Covid je čajíček, môže prísť nový vírus Čierna smrť
14 | 02 | 2021 I Michal Filek

So šokujúcim zistením prišiel spravodajský portál televízie CNN Prima News. Podľa nej je totiž súčasná pandémia spôsobená vírusom covid-19 len čajíček a v budúcnosti sa máme pripraviť na oveľa horšie choroby. Vedci varujú, že budú oveľa smrtonosnejšie a zachvátiť môžu celú planétu v priebehu pár rokov. 


Koronavírusom sa, podľa portálu, doteraz nakazilo viac ako 100 miliónov ľudí, z ktorých 2,5 milióna podľahlo. Vyliečilo sa viac ako 60 miliónov.

"Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) si pravidelne udržuje plány pre prípadné pandémie, a to aj pre doteraz neznáme choroby. "Choroba X", ako chorobu, ktorá má pandemický potenciál označujú, by sa pritom do sveta mohla rozšíriť v priebehu niekoľko málo rokov," píše CNN Prima news.

Za chorobu X bol v minulosti zaradený aj Covid-19. Ten už však má svoju vlastnú kolónku a pomenovanie sa tak presunulo na budúci patogén, ktorý planétu zachváti.

Pandémia by, podľa CNN Prima news, mohla vzniknúť napríklad z neznámej choroby, ktorá sa zatiaľ vyskytuje v Afrike, konkrétne v Demokratickej republike Kongo. Spôsobuje krvácavú horúčku a veľmi sa podobá ebole. Testy pacientov nakazených touto chorobou však ebolu nepreukázali.

"Žijeme vo svete, kde sa dostávame do styku s novými patogénmi, čo predstavuje hrozbu pre celé ľudstvo," povedal uznávaný kongský epidemiológ Jean-Jacques Muyembe, ktorý v minulosti objavil práve eobolu. Dnes tvrdí, že tento nový vírus môže preskočiť na človeka zo zvierat.

Podľa spivovateľa Johna Vidala môže budúca choroba spôsobiť pandémiu, ktorá sa bude šíriť veľmi rýchlo a smtnosť pri nej môže byť porovnateľná s ebolou. Pandémia koronavirusu tak oproti nej môže pôsobiť ako čajíček. Vidal dokonca odhaduje, že budúca pandémia môže mať na svedomí podobný počet obetí, ako stredoveká epidémia moru nazývaná čierna smrť na ktorú zomrelo 75 miliónov ľudí.

 

Covid dostane pod kontrolu nový liek na jeseň, predpovedá libanonská jasnovidka
13 | 02 | 2021 | sefredaktor