Na čele renomovaného rebríčka krajín s najnebezpečnejšími stíhačkami je Rusko (video - let MIG-31 na hranici stratosféry)
04 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko je vyzbrojené najvýkonnejšími a najlepšie vyzbrojenými stíhačkami. Ruské MiG-31BM a MiG-31BSM sú zároveň vo vzdušných súbojoch najviac efektívne.


To je záver odborného a celosvetovo uznávaného portálu Military Watch, ktorý zostavil zoznam krajín s u nich používanými  stíhačmi. Autor publikácie uznáva ruské lietadlo MIG - 31 v rôznych verziách  ako vôbec najrýchlejšie bojové lietadlo štvrtej generácie. Správu o tom aktuálne priniesol portál vpk.name.

Ich výhoda navyše spočíva v tom, že potenciálny protivník stále nemá úplnú a presnú predstavu o tom, akými schopnosťami pilot a jeho stroj MIG - 31 vlastne disponuje.



Je známe, že ruské MIGy-31 môžu stúpať vyššie ako ktorékoľvek iné lietadlo patriace k rovnakej generácii a sú schopné lietať nadzvukovou rýchlosťou na veľké vzdialenosti. Tieto stroje majú súčasne radary s fázovaným anténnym poľom „Zaslon“ a „Zaslon-M“, ako aj veľkú skupinu efektívnych senzorov.

Ruské stíhačky sú navyše prispôsobené na boj proti nízko letiacim satelitom a používajú sa ako platforma na vypúšťanie nadzvukových rakiet. Sú vyzbrojené raketami vzduch-vzduch R-37 s aktívnym radarovým navádzaním, mohutnými hlavicami s hmotnosťou asi 60 kilogramov a doletom 400 kilometrov. Vďaka tomu môžu úspešne čeliť veľkému počtu hrozieb.

Medzi vlastníkmi najnebezpečnejších MIGov je aj Kazachstan, ktorý zdedil lietadlá po ZSSR, ktoré boli modernizované na štandard MiG-31BM; Irán, ktorý má aj F-14 Tomcat, ktorý je však v mnohých ohľadoch horší ako sovietske lietadlá, Alžírsko, ktoré modernizovalo MiG-25, a Čína s J-8II, čo je hlboká modernizácia stíhačky J-8.

Zabudnite na SU - 57. Prichádza čosi oveľa ničivejšie - Mig - 41, varujú americkí odborníci
Military Watch sa zaoberá dôveryhodnou a dôkladnou analýzou vojenských systémov a technológií po celom svete. Najnovšie varuje - práce na ruskom projekte MIG - 41 treba brať vážne skôr, ako sa dostane do vzduchu či dokonca do... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík