Debakel EÚ pri očkovaní na Covid-19 - epochálne zlyhanie (Soeren Kernová)
23 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Zdroj: https://www.gatestoneinstitute.org/17052/eu-vaccination-failure


Kampaň Európskej únie na očkovanie 450 miliónov Európanov proti Covid-19 sa začala nepriaznivo. Zavádzanie očkovania sužovala byrokratická skleróza i zle vyjednané zmluvy. Výsledkom je zbytočný a trápny nedostatok vakcín a ďalšia kríza legitimity EÚ.


V Európskej únii sa podávajú vakcín približne 4,5%  dospelej populácii, v porovnaní s 14% v Spojených štátoch, 21% v Spojenom kráľovstve a 71% v Izraeli. To je očkovacie fiasko, pretože mnohé európske krajiny bojujú proti mimoriadne virulentnej tretej vlne koronavírusu a systémy zdravotnej starostlivosti na celom kontinente sú opäť na hranici únosnosti.

Problémy začali 22. januára, keď anglicko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca oznámila EÚ, že z dôvodu problémov s výrobou v belgickom závode počiatočné dodávky vakcíny na Covid-19 zníži o 60% v prvom štvrťroku 2021. Spoločnosť uviedla , že do EÚ dodá do konca marca iba 31 miliónov dávok, namiesto 80 miliónov dávok, ktoré boli pôvodne prisľúbené.

Ešte predtým americká farmaceutická spoločnosť Pfizer a jej nemecký partner BioNTech  SE spomalili dodávky svojej vakcíny pre EÚ. Spoločnosť Pfizer uviedla, že dočasný krok je nevyhnutný na prekonfigurovanie jej výrobných závodov s cieľom zvýšiť dlhodobé dodávky vakcíny.

Izraelská štúdia preukázala 94-percentnú účinnosť vakcíny Pfizer/BioNTech
15 | 02 | 2021 | sefredaktor


Zaskočení erópski úradníci sa uprostred narastajúceho verejného hnevu uchýlili k prehadzovaniu si viny a obvinili farmaceutické spoločnosti z neplnenia zmluvných záväzkov. Európska komisia 29. januára zverejnila výrazne prepracovanú verziu 42-stranového kontraktu medzi Európskou komisiou a spoločnosťou AstraZeneca. Európski úradníci zjavne dúfali, že tento krok posunie verejnú mienku na svoju stranu.

Redakčné úpravy však boli urobené takým spôsobom, že pôvodný text bol ľahko rozlúštiteľný technicky zdatnou verejnosťou. Text, ktorý je teraz verejný, ukázal, že európski vyjednávači súhlasili s neobvykle zhovievavými podmienkami obstarávania, a že spoločnosť AstraZeneca nie je nijako zmluvne viazaná dodať konkrétne množstvo dávok v určitých časových rámcoch. Podľa zmluvy je spoločnosť AstraZeneca povinná vyvinúť „maximálne rozumné úsilie“ na dodanie vakcín podľa plánu.

„Je ťažké definovať týchto 42 strán ako zmluvu,“ uzavrel predseda rozpočtového výboru Európskeho parlamentu Johan Van Overtveldt. „Toto je skôr deklarácia dobrých úmyslov.“

Peru: V škandále okolo očkovania odstúpila druhá ministerka
15 | 02 | 2021 | sefredaktor


rozhovore pre nemecké noviny Die Welt generálny riaditeľ spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot pripustil, že spoločnosť zaostávala vo výrobe o dva mesiace, ale nedostatok dodávok vyčítala oneskoreniu EÚ pri podpise zmlúv:

„Podobné problémy sme mali aj v britskom dodávateľskom reťazci, ale britská zmluva bola podpísaná tri mesiace pred európskou dohodou o očkovaní. Výsledkom bolo, že vo Veľkej Británii sme mali ďalšie tri mesiace na odstránenie všetkých problémov."

Markus Ferber, nemecký poslanec Európskeho parlamentu (MEP), poznamenal : "Hnev je oprávnený. Ak uzavriem zmluvu, ale pre výrobcu neexistujú žiadne povinnosti ... potom to nie je vyvážená zmluva."

Rivali Ruska sa snažia využiť pandémiu proti nám, tvrdí Putin
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Európski lídri dúfali, že zavedenie očkovacej látky - organizované Európskou komisiou v mene všetkých 27 členských štátov EÚ - obnoví dôveru v Európsku úniu po tom, ako program Covid-19 systematicky ničí mnohé základné mýty - európsku solidaritu, otvorené hranice, multilateralizmus - oporu zjednotenie Európy.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vo svojom prejave o stave Únie v novembri 2020 oznámila grandióznu „európsku úniu zdravia“. Uviedla, že v boji proti Covid-19, ako aj proti budúcim pandémiám je v Bruseli nevyhnutná väčšia centralizácia rozhodovacej právomoci:

"Naším cieľom je chrániť zdravie všetkých európskych občanov. Pandémia koronavírusu zdôraznila potrebu väčšej koordinácie v EÚ, odolnejších systémov zdravotníctva a lepšej prípravy na budúce krízy. Meníme spôsob riešenia cezhraničného zdravia. Dnes začíname budovať Európsku úniu zdravia, aby sme chránili občanov kvalitnou starostlivosťou v čase krízy a vybavili Úniu a jej členské štáty prevenciou a riadením zdravotných núdzových situácií, ktoré majú vplyv na celú Európu."

Psí ňufák nad zlato. Odborníci vysvetlili schopnosť psov určovať choroby, vrátane Covidu
Špeciálne vycvičené psy môžu pomocou čuchu určiť úroveň cukru v krvi, rakovinové nádory, epilepsiu a tiež nákazu koronavírusom, informuje portál sputnik.cz. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Von der Leyenová tiež sľúbila , že administratívne schopnosti EÚ zachránia nielen Európu, ale aj zvyšok sveta pred pustošením Covid-19: „Táto očkovacia látka bude prielomom v boji proti koronavírusom a bude dôkazom toho, čo môžu partneri dosiahnuť, keď spojíme svoje mysle, výskum a zdroje. Európska únia urobí všetko pre to, aby zabezpečila, že všetci ľudia na tomto svete budú mať prístup k vakcíne bez ohľadu na to, kde žijú."

Dňa 29. januára však Európska komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová náhle oznámila plány na zavedenie vývozných kontrol, aby zabránil vývozu vakcíny Covid-19 z Európskej únie. Uviedla, že najskôr musia byť očkovaní občania EÚ.

Okrem toho, zabránenie spoločnosti AstraZeneca vo využívaní jej závodu v Belgicku na plnenie zmluvných záväzkov so Spojeným kráľovstvom, bolo priamym útokom na dohodu o obchode a spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom podpísanú len o mesiac skôr.

Putin verí, že sa Rusko vysporiadalo s Covidom lepšie ako všetci ostatní
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že sa očakávalo, že Rusko nebude schopné s pandémiou koronavírusu nič robiť. Avšak Ruská federácia sa s ním, podľa Putina, vyrovnala lepšie ako ostatné krajiny, informuje portál sputnik.cz. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Tento krok, ktorý podkopal základ dohody o brexite, ktorej dokončenie trvalo štyri roky náročných rokovaní, vyvolal búrku kritiky a spustil ďalšiu katastrofu vzťahov s verejnosťou, ktorú si Európska únia spôsobila sama. „To, že Európa tvrdí, že bude kontrolovať vývoz vakcíny, je v rozpore s tým, čo povedali pred niekoľkými mesiacmi, že umožnia prístup všetkým,“ uviedol Soriot, výkonný riaditeľ spoločnosti AstraZeneca.

Arcibiskup z Canterbury, Justin Welby, dodal :„Európska únia sa pôvodne inšpirovala kresťanským sociálnym učením, ktorého jadrom je solidarita. Snaha o kontrolu vývozu očkovacích látok je v rozpore so základnou etikou EÚ. Musí spolupracovať s ostatnými.“

Teraz, keď sa debakel s vakcínami stal hlavnou politickou otázkou v Európe, sa zdá, že európski lídri hľadajú záchranu v Rusku. V snahe zachrániť si tvár údajne európske regulačné orgány zvažujú rýchle schválenie vakcíny Sputnik V ruskej výroby na použitie v Európe. Takýto krok by bol len pred pár týždňami nemysliteľný. To, že sa EÚ zrazu bude držať Ruska, ktoré je EÚ sankcionované za jeho kroky na Ukrajine, sa rovná obrovskému geopolitickému poníženiu.

Covid je čajíček, môže prísť nový vírus Čierna smrť
So šokujúcim zistením prišiel spravodajský portál televízie CNN Prima News. Podľa nej je totiž súčasná pandémia spôsobená vírusom covid-19 len čajíček a v budúcnosti sa máme pripraviť na oveľa horšie choroby. Vedci varujú, že budú oveľa... Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Michal Filek


Markus Söder, bavorský premiér a možný budúci nemecký kancelár, zvalil vinu na zavedenie znehodnotenej vakcíny priamo k nohám EÚ: „Európska komisia objednala príliš neskoro, zamerala sa iba na niekoľko farmaceutických spoločností, dohodla sa na cene typicky byrokratickým spôsobom pre EÚ a úplne podcenila zásadný význam situácie.

„Teraz máme situáciu, že vnuci v Izraeli sú už očkovaní, ale starí rodičia tu stále čakajú. Nemôže sa stať, že taký veľký kontinent, ktorý je tak ekonomicky silný a má toľko veľkých farmaceutických spoločností, nie je schopný vyrobiť viac vakcín.“

Hlavný politický reportér Peter Tiede v štipľavom komentári uverejnenom najväčším nemeckým denníkom Bild dospel k záveru : "Toto je zdravotná katastrofa bezprecedentných rozmerov. Pre nás Nemcov a pre celú Európu! Objednávka očkovania EÚ je debakel. Bude to stáť život."

Vedci našli možného vinníka za „mozgovú hmlu“ po Covid-19
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


"USA spustili minulý rok v apríli najväčší očkovací program v histórii ('Warp Speed'). A čo urobila EÚ?" Vytvorila najväčší program na ničenie dôvery vo svojej histórii: príliš byrokratický, príliš skúpy a predovšetkým príliš pomalý. Týmto dosiahol Brusel a všetky zúčastnené národné vlády jednu vec: potvrdiť slabosť Európy.

Ešte horšie: Na všetkých úrovniach zodpovední v Bruseli reagujú na rozhorčených a sklamaných občanov aroganciou -„Nie je to naša chyba!“ Toto epochálne zlyhanie musí byť vyšetrené do posledného detailu a musia mať následky. Nie niekedy v budúcnosti. TERAZ! Každý, kto o tom rokoval a schválil, musí ísť.

Merkelová sa chce vyhnúť tretej vlne koronavírusu
Pri stabilnej incidencii pod 35 by sa mohli obchody v Nemecku opäť otvoriť. V rozhovore pre ZDF to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vysvetlila tiež, kedy by bolo možné ďalšie uvoľňovanie opatrení, informuje nemecký portál... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Autor: Soeren Kernová (Gatestone Institute)