Zabudnite na SU - 57. Prichádza čosi oveľa ničivejšie - Mig - 41, varujú americkí odborníci
04 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Military Watch  sa zaoberá dôveryhodnou a dôkladnou analýzou vojenských systémov a technológií po celom svete. Najnovšie varuje - práce na ruskom projekte MIG - 41 treba brať vážne skôr, ako sa dostane do vzduchu či dokonca do vesmíru.


Ruská stíhačka Su-57 Felon je jednou z prvých na svete, ktoré integrujú technológie šiestej generácie. Týka sa to aj motorov Saturn 30 - údajne najvýkonnejších zo všetkých motorov pre stíhačky na svete, ako aj laserových zbraňových systémov, umelej inteligencie a spolupráce s dronmi Ochotnik. Military Watch však upozorňuje, že kým Su - 57 sú vážnym konkurentom pre americké stroje šiestej generácie FX a britské Tempest, MIG - 41 je už teraz ďaleko pred nimi. Viac informácií k téme ponúkol militarywatchmagazine.com.

"Zatiaľ čo Su-57 a jeho očakávané varianty sú stíhačky "ťažkej váhy" a očakáva sa, že nahradia veľkú časť flotily ruských vzdušných síl štvrtej generácie ako sú Su-27, Su-30, Su-33 a Su- 35, MiG-41 bol navrhnutý tak, aby nahradil celkovo kvalitnejší a výkonnejší dizajn štvrtej generácie - MiG-31 Foxhound." Píše citovaný zdroj.

Pritom Foxhound vo svojej najvyspelejšej podobe ako MIG-31BSM sa ešte donedávna považoval za najbojovnejšie lietadlo ruských vzdušných síl, najmä z hľadiska bojových schopností vzduch-vzduch. Foxhoundi držali toto prvenstvo takmer 40 rokov od roku 1981, keď vstúpili do služby.

Sci-fi je realitou, Rusi začali práce na stíhačke MIG-41, schopnej bežne operovať aj vo vesmíre (video)
V Rusku sa začal vývoj stíhača šiestej generácie, znie strohá správa. Čo sa za ňou skrýva? Obojživelník do atmosféry i nad ňu - monštrum, ktoré má byť schopné štartovať aj spod morskej hladiny. Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


"Výkon MiG-31 v bojoch mal v ruských vzdušných silách vážnu konkurenciu iba zo strany iSu-35 Flanker - pokročilého predchodcu Su-57, ktorý sa k letectvu začal pripájať až v roku 2014. Vylepšenia MiG-31 sú napriek tomu značné, vrátane indukcie radaru Zaslon-M, rakiet vzduch-vzduch R-37, nadzvukových balistických rakiet Kindžal, anti-satelitných rakiet a nových systémov elektronického boja a avioniky." To podľa portálu militarywatchmagazine.com už teraz aj Migy - 31 zaraďuje medzi prostriedky "hviezdnych vojen".

Neočakáva sa, že MiG-41 sa bude vo veľkom predávať v zahraničí, ak bude vôbec ponúkaný. Ide o mimoriadne utajovaný projekt. Nové lietadlo bude vysoko nadzvukové a schopné prevádzky v blízkom vesmíre a bude klásť väčší dôraz na vesmírnu vojnu. MiG-41 by mal nasadiť novú generáciu vzduch-vzduch zbraní a zatiaľ čo R-37 používaný stíhačmi Foxhound má v súčasnosti dosah 400 km a nesie veľké 60 kg bojové hlavice, rakety nového stíhača budú pravdepodobne podstatne rýchlejšie a budú mať dolet bližšie k 600km. Nové rakety vzduch-vzduch pre MiG-41 by mali byť schopné prekročiť rýchlosť Mach 14.

Na Kindžaly konkurencia ešte dlho mať nebude, tvrdí prezident Putin
Sibírske mesto Kansk vstúpi do armádnej histórie. Formuje sa tam letecký pluk, tvorený so stíhacích Migov - 31K v podvese s raketami Ch-47M2 Kinžal. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík