Štáty EÚ odmietajú vakcínu AstraZeneca. Hromadia sa úmrtia po očkovaní
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Európska agentúra pre lieky (EMA) začala vyšetrovanie vakcíny AstraZeneca proti Covidu-19 po tom, čo dvaja ľudia naočkovaní rovnakou šaržou zomreli na zrážanie krvi. Viaceré krajiny už prestali vakcínu používať úplne, informuje portál RT.




Vyšetrovanie prichádza po tom, čo Island, Nórsko, Dánsko, Estónsko, Litva, Luxembursko a Lotyšsko pozastavili svoju aplikáciu vakcíny AstraZeneca. Urobili tak pre obavy, že môžu vyvolať zrážanie krvi - lekársky známe ako „tromboembolické príhody“.

„V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by očkovanie spôsobilo tieto stavy.  Ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny,“ uviedla agentúra EMA. Vo vyhlásení ďalej uviedla, že záležitosť vyšetruje jej vlastný výbor pre hodnotenie rizík.

K 10. marcu bolo hlásených 30 prípadov tromboembolických príhod z 5 miliónov ľudí. Takí, ktorí doteraz dostali dávku vakcíny AstraZeneca v Európskom hospodárskom priestore. Uviedla vo štvrtok agentúra EMA. Agentúra tiež zdôraznila, že „prínosy vakcíny naďalej prevažujú nad jej rizikami“.

Český SÚKL vyšetruje tri úmrtia, ku ktorým došlo po očkovaní proti koronavírusu
Za posledných sedem dní sa objavili celkom tri prípady úmrtia, ktoré by mohli mať súvislosť s očkovaním proti covidu-19, informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Českej republike. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


Šesťdesiatročná žena v Dánsku zomrela na zrážanie krvi po tom, čo dostala dávku AstraZeneca z dávky ABV5300. Informovali vo štvrtok dánske noviny Jyllands-Posten. Takisto 49-ročná zdravotná sestra v Rakúsku, ktorá bola očkovaná z tej istej dávky, zomrela na mnohopočetnú trombózu 10 dní po injekcii.

Ďalšia žena v Rakúsku bola hospitalizovaná s pľúcnou embóliou po tom, čo dostala jednu z milióna dávok vakcíny, ktorá bola zaslaná do 17 rôznych krajín EÚ. Konkrétna šarža vakcíny bola odoslaná do Rakúska, Bulharska, na Cyprus, do Dánska, Estónska, Francúzska, Grécka, na Island, do Írska, Lotyšska, Litvy, Luxemburska, na Maltu, do Holandska, Poľska, Španielska a Švédska.


Rozhodnutie zakázať šaržu vakcíny AstraZeneca najnovšie urobilo aj Taliansko. Talianska farmaceutická agentúra (AIFA) uviedla: „Aj keď sa nedostatok kvality v súčasnosti považuje za nepravdepodobný, kvalitatívne parametre šarže sa vyšetrujú.“ No dodala, že u troch miliónov ľudí očkovaných vakcínou AstraZeneca bolo v Európe hlásených 22 prípadov tromboembolických príhod.

Česi testujú "zázračný liek" na koronavírus, pred schválením však nie je, tvrdí premiér Babiš
Českí vedci podľa premiéra Andreja Babiša (ANO) vyvinuli liek proti koronavírusu, ktorý budú pacienti inhalovať. Podobný liek už vyrobili v Izraeli a tamojší premiér o ňom hovorí ako o zázračnom. V Izraeli, kam Babiš vo štvrtok odletel, tak chce o... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Timotej Dudka