Čarnogurský mladší: Vladimír Pčolinský si žil dlho nad pomery. Kde na to bral?
15 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Sudca Špecializovaného trestného súdu včera poslal dnes už exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského do väzby. Okolnosti prípadu šéfa tajných si v statuse na sociálnej sieti všíma právnik Ján Čarnogurský mladší.


Vladimír Pčolinský si ako riaditeľ SIS teda pomyselne sadne do väzby vedľa svojho námestníka Borisa Beňu, ktorý ho do nej vlastne dostal. Pre našu informačnú službu je to smerom k zahraničiu veru poriadna blamáž. Okolnosti zadržania a následnej väzby  Pčolinského rozobral v statuse právnik Ján Čarnogurský mladší.
Je pravdepodobné, že vyšetrovateľ mal nejaké silné esá v rukáve

Zatknutie šéfa SIS spôsobilo značný šok nielen na verejnosti, ale aj na našej politickej scéne či v najbližšom okolí. „Bolo nevyhnutné rýchlo postaviť silnú obranu pre ďalší právny a mediálny postup,“ začína status Čarnogurský. Politici tvrdia, že text obvinenia obsahuje iba odkaz na výpovede dvoch kajúcnikov Borisa Beňa a Ľudovíta Makóa. Ich výpovede sa zrejme zhodujú, hoci v čase výpovede aspoň jeden z nich bol vo väzbe, takže sa nemohli navzájom dohodnúť.

„Z toho vyplýva, že pán Makó pravdepodobne dostal nejaké peniaze ako úplatok a dal z nich 40 tisíc eur pánovi Beňovi, tiež ako úplatok. Od koho ich dostali a komu ich dali, nie je v tomto štádiu príbehu rozhodujúce. Dôležité je, že vyšetrovateľ nemusel uviesť žiadne iné dôkazy vo vznesení obvinenia,“ konštatuje právnik Čarnogurský.

Nezávislé tvrdenia dvoch kajúcnikov, ktoré sa zhodujú, sú dostatočnou indíciou na začatie trestného stíhania. „Na väzbu pána Pčolinského však stačiť nemuseli. Je preto pravdepodobné, že vyšetrovateľ mal ešte nejaké silné esá v rukáve, ktoré predložil až súdu. Pre pána Pčolinského je nebezpečné vypovedať o konkrétnych faktoch, pokiaľ nevie, čo všetko vyšetrovatelia vedia,“ myslí si Čarnogurský.

Právnik chváli kroky Pčolinského obhajkyne Evy Mišíkovej, ktorá je podľa neho výborná advokátka. Čarnogurský sa však v statuse zameral aj na hru o mlčanlivosti, ktorá sa po zadržaní Pčolinského začala odohrávať.

„Sme presvedčení, že skutok sa stal,“ šokujúco povedal Boris Kollár na prípad Pčolinský
Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár chce, aby sa obvinenie Vladimíra Pčolinského vyšetrilo čo najskôr. „Sme presvedčení, že skutok sa stal,“ povedal na margo prípadu. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Ivan Uhliarik

Naplánovať zadržanie šéfa SIS nie je záležitosť pár hodín, ale dní

Čarnogurský mladší si myslí, že Pčolinský je obvinený preto, že si svoju prácu zjavne vôbec nerobil dobre. „Na obvineného sa povinnosť mlčanlivosti nevzťahuje, môže povedať vyšetrovateľovi všetko, aj tajomstvá, musí iba upozorniť na skutočnosť, ktorá je tajomstvom, aby bola neprístupná tretím osobám,“ prízvukuje právnik.

Dodáva, že svedectvo Beňu o jeho úplatkoch určite nespadá pod služobnú prácu v SIS, preto mu žiadna povinnosť mlčanlivosti nevznikla. „Mediálna obrana pána Pčolinského, postavená na tvrdení, že skutok sa stal, a teda peniaze zaplatené boli, je divná. Akoby tým chceli povedať, že to bola iba štandardná ??????????? pri výkone služby, za ktorú bolo normálne zaplatené v zmysle cenníka stanoveného ministerstvom za ???????????. Aj tvrdenie, že zadržanie pána Pčolinského je pomsta polície, pokrivkáva,“ konštatuje Čarnogurský.

Reaguje tak na mediálne tvrdenia, že k zadržaniu Pčolinského došlo len niekoľko hodín po tom, čo bývalý šéf SIS podal trestné oznámenie na bližšie nemenovaných policajtov.



„Naplánovať zadržanie šéfa SIS nie je záležitosť pár hodín, ale dní. Zadržanie pána Pčolinského by sa udialo aj v prípade, ak by trestné stíhanie policajtov nezačalo,“ vysvetľuje právnik.

Čarnogurskému je však divné, prečo sa do celého prípadu zainteresoval podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. „Prečo? Dostal pokyn z nemenovaného veľvyslanectva, pretože toto má záujem na zotrvaní pána Pčolinského na pozícii šéfa SIS?“ pýta sa právnik.

Harabin: Vladimír Pčolinský bol popredným členom Lipšicovej organizovanej skupiny
Zadržaný riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský sa dnes vzdal nielen svojej funkcie, ale cez svoju právničku oznámil, že už nechce byť činný vo verejnom živote. Na celú situáciu zareagoval aj exminister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Zrádzal Pčolinský bežne svoju vlasť za pár eur alebo nie?

Čarnogurský mladší za zamýšľa aj nad tým, odkiaľ mal Pčolinský taký vysoký príjem. „Pán Pčolinský si žil dlho nad pomery. Svedčí o tom dôkazný materiál z Instagramu jeho pani manželky, poslankyne NR SR. Niektorí bohatí ľudia sa pýšia fotkami z viedenskej opery, niektorí z viedenských butikov. Pani poslankyňa Pčolinská patrí do druhej skupiny. Na jej fotografiách ju vidno v hlbokom zamyslení, či budú lepšie Džimi-Čo topánky za 1 000 alebo za 1 500 eur. Ako pán Pčolinský financoval tento sponzoring značkových firiem?“ pýta sa Čarnogurský a dodáva, že Pčolinského problém nie je malý.

„Veľmi rozumne sa vzdal funkcie šéfa SIS krátko pred vyhlásením uznesenia o väzbe. Musel tušiť, ako to dopadne. Asi na pojednávaní videl, rovnako ako sudca, niečo dosť presvedčivé. V ďalšom pokračovaní bude už potrebné vyjasniť iba jednu otázku. Zrádzal pán Pčolinský bežne svoju vlasť za pár eur alebo nie? Ak nie, niekto si to odskáče. Ak áno, môže byť asi rád, ak skončí iba v base. Pokiaľ teda nepôjde na samotku do Prešova,“ končí status Čarnogurský mladší.

Šátek: "Zbavenie mlčanlivosti je právny nezmysel. Pčolinský sa môže vyjadriť ku všetkému"
Obvinený Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS má právo k vznesenému obvineniu vypovedať bez akéhokoľvek procesu zbavovania mlčanlivosti. (Pravdaže takéto právo má aj obvinený námestník SIS Boris Beňo a iné osoby). Citát - elitný exvyšetrovateľ Jozef... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Ivan Brožík