Kolíková je výsmechom právneho štátu. Odrazu chce prísnejšie pravidlá na zmeny v Ústave SR
26 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan sa zhodli, že pravidlá na zmenu Ústavy by mali byť prísnejšie. Píše vo svojej správe Via Iuris.


Ešte prednedávnom Kolíková svojimi návrhmi na zmenu ústavy, a to navyše v skrátenom legislatívnom konaní, obrala Ústavný súd o možnosť preskúmavať ústavné zákony z dielne parlamentu. Teraz však hovorí niečo úplne iné a spolu s najvyšším ústavným sudcom v krajine svorne tvrdia, že pravidlá na zmenu Ústavy SR by mali byť prísnejšie.

Zhodnúť sa na tom mali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan v rámci diskusie, ktorú zorganizovala organizácia Via Iuris. Informovala o tom hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.

Mainstream propaguje xenofóbiu. Vynárajú sa už argumenty na obmedzovanie slobôd neočkovaným
Ombudsmanka Mária Patakyová, ústavný právnik Marián Giba či bývalý ústavný sudca Lajos Meszáros špekulujú ako právne obmedzovať slobodu a základné práva nezaočkovaným ľuďom. Píšu o tom Aktuality Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič


Pri zmenách ústavy by malo byť vylúčené skrátené legislatívne konanie. „Keďže skrátené legislatívne konanie vylučuje plnú slobodnú a otvorenú diskusiu o navrhovanej zmene a nevytvára podmienky na dosiahnutie širokého konsenzu, zmena ústavy by sa v takomto rýchlom procese nemala vôbec prijímať,“ uviedla Kristína Babiaková, advokátka spolupracujúca s Via Iuris.

Právnička Marica Pirošíková, ktorá dlhodobo kritizuje neodbornosť ministerky Kolíkovej pre Hlavný denník uviedla: "Po tom, ako pani ministerka spravodlivosti presadila s poslušnými poslancami vládnej koalície počas núdzového stavu také ústavné zmeny, v rámci ktorých napríklad obrala ústavný súd o významnú právomoc preskúmavať súlad ústavných zákonov s ústavou, považujem jej súčasné závery o tom, že pravidlá na zmenu ústavy by mali byť prísnejšie za taký istý výsmech právnemu štátu, ako možnosť donekonečna predlžovať núdzový stav."

Diskusiu zorganizovala mimovládna organizácia Via Iuris v spolupráci s Veľvyslanectvom Holandského kráľovstva na Slovensku.

Právnička Pirošíková: Nikto nemôže byť diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať
V súčasnosti sa stáva citlivou témou aj očkovanie vakcínami proti koronavírusu, ktoré môžu zabrániť jeho šíreniu. Mnohí ľudia sa odmietajú zaočkovať s tým, že ich k tomu nemôže nikto prinútiť. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik