"Ego premiéra Matoviča a jeho odolnosť voči akýmkoľvek radám," všíma si nemecká TV Deutsche Welle
04 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Pred takmer rokom sa na Slovensku k moci dostala reformná koalícia, ktorá chcela vyčistiť „mafiánsky štát“. Vďaka chaotickej pandemickej politike vmanévrovala Slovensko do stavu núdze." začína svoj hodnotiaci článok k slovenskej politickej scéne týchto dní Deutsche Welle.


"Chcela vyčistiť „štát mafie“. Chcela byť vládou pre ľudí, nastoliť spravodlivosť a transparentnosť. Po takmer roku sú výsledky vládnych reforiem dosť veľkým sklamaním. A - pokiaľ ide o koronovú pandémiu - vyložene katastrofálne, Slovensko v súčasnosti zažíva jednu z najhorších núdzových situácií v oblasti pandémie v Európe, a to najmä vďaka chaotickému riadeniu "expertov" Matovičovej vlády." Píše sa v článku na portáli dw.com.
Smutné štatistiky

"Slovensko je v súčasnosti európskym lídrom z hľadiska počtu úmrtí na Covid - 19 na milión obyvateľov a vzhľadom na podiel pacientov s koronou v nemocniciach. Pokiaľ ide o mieru infekčnosti, Slovensko je v súčasnosti na treťom mieste v Európe za Českou republikou a Estónskom." Uvádza smutnú štatistiku Deutsche Welle.

Chce Západ vymeniť Matoviča? Taraba v tom má jasno
Nezaradený poslanec Tomáš Taraba prezradil na sociálnej sieti podrobnosti svojho stretnutia s jedným zo zahraničných diplomatov. Podľa neho premiér Igor Matovič svojím rozhodnutím kúpiť ruskú vakcínu Sputnik V stratil podporu... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


"O Slovensku sa spočiatku zdalo, že prekonáva pandémiu porovnateľne s inými štátmi dobre. Po tvrdom uzamknutí vlani na jar sa hospodárstvo a verejný život v päťmiliónovej krajine čoskoro vrátili do normálu. Na jeseň, keď sa objavila druhá korónová vlna, sa predseda vlády Matovič spoliehal na stratégiu pravidelných celonárodných testov na korónový antigén. Testy mali preukázať, či a kde sú hlavné oblasti infekcie, takže by sa malo zabrániť rozsiahlemu uzamknutiu ako na jar. Stratégia zlyhala."
Situácia sa vymkla spod kontroly

"Situácia na Slovensku sa medzičasom vymkla spod kontroly. Britská vírusová mutácia sa zjavne šíri mimoriadne rýchlo, zdravotnícki pracovníci sa sťažujú, že v niektorých prípadoch už neexistujú nijaké koherentné údaje o procese infekcie a že spolupráca medzi riadiacimi inštitúciami a zdravotníckymi zariadeniami funguje zle. Vláda musela navyše požiadať o zahraničnú lekársku pomoc, pretože koronová pandémia prehĺbila drastický nedostatok personálu v zdravotníctve. Odhaduje sa, že na Slovensku momentálne chýba 3 500 lekárov a najmenej 10 000 zdravotných sestier." Informuje dw.com."

"V samotnej koalícii sa strhol ostrý spor. Premiér Matovič označil koaličného partnera vicepremiéra Sulíka za vinníka koronovej katastrofy. Matovič nedávno Sulíka verejne označil za „tupca“. Koaliční partneri však požadujú rezignáciu už nielen ministra zdravotníctva Marka Krajčího, ktorý patrí do skupiny Ol´aNO."

Belousovová: "Matovič sa chová ako Pilát Pontský. Je schopný obetovať milióny ľudí"
Igora Matoviča expolitička Anna Belousovová za dovoz ruskej vakcíny Sputnik najskôr chválila, no teraz, keď by ju možno aj chcel vrátiť, ho opäť kritizuje. V statuse na sociálnej sieti ho dokonca prirovnáva k Pilátovi Pontskému. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Dw.com je zjavne dobre informovaný portál: "Štyridsaťsedemročný Matovič je excentrická a nevyspytateľná osobnosť, jeho vládna práca často beží na Facebooku, na svojej osobnej stránke zverejňuje takmer neustále kontroverzné a polarizačné vyhlásenia. Tretie výročie vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka využil napríklad ako príležitosť na všeobecnú konfontáciu so slovenskými novinármi. Väčšina z nich je „povrchná, zaujatá, blahosklonná a manipulatívna“, napísal."

„Matovič má veľké ego,“ tvrdí podľa dw.com politológ Grigorij Mesežnikov. „Nie je tímovým hráčom a neprijíma spätnú väzbu o svojej politike, je odolný voči radám, kritizuje všetkých a všetko, ale netoleruje kritiku samého seba.“ Celkovo podľa Mesežnikova vládne permanentný konfliktný stav, ktorý „väčšinou nie je o programoch, ale o osobných animozitách“.

Článok na portáli dw.com sa celkom vizionársky končí nasledujúcou úvahou: "Nebolo by to prvýkrát, čo zlyhal reformný experiment na Slovensku - napríklad vláda za liberálno-konzervatívnej Ivety Radičovej sa zrútila v roku 2011 už po roku vo funkcii."

Matoviča kritizuje už aj vlastný poslanec Krošlák: "Dobrý premiér má ľudí spájať a nie rozdeľovať"
"Prišiel čas pozrieť sa do zrkadla, pán Premiér. Rozhodol som sa vypustiť tohto gina z fľaše len preto, lebo už má nebaví stále obhajovať a vysvetľovať freestyle jedného človeka. Už má nebaví pozerať do oči priateľom, ktorí pri pohľade na mňa,... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ivan Brožík