Biden chce odpísať saudskoarabského princa, ktorý dal zabiť novinára. Bude jednať iba s kráľom
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková



Joe Biden má v úmysle „rekalibrovať“ vzťah USA so Saudskou Arábiou a za svoj náprotivok považuje kráľa Salmana, nie princa Mohammeda. Ten čelí obvineniu z účasti na vražde publicistu Washington Post Jamala Khashoggiho v roku 2018, informuje Guardian.


Aj keď kráľ Salmán je stále technicky hlavou Saudskej Arábie, 35-ročný princ je všeobecne považovaný za jej vládcu. Má priame vzťahy s ďalšími zahraničnými vodcami. To však chce Biden zmeniť. Americký prezident „potvrdil význam, ktorý USA prikladajú univerzálnym ľudským právam a vláde zákona.“ Rozhodol, že USA budú jednať iba s kráľom.







Biden hovoril so saudskoarabským kráľom Salmánom prvýkrát ako prezident pred zverejnením správy spravodajských služieb USA. Od nej sa očakáva, že potvrdí účasť saudskoarabského korunného princa na vražde  publicistu Washington Post Jamala Khashoggiho.


Biden je pre Rijád oveľa rezervovanejší ako Donald Trump. Prerušil americkú podporu saudskoarabskej vojny v Jemene a odmietol hovoriť priamo s korunným princom Mohammedom bin Salmanom. Ten je blízkym Trumpovým spojencom. Americké spravodajské služby veria, že práve korunný princ schválil a prípadne nariadil zabitie a rozštvrtenie Khashoggiho po tom, čo ho vylákali na saudskoarabský konzulát v Istanbule.

Biely dom tiež dôrazne naznačil, že sa pripravuje na prijatie ďalších krokov proti tým, ktorých považuje zodpovedných za vraždu.



Predstavia ďalšie kroky

Nasledovalo vyjadrenie poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana. Uviedol v ňom, že administratíva pred vydaním správy predstaví ďalšie kroky. To je poznámka, ktorú bojovníci za ľudské práva vnímajú ako otvorenie dverí novým možným sankciám voči saudským finančným subjektom, a prípadne samotnému princovi.


Biely dom dal jasne najavo, že Biden považuje za svoj náprotivok 85-ročného kráľa. Teda nie korunného princa, ktorý v Rijáde uplatňuje čoraz represívnejší režim. Tento postoj predstavuje náhlu zmenu v porovnaní s Trumpovou administratívou, ktorá mladého dediča zasypala pozornosťou .






Otázkou vo Washingtone teraz je, či sa USA snažia vyvinúť tlak na kráľa, aby zmenil postupnosť a degradoval princa Mohameda. V reakcii na otázku, či sa administratíva snaží presadiť takúto zmenu, hovorca ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Saudská Arábia je kľúčovým partnerom pre „mnoho priorít“, ale že partnerstvo musí „odrážať a rešpektovať hodnoty a záujmy USA do tohto partnerstva prispievajú “.



Jasný odkaz rodine

Bruce Riedel, bývalý analytik CIA a vedúci pracovník Brookingsovho inštitútu, uviedol, že Biden vysiela jasný odkaz saudskoarabskej kráľovskej rodine, že pokiaľ „MBS“ - ako je známy korunný princ - bude v rade následníctva, s Arábiou by sa zaobchádzalo „ako s vyvrheľom“. "Neviem, čo si myslí administratíva, ale najlepším krokom pre Saudskú Arábiu by bolo jeho odstránenie,. Môže odísť do dôchodku," uviedol Riedel.



Novinár Džamál Chášukdží v októbri 2018 vošiel do saudskoarabského konzulátu v Istanbule a už z neho nikdy nevyšiel. Krátko na to, ako sa za ním zavreli dvere, mu pichli sedatívum, udusili ho plastovým vrecom a jeho telo rozkúskovali pílkou na kosti.







 

Rusko znížilo cenu za vakcínu Sputnik V o polovicu
25 | 02 | 2021 | sefredaktor





Saudská Arábia najskôr tvrdila, že Chášukdží odišiel z konzulátu a všetko je štvavá kampaň tureckej tajnej služby namierená proti jej kráľovskej rodine. Potom Rijád vravel, že došlo k hádke a bitke, pri ktorej nakoniec novinár zomrel. Z vraždy nakoniec obvinili členov komanda z tajnej služby.


V skutočnosti, ako potvrdilo turecké vyšetrovanie, CIA aj špeciálna spravodajkyňa OSN, sa Chášukdží stal obeťou chladnokrvne naplánovanej akcie komanda saudskoarabskej tajnej služby. Viacerí jeho členovia pracovali priamo pre korunného princa a de facto vládcu bohatého ropného kráľovstva Mohameda bin Salmána.