Reforma súdnictva musí prísť. Avšak na míle vzdialená návrhu Kolíkovej
02 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Slovensko sa už niekoľko rokov vzďaľuje tomu, čo nazývame právny štát. Čo sa dialo roky pomaly a nenápadne, začalo po nástupe vlády Igora Matoviča naberať rýchle obrátky. Dnes si už sudcovia dovolia rozhodnúť v rozpore s ústavou, zákonmi a medzinárodnými dohovormi. A to všetko v úsilí zapáčiť sa vláde.


K očiste a reforme slovenského súdnictva musí prísť bez najmenších pochybnosti. Žiaden skutok sudcu a prokurátora voči občanovi, voči spravodlivosti, voči Ústave SR a zákonom neostane nepotrestaný.

Matovičova chunta zasahuje do základných práv a slobôd občanov, tvrdí Harabin
Exminister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin si v statuse na Facebooku zobral „na paškál“ šikanóznu svojvôľu Matovičovej „chunty“. Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Príde deň zúčtovania


Avšak musí to byť očista a reforma súdnictva iná, akú presadzuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V právnom štáte nemôže dochádzať k tomu, že prokurátori a sudcovia nerešpektujú právo. Nemôžu byť stíhané a odsudzované osoby v rozpore s Ústavou SR, zákonmi a medzinárodnými dohovormi. To sa však na Slovensku momentálne deje. A deň zúčtovania nesporne raz príde.

Na Slovensku dochádza v poslednej dobe k úkazu, ktorý nemá obdoby. Prokurátori stíhajú osoby, ktoré sa neprevinili voči zákonom Slovenskej republiky. A, naopak, sudcovia rozhodujú v neprospech občanov, ktorí sa domáhajú svojich práv, ktoré sú im zaručené ústavou a zákonmi. Kam povedie tento ne-právny stav? Myslia si naši sudcovia a prokurátori, že sú nepostihnuteľní?

Politizácia justície


Na nedodržiavanie Ústavy SR, zákonov, európskej legislatívy a medzinárodných dohovorov už dlhšie upozorňujú viacerí významní slovenskí právnici. A kým ministerka Kolíková verejne prezentuje protiústavnú súdnu mapu, niekoľko mesiacov trvajúce porušovanie ľudských práv a obmedzovanie ľudskej slobody občanov si nevšimla. Ani proti tomu nijakým spôsobom nezasiahla. Práve naopak, tzv. reformu tvrdohlavo presadzuje. S jasným politickým zámerom zasahovať do súdnej nezávislosti sudcov, aby v rozhodovacom procese akceptovali porušovanie ľudských práv a obmedzovanie slobody občanov.

Ján Drgonec: za nedodržiavanie Ústavy a medzinárodných dohovorov bude ešte SR platiť
Doc. JUDr. Ján Dr­go­nec, DrSc., eme­rit­ný sud­ca Ústav­né­ho sú­du Slo­ven­skej re­pub­li­ky upozorňuje, že slovenské súdy už začali v snahe zapáčiť sa vláde, rozhodovať v nesúlade s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Prináša konkrétny prípad... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Petra Demková

Výčiny Krajského súdu v Bratislave


Nedávno upozornil emeritný sudca a expert na Ústavu SR Doc. JUDr. Ján Drgonec, DrSc. na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave. Zvrátil absolútne správne rozhodnutie Okresného súdu BA 1 v prípade občana, ktorý si uplatnil základné právo zhromažďovať sa. Prvostupňový súd občana ponechal na slobode berúc do úvahy platné zákony SR. Krajský súd porušením Ústavy SR a zákonov a nezmyselným odôvodnením, rozhodnutie okresného súdu zrušil.

Krajský súd sa vôbec nezaoberal viazanosťou Slovenskej republiky medzinárodnými dohovormi, ktorými obligatórne a správne argumentoval prvostupňový súd. Krajský súd nebol schopný odôvodniť, že nie sú v tomto smere súčasťou nášho ústavno-právneho systému. Z tohto pohľadu je preto rozhodnutie druhostupňového senátu aj zjavné nezrozumiteľné a zmätočné, čo vie už aj súdny čakateľ.

Krajský súd teda rozhodol v rozpore s právnym stavom na Slovensku a proti občanovi SR. Ide o politicky motivované rozhodnutie. Inak sa to hodnotiť nedá. Momentálne vláda presadzuje porušovanie ľudských práv a siahanie na ľudskú slobodu. Odôvodňuje to tým, že v podstate „ťažké časy si vyžadujú krajné riešenia“. Súd namiesto toho, aby si plnil základnú úlohu – rozhodovať v súlade s právom a držať právny stav, chcel sa zapáčiť vláde. A podľa toho aj rozhodol Porušiac pri tom všetky princípy právneho štátu, ústavu, zákony a dokonca aj medzinárodné dohovory, ku ktorým sa Slovenská republika zaviazala.

Kolíkovej justičnú reformu kritizuje viac ako 800 sudcov a zamestnancov súdov
01 | 03 | 2021 | editor01hd

Izraelský príklad


Svet pred niekoľkými dňami obletela informácia z Izraela. Najvyšší izraelský súd rozhodol v súvislosti s opatreniami proti korone v prospech občanov a v prospech dodržiavania ľudských práv. Túto skutočnosť si všimol aj Štefan Harabin a na sociálnu sieť napísal:

„Dokedy budú bezbrehú šikanóznu svojvôľu Matoviča a Mikasa v porušovaní a obmedzovaní základných práv a slobôd ignorovať slovenskí sudcovia a prokurátori? Nebude to v budúcnosti reálny dôvod na dôslednú očistu sudcovského a prokurátorského zboru od politickej závislosti ich statusového postavenia? Ďalší z významných súdov sveta, tentokrát Izraelský najvyšší súd rozhodol v smere ochrany základných a politických práv občanov. Už od apríla 2020 neustále upozorňujem a poukazujem na neústavné zásahy do základných a politických práv slovenských občanov Matovičovou chuntou."

Keď padnú klapky


Bude mať bývalý minister spravodlivosti a šéf Najvyššieho súdu SR opäť pravdu? Sú si slovenskí sudcovia, rozhodujúci v neprospech práva, v neprospech občanov, proti Ústave SR a zákonom, proti medzinárodným dohovorom vedomí, že raz budú stáť pred súdom za zverstvá páchané na vlastných občanoch? A že spravodlivosť je dnes síce slepá, ale raz klapky padnú? V ére, keď sú kompletne evidované rozsudky aj všetko, na čo si spomeniete, v elektronickej podobe - skutočne si dovolia sudcovia či prokurátori podpisovať sa pod dokumenty a rozsudky, ktoré sú v jasnom rozpore s platnou legislatívou?

Musia vedieť jedno - raz k zmene príde. A bude nastolená spravodlivosť. A žiaden skutok proti občanovi, proti spravodlivosti, proti Ústave SR a zákonom neostane nepotrestaný.

Kolíková je výsmechom právneho štátu. Odrazu chce prísnejšie pravidlá na zmeny v Ústave SR
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan sa zhodli, že pravidlá na zmenu Ústavy by mali byť prísnejšie. Píše vo svojej správe Via Iuris. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič