Čachre - machre prešovského „super“ riaditeľa Šarníka pri upratovaní nemocnice
14 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Koncom februára sa rozhodol nový riaditeľ prešovskej nemocnice nepredĺžiť zmluvu upratovacej firme, a namiesto nej to museli robiť zamestnanci. Cieľom vraj mala byť úspora finančných prostriedkov. Na ohrozenie pacientov zrejme pán riaditeľ vôbec nemyslel.


Prešovská Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove je výnimočná vo viacerých ohľadoch. V roku 2015 sa zdravotné sestry vzbúrili pre katastrofálnu situáciu v zdravotníctve a ako jedny z mála na Slovensku nepopustili zo svojich požiadaviek. Pred rokom sa zase nemocnica zviditeľnila tým, že ju vedie bývalý predajca plastových okien Ľubomír Šarník, obžalovaný z daňového zločinu, informuje portál plus7dni.pluska.sk.
Upratovacie služby ležali novému riaditeľovi nemocnice v žalúdku zrejme už dlhšie

Zvláštne je, že minister Krajčí svojho nominanta bez potrebnej praxe riadenia takého kolosu obhajoval „Ľubomír Šarník je expert na optimalizáciu procesov v podnikoch, znižovanie ich nákladov, zvyšovanie efektivity, výkonnosti, a preto si myslím, že je to veľmi dobrý, skúsený manažér a ekonóm, ktorý bude vedieť aj ekonomicky túto nemocnicu postupne vytiahnuť zo schémy zadlžovania,“ ospevoval vlani v lete svojho nominanta Marek Krajčí.

Riaditeľ Šarník to ale s optimalizáciou riadenia prehnal a vyrobil poriadny škandál.  V snahe o maximálne ušetrenie vynaložených finančných prostriedkov vyhodil upratovaciu firmu s tým, že tieto služby si zabezpečí nemocnica sama a za tri roky vlastného upratovania ušetrí dva milióny eur. Upratovačky vraj v tomto čase zoženie s prehľadom.

Stalo sa ale niečo nečakané. Ani nie týždeň po vyhodení upratovacej firmy a chabom pokuse o upratanie sanitárkami po chodbách nemocnice už behá ďalšia upratovacia firma. Lenže tú pán riaditeľ vybral priamo, bez výberového konania! Vraj iba dočasne a na čas, kým riaditeľ nevyrieši situáciu. Koľko bude stáť tento špás, nie je jasné, rovnako ani to, či externá firma s minimálnym počtom ľudí stíha všetko upratať tak, ako sa má. Upratovacie služby ležali novému riaditeľovi v žalúdku zrejme už dlhšie.

Krajčí vymenoval za šéfa nemocnice Šarníka odsúdého za daňové delikty
22 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová

Drastické zníženie počtu ľudí na upratovanie aj nákladov vyrátané podľa znalkyne

Prešovskú nemocnicu upratovala od roku 1989 nepretržite rovnaká firma Hopos. Vyhrala aj poslednú verejnú súťaž, a to s najnižšou elektronicky podanou ponukou. Za upratovanie celej nemocnice na tri roky za sumu 4,9 milióna s DPH. Podpis novej zmluvy sa ale odďaľoval čo bol problém, pretože tej minulej sa skončila platnosť a novú nemal za nemocnicu kto podpísať. Firma Hopose ale upratovala ďalej, a to priamo na základe objednávky. Údajne do právoplatného ukončenia verejnej súťaže, teda do podpísania zmluvy. Tento stav však trval dva roky a vlani v októbri si riaditeľ Šarník vyžiadal odborné vyjadrenie od znalkyne z ekonómie a manažmentu Petriľákovej. Tá mu napokon vyrátala, ako by to vyzeralo finančne, keby si nemocnica upratovala sama. Namiesto 79 ľudí, ktorí upratovali 98 oddelení v 11 objektoch nemocnice, by to podľa znalkyne zvládlo aj 46 zamestnancov na plný úväzok s minimálnou mzdou a 4 ľudia na skrátený pracovný úväzok.

Obmedzil by sa nákup prostriedkov na upratovanie a výsledok bude čarovný. Znalkyňa vyrátala, že nemocnica môže takto za dva roky ušetriť dva milióny eur. Jasná správa a expert na optimalizáciu procesov v podnikoch a znižovanie ich nákladov, riaditeľ Šarník, zrušil výsledok verejného obstarávania. Jeho krok údajne schválila aj rada Úradu pre verejné obstarávanie. Tá ale preskúmala len to, či zrušenie výsledkov súťaže je v súlade so zákonom. A keďže zákon takú možnosť dáva a nemocnica ukázala, že vie, aspoň podľa predloženého posudku, upratovať sama a lacnejšie, úrad nevidel zákonnú prekážku na zrušenie výsledku verejnej súťaže. Už v októbri 2010 bolo jasné, že nemocnica chce silou mocou ušetriť a upratovať vo vlastnej réžii.

Raši odkazuje Krajčímu: Odvolaj riaditeľa nemocnice v Prešove a potom choď aj ty preč
Na škandál v prešovskej nemocnici, kde riaditeľ nariadil zdravotným sestrám upratovať oddelenia miesto, zareagoval na sociálnej sieti aj poslanec Hlasu Richard Raši. Žiada okamžité odvolanie riaditeľa aj odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka... Čítať ďalej
01 | 03 | 2021

Riaditeľ neprezradil, koľko ľudí chce na upratovanie zamestnať ani príplatky sanitárok

Nemocnica preto k 12. decembru 2020 zrušila objednávku vo firme Hopos, no o svojom rozhodnutí upratovaciu firmu informovala až 19. februára 2021. Oznámila jej, že od 1. marca už do nemocnice nemusia chodiť upratovať. „Dali nám len sedem dní na to, aby sme riešili situáciu. Dostali sme ‚láskavú‘ ponuku, že od nás prevezmú zamestnancov aj techniku na upratovanie. Najprv hovorili o 50 zamestnancoch, neskôr to bolo len niečo vyše 20,“ skonštatoval Peter Duchyňa, majiteľ košickej firmy Hopos. Ponúkané riešenie bolo absurdné aj z toho dôvodu, že nemocnica firme dlhuje za upratovanie milión eur. Nad počtom ľudí, s ktorými chce riaditeľ upratovať nemocnicu vo svojej réžii Duchyňa len nechápajúc krútil hlavou. A nielen nad tým, ale aj nad materiálnym zabezpečením.

„Ešte chce radikálne škrtať materiálové vybavenie. My sme na upratanie nemocnice spotrebovali ročne 1 800 mopov. Jeho avizovanými päťdesiatimi mopovacími zariadeniami na tri roky fakt toho veľa nenačistí,“ tvrdí Duchyňa, u ktorého mali ženy upratovačky minimálnu mzdu a muži, ktorí obsluhovali upratovacie stroje, okolo 750 eur. „Ľudí sme vždy školili. V súčasnosti si každý myslí, že vie upratovať. My sme zabezpečovali aj deratizáciu, dezinsekciu a dezinfekciu,“ dodáva riaditeľ Hoposu. Riaditeľ nemocnice Šarník na otázky PLUS 7 DNÍ neodpovedal. Neprezradil, koľko ľudí chce na upratovanie zamestnať ani aké príplatky dostanú sanitárky za to, že na nevyhnutný čas nahradili upratovačky, ani kto dezinfikuje a čistí napríklad operačné sály. „Chcel by som, aby z tejto nemocnice bola jedna moderná, efektívna, zdôrazňujem slovko efektívna, nemocnica, ktorá bude priateľská a ústretová pre pacientov, a zároveň to bude atraktívne miesto pre zamestnancov, predovšetkým pre lekárov a zdravotné sestry,“ povedal pre médiá v minulosti Ľubomír Šarník.

Obraz Krajčího zdravotníctva: V Prešove urobili zo sestier upratovačky
01 | 03 | 2021 | editor01hd