Obraz Krajčího zdravotníctva: V Prešove urobili zo sestier upratovačky
01 | 03 | 2021 I editor01hd
Zdravotné sestry v prešovskej nemocnici musia behať po špitáli s metlami a vedrami, pretože nový riaditeľ, trestne stíhaný Ľubomír Šarník, odmietol podpísať zmluvu s upratovacou firmou. Táto spoločnosť nemocnicu upratovala od roku 1989, informuje Korzár.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove má problém. Od prvého marca ju nemá kto upratovať. Nový riaditeľ Ľubomír Šarník sa rozhodol nepodpísať zmluvu s firmou, ktorá vyhrala verejnú obchodnú súťaž a nemocnicu upratuje od roku 1989.

Šarník je nominantom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Za šéfa nemocnice ho vymenoval aj napriek tomu, že je trestne stíhaný pre daňové zločiny. O jeho vine zatiaľ neprávoplatne rozhodol okresný súd.

Z troch nezávislých zdrojov z prostredia nemocnice sa Korzár dozvedel, že nemocnicu majú podľa návrhu riaditeľa od pondelka upratovať zdravotné sestry a ďalší personál. To všetko v čase vrcholiacej pandémie ochorenia Covid-19.

Kto zabezpečí upratovanie operačných sál, ambulancií a ďalších nemocničných priestorov? Táto otázka nie je len interným problémom prešovskej FNsP. Prekročila už aj jej brány. Obavy majú sestry, ktoré tvrdia, že v tejto vypätej situácii im pribudnú ďalšie povinnosti s upratovaním. Obavy majú pacienti, ako tento problém ovplyvní zdravotnú starostlivosť.

„Za normálnych okolností je to problém, teraz to môže byť veľký problém,“ hovorí krajský poslanec Jozef Kanuščák (SaS), ktorý situáciu tiež sleduje so znepokojením. FNsP nepatrí pod župu, ale pod štát, týka sa však pacientov z tohto regiónu. „Dotýka sa to nielen Prešova, ale i Sabinova a ďalších okolitých okresov, keďže ide o spádovú nemocnicu,“ zdôrazňuje Kanuščák.

So spoločnosťou Peter Duchyňa - Hopos, ktorá ešte za predchádzajúceho vedenia vyhrala súťaž na dodávky upratovacích prác, nepodpísalo nové vedenie zmluvu. Súťaž sa uskutočnila ešte pred dvoma rokmi. Zmluva podpísaná nebola. Firma doteraz fungovala na báze mesačných objednávok. Podľa dostupných informácií vedenie nemocnice rozhodlo o ukončení obchodného vzťahu ku koncu mesiaca.

Toto Matoviča rozzúri dobiela - jeho nové opatrenia sú alibistické, nezmyselné a nerealizovateľné
Takmer týždeň dumania, utajovania, posudzovania. O tom, čo by sa malo, mohlo a musí. Medzitým zomrelo v priemere sedemsto našich spoluobčanov. A čo z toho vzišlo? Jasno v tom má matematik a dátový analytik Richard Kollár. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Ivan Brožík