„Osobnosti“ sú zhrozené z nákupu ruského Sputnika
01 | 03 | 2021 I Petra Demková

Facebook dnes dostáva zabrať. Rôzne osobnosti verejného života a novinári hlavného prúdu sa prišli zo zúfalstva vyplakať na sociálnu sieť. „Lepšo-ľudia“, humanisti, ktorí chcú stále a všetkých zachraňovať, od utečencov až po obete Covidu, dnes plačú nad nákupom vakcíny. Nie je totiž z tej správnej svetovej strany.


Dnešok ukázal charaktery. Dnes ide zdravie bokom, dnes ide o politiku. Tak by sa mohol popísať dnešný deň v skratke. Pozreli sme sa na zopár príspevkov na sociálnej sieti od rôznych osobností.

Valášek (Za ľudí) odchádza z koalície: Matovičov nákup Sputnika je pľuvanec našim európskym partnerom
01 | 03 | 2021 | Petra Demková

Soltész: Pomoc ruskej armády pri kontrole lockdownu?

Známy novinár Arpád Soltész komentoval nákup v dvoch príspevkoch. Najprv poznamenal, že „Korčok si svoju výplatu fakt zaslúži,“ v zmysle, že diplomacia bude mať čo „žehliť.

„Ak Bambus naozaj doviezol z Moskvy Sputnik V, bude to mať pomerne rozsiahle následky, nielen v zdravotníckom systéme,“ skonštatoval. „Prvé už poznáme. Čo bude druhé? Pomoc ruskej armády pri kontrole lockdownu?“ napísal Soltész v príspevku.
Smutný deň pre Demeša

Smutný deň prežíva i Pavol Demeš, známy priateľ Ameriky, ktorý napísal: „Minulý týždeň premiér Matovič povedal: "Keď som počas prvej vlny riadil krajinu ja, boli sme najlepší na svete. Dnes ju riadia vedci a sme najhorší." Dostatočne bizarné. Po tomto výroku sedeli vládni predstavitelia štyri dni s vedcami a diskutovali o nových postupoch v boji s pandémiou. Logicky by bolo teda možné predpokladať, že sme vstúpili do fázy dialógu a rešpektovania názorov vedcov. Následné výroky a kroky premiéra však naznačujú, že sa opäť prekvapíme. A vedci s nami.“ Tým prekvapením má byť práve dovoz vakcíny z Ruska.

Opozícia Sputnik na Slovensku víta, koaličné rady sa predbiehajú v hysterických protiruských vyhláseniach
01 | 03 | 2021 | sefredaktor

Denník N: strašná šupa do nosa

Aj Jakub Goda, novinár z Denníka N, smúti. Napísal: „Nakúpiť neregistrovanú vakcínu z Ruska je jedna vec. Ale pristáť na túto ich propagandistickú šablónu a venovať ruskému režimu tlačovku tohto rangu z letiska s billboardom Sputnik v zábere, to je strašná šupa do nosa pre všetky prozápadné a antihybridné snahy, ktoré sa tu rozbiehali."

"Nevšimol som si podobné vítanie Moderny alebo AstryZenecy, čo sú cenné, riadne otestované a EMA autorizované vakcíny. Zaujímavé, že sa pompézne víta pomoc len z krajín, ako je Čína a Rusko. Potom do nás EÚ leje miliardy eur a trvá mesiace, kým si to niekto aj všimne. ...Ale tá tlačovka je jedným z najvýznamnejších darov pre Putinov režim, aký sme im za dlhé roky poslali. Nemá vôbec žiadny význam pre verejný záujem, má zmysel len a len pre promo OĽaNO a Ruskej federácie, ničomu a nikomu nepomáha a len dodáva prídavný element kultúrnej geovojny do očkovacej kampane,“ napísal novinár.

„A tiež je to poriadne veľké fuck you do Nemecka, Francúzska a ďalších veľkých krajín, kde ich doma zožierajú, že už mohli byť s očkovaním niekde úplne inde, keby sa vykašlali na solidaritu s malými egoistickými prícuckami, ktorí sa stále učia akurát čerpať z tej EÚ, ale stále ani netušia, čo je to sa európsky správať,“ dodal novinár na záver.

Vedec Pavol Čekan len poznamenal, že pokiaľ vakcínu Sputnik V neschváli Európska lieková agentúra, osobne sa ňou zaočkovať nedá. „Ostatní máte slobodnú voľbu,“ doprial verejnosti, ktorá ho sleduje.

Matovičov triumf: Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V
01 | 03 | 2021 | sefredaktor