Stíhanie Rómov, ktorých pred voľbami podplácali, bolo zastavené. Pomohli objasniť volebnú korupciu
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Určite si pamätáte aféru pri podplácaní Rómov vo voľbách v roku 2018. Vtedy bývalý primátor Medzilaboriec Ivan Solej dával Rómom po päť eur, aby za neho hlasovali. Soleja napokon ľudia do funkcie nezvolili. Policajná NAKA ho navyše obvinila z volebnej korupcie, spomína denník SME a prináša nové informácie.


Špecializovaný súd neúspešného kandidáta na primátora Soleja vlani uznal vinným. Vymeral mu peňažný trest vo výške 600 eur. Aj keď na súde svoju vinu popieral, napokon sa ani neodvolal.

Rómov, ktorí sa ešte počas vyšetrovania priznali, že peniaze zobrali, stíhala polícia v samostatnom konaní. Keďže s vyšetrovateľom spolupracovali a na základe ich výpovedí sa podarilo Soleja usvedčiť, prokurátor teraz ich trestné stíhanie zastavil.
Usvedčila ich kamera

Celé volebné podplácanie Rómov vtedy odhalila kamera mestskej polície. Tá zaznamenala, ako sa dohadovali úplatky priamo na ulici. Zachytila, ako počas predvolebného mítingu Solej niečo rieši s ľuďmi pri svojom aute. Vtedajší náčelník mestských policajtov Martin Dimun to nahlásil na NAKA a poskytol jej aj video.

Belousovová nezohnala liek na covid: "To nám skutočne vládnu monštrá bez ľútosti a svedomia?"
Anna Belousovová bola v piatok v lekárin. Chcela zohnať lieky Ivermectin a Isoprinosine, ktoré sú účinné na liečbu covidu-19. Nezohnala! Na facebooku sa pýta, čo je toto za vláda, ktorá necháva ľudí zbytočne umierať a berie ich len ako štatistiky?... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek


"Podišiel k skupinke Rómov a podozrivo im podával finančnú hotovosť,“ popísal vtedy náčelník mestskej polície. NAKA na základe záznamu začala vyšetrovanie a obvinila Soleja. Zároveň aj obvinila Rómov, ktorí od neho peniaze zobrali. Priznali sa k tomu a rovnako vypovedali aj pred súdom v januári minulého roka.

"Ako spolupracujúce osoby sa dobrovoľne a významnou mierou podieľali na objasnení volebnej korupcie," píše v uznesení o zastavení trestného stíhania vydanom 23. februára prokurátor Aurel Pardubský.

Slovenská vláda vedie hybridnú vojnu proti vlastným obyvateľom a iba šíri strach a teror
Hnutie zvrchovaného a prosperujúceho Slovenska varuje, že svetové elity vedú prostredníctvom covid pandémie hybridnú vojnu proti vlastným obyvateľom. Jej cieľom má byť zníženie populácie, ovládnutie zbytku občanov a zavedenie fašistického Nového... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Gabriel Matta

Poskytli kľúčový dôkaz

Parubský v uznesení zhodnotil, že svedectvá dvojice obvinených Rómov viedli k usvedčeniu a napokon aj právoplatnému odsúdeniu Soleja. "Dôkaz poskytnutý týmito osobami bol úplne kľúčový a nenahraditeľný."

Zároveň upozornil, že obvinení súčasne usvedčovali aj sami seba. Pri rozhodovaní však prokurátor bral tiež do úvahy, že oni volebnú korupciu nijako neorganizovali, nenavádzali na ňu a ani ju neobjednávali. Solej naopak podľa prokuratúry ako kandidát na verejnú funkciu chcel svojím konaním zneužiť situáciu ľudí z ekonomicko-sociálne oslabenej rómskej komunity.

Neprofesionálna komunikácia medzi členmi koalície je sebazničujúca. Vláda vraj ale vydrží
Súčasná koalícia sa háda viac ako tie predchádzajúce. Takéto spory medzi premiérom a ministrom, či medzi samotnými ministrami navzájom, tu, podľa portálu ereport.sk, ešte neboli. Vydrží koalícia celé štyri roky? Politológovia v tom majú... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik