaS tak možno poslúžili Spojeným štátom americkým. Nevieme, či o to boli požiadaní, alebo to robia spontánne zo servility k USA. S nadsádzkou by sme mohli povedať, že SaS a Za ľudí, sú hybridnými zbraňami USA. Samozrejme, je to zatiaľ len teória a nemusí to byť pravda, no okolnosti tomu nasvedčujú.

Sulík chce vraj rokovať aj s inými „hráčmi“. „Kto to je? Ambasáda USA?" pýta sa Zuzana Belicová
Sestru premiéra Igora Matoviča prekvapilo tajomné vyhlásenie Richarda Sulíka, ktorý povedal, že by sa „radi stretli aj s prezidentkou, ktorá má určite do takýchto vecí čo povedať, ale aj s inými... nazvem ich, hráčmi.“ Belicová sa pýta, kto tí... Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová


Zosadenie Matoviča by tak mohlo byť jednak trestom preňho samotného za to, že sa odvážil ísť proti záujmom USA a jednak ako zastrašenie budúceho premiéra – napríklad Eduarda Hegera – a ďalších po ňom, aby sa niečo podobné – ako nákup Sputnika, neopovážili urobiť. Možno sa hrá aj o to, aby sa Sputnikom na Slovensku nezačalo očkovať – buď nám ostane na skladoch, alebo ho predáme iným krajinám. To ešte čas ukáže.
Čo spraví Matovič? Má 3 možnosti

Igor Matovič má teraz len 3 možnosti. Buď sa podvolí a zo svojho premiérskeho postu ustúpi, v tom prípade ale vie, že je to začiatok jeho konca. Môže to vidieť na príklade Roberta Fica, ktorý v roku 2018 prenechal žezlo Pellegrinimu a dnes sa strana Smer-SD ledva dostane do parlamentu.

Druhou možnosťou je, že sa vzoprie americkým záujmom a pokúsi sa zostaviť menšinovú vládu s odídencami od Kotlebu, alebo aj priamo s Kotlebovcami. V tom prípade by sa však stal pre liberálne médiá poklonkujúce sa USA nepriateľom číslo jeden. A nie je isté, či by vôbec nezaradení poslanci mali o podporu Matovičovej vlády záujem. Za pokus by to však stálo.

Treťou možnosťou sú predčasné voľby, ktoré však pri súčasných klesajúcich preferenciách Matovičovi nevyhovujú. Musí získať čas na upokojenie situácie s Covidom-19. A paradoxne nevyhovujú veľmi ani Američanom, ktorí by síce boli radšej ak by vládli progresívci, no v súčasnej situácii nie je jasné, či by sa vôbec do parlamentu dostali.

USA si z Európy robia kolonizovaný Tretí svet (Ivan Brožík)
Washington povoľuje a zakazuje, kto a kadiaľ bude pre Európu dovážať plyn, Washington nariaďuje, na území ktorého členského štátu únie budú postavené nové vojenské základne NATO - rozumej - USA, Washington sa na severe Európy púšťa do dobrodružstva... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Američanom v podstate súčasná vláda vyhovuje, no problémom pre nich je zrejme nepredvídateľný Matovič, ktorý si dovolil takú „nehoráznosť“ ako nákup ruských vakcín na ochranu zdravia Slovákov.
Čo sa chystá u Čaputovej?

Mimoriadne podivuhodné boli aj návštevy politikov zo SaS a Za ľudí u prezidentky Zuzany Čaputovej. V rovnakom čase ako Sulík s Remišovou diskutovali s Čaputovou o koaličnej kríze sa  v záhrade prezidentského paláca stretla americká veľvyslankyňa Bridget Brinková so šéfkou odboru zahraničnej politiky prezidentskej kancelárie Janou Kobzovou. Žeby sa riešil nejaký plán B – Čaputovej úradnícka vláda?

Samozrejme, zosadenie Matoviča z vôle USA pomocou strán SaS a Za ľudí je zatiaľ len konšpiračná teória a nemusí predstavovať realitu. No vieme, ako to vo svete chodí. Čo je konšpiračná teória dnes, sa neskôr väčšinou ukáže ako pravda.

Každopádne, ponaučením pre ďalších politikov a najmä budúcich premiérov je to, že – nikdy si do vlády neber liberálov ani proamericky orientované politické strany. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil Fico pri strane Most-Híd a Matovič pri SaS a Za ľudí, uzatvára polemiku článok Hlavných správ týmto konštatovaním.

Čaputová reaguje na americkú veľvyslankyňu v záhrade, Fico reaguje na Čaputovú
Prezidentka Čaputová sa po vyše týždni vyjadrila k prítomnosti americkej veľvyslankyne v záhrade prezidentského paláca, práve v deň, keď prijala aj zástupcov strán SaS a Za ľudí. Bola to úplná náhoda, tvrdí. Ficovi sa odpoveď paláca nepáči:... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Petra Demková