AstraZeneca v problémoch. Ak nezomriete na problém so zrážanlivosťou krvi, môžete dostať anafylaktický šok!
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Akoby toho už nebolo dosť! Postupom času sa vynárajú nové a nové problémy vakcíny AstraZeneca. Európska agentúra pre lieky (EMA) preto vydala ďalšie varovanie, informuje portál RT.


Ešte neutíchol humbuk spojený s problémami so zrážanlivosťou krvi. Európska agentúra pre lieky (EMA) po tragickom týždni očkovania vakcínou AstraZeneca uviedla, že ako možné vedľajšie účinky vakcíny by mali byť uvedené aj vážna alergia a anafylaxia.




EMA uviedla, že jej výbor pre hodnotenie rizík sa rozhodol vydať varovanie po preskúmaní 41 správ o možných prípadoch anafylaxie u ľudí, ktorí dostali vakcínu vo Veľkej Británii. Po vyhodnotení údajov výbor zistil, že je „pravdepodobné“, že niektoré z prípadov môžu súvisieť s vakcínou. Tou, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

EMA uviedla, že anafylaxia už bola identifikovaná ako potenciálne riziko pre tých, ktorí užívajú vakcínu. A že klinická prax pri jej podávaní zostane nezmenená. V rámci bezpečnostných opatrení by mali byť ľudia dostávajúci injekciu AstraZeneca sledovaní 15 minút po užití. Ak mali alergickú reakciu nemala by im byť podaná druhá dávka.

Do konca februára vláda Spojeného kráľovstva uviedla, že bolo hlásených 194 hlásení o „spontánnych nežiaducich reakciách“ na vakcínu AstraZeneca. Súviseli s anafylaxiou alebo anafylaktoidnými reakciami.

Bulharsko po úmrtí ženy pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy
Očkovanie vakcínou spoločnosti AstraZeneca pozastavilo v piatok aj Bulharsko, kde úrady preverujú smrť ženy s komorbiditami, ktorá bola tento týždeň zaočkovaná proti vírusovému ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


Agentúra EMA neuviedla, koľko reakcií súvisí s vakcínou v EÚ. Ale tento týždeň vietnamskí zdravotníci uviedli, že dvaja zdravotnícki pracovníci, ktorí dostali injekciu, boli tiež hospitalizovaní s anafylaxiou.

Obavy z reakcií na vakcínu AstraZeneca prichádzajú v ten istý týždeň, keď EÚ ohlásila dve úmrtia a 30 prípadov „tromboembolických príhod“ - alebo zrážania krvi - u ľudí, ktorí dostali vakcínu.

Desať krajín v súčasnosti pozastavilo používanie všetkých alebo niektorých dávok vakcíny. Sú to Rumunsko, Rakúsko, Taliansko, Island, Nórsko, Dánsko, Estónsko, Litva, Luxembursko a Lotyšsko.

Štáty EÚ odmietajú vakcínu AstraZeneca. Hromadia sa úmrtia po očkovaní
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková