Dáta bez pátosu: Pán premiér, nič nie je tak, ako ste to prezentovali
23 | 02 | 2021 I Petra Demková

Analytici z Dáta bez pátosu komentujú dáta a informácie, ktoré na tlačovej konferencii v pondelok prezentoval premiér. V skratke, podľa nich opäť nehovoril pravdu, dáta neinterpretoval dobre a grafom, ktoré ukazoval, nerozumejú, aj keď grafy sú ich živobytie. „Dajte si poradiť, je to silná stránka lídrov, že veľa počúvajú,“ odkazujú.


Drucker: Matovič nad tisíckami hrobov mlčí nie z úcty, ale zo strachu
23 | 02 | 2021 | sefredaktor


Analytici ktorí sa korona-dátam už venujú niekoľko mesiacov, tentokrát koncipovali odkaz ako otvorený list premiérovi. „Vážený pán premiér Igor Matovič,“ oslovujú ho v úvode, „...dnes bola asi 24. tlačová konferencia, kde ste ukazovali opäť čarovný graf, číslo 4. Grafu sa nejdeme venovať, aj keď sme na čísla a grafom rozumieme. Uvedieme, že to NIE JE tak ako ste prezentovali a len úchytkom obyvateľom Slovenska pripomenieme, že na Dušičky sme sa nedostali ani na cintorín, lebo sme žili po 6-tich sadách opatrení v celkom slušnom lockdowne a izolácii, ktorá samozrejme zabrala a znížila v novembri počet hospitalizovaných. Vystrašení sme boli z českej cesty a bolo to "zlaté obdobie" racionálnych opatrení. Potom sa začalo rozvoľňovať a samozrejme "celo" a "plošne" a všade,“ upozorňujú.

Následne pokračujú analytici vyvracaním ďalších „faktov“, ktoré premiér predstavil. „Pán premiér, zmienili ste sa o Veľkej Británii a uviedli ste, že urobili všetko tak ako MY a hlavne, že MY sme urobili všetko tak ako ONI. Ale, že máme mizerné výsledky a že je to hlavne odvtedy, čo ste pred 9 a 1/2 týždňami odovzdali (predpokladáme namiesto kolektívneho orgánu: Vláda SR) žezlo riadenia boja s pandémiou vedcom,“ píšu. „Nič sme neurobili tak ako v Británii, respektíve veľmi málo. Niet divu, že máme úplne odlišné výsledky,“ upozorňujú.

Draxler Matovičovi: Máš tú nebotyčnú drzosť hádzať vinu za chaos na ľudí, si obyčajný úbožiak
23 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Niet divu, že má Veľká Británia úplne iné výsledky. Británia spustila v minulom roku (2020) vakcinačnú kampaň a 10. januára mala zaočkovaných toľko ľudí, koľko máme my dnes (5%). Británia spustila očkovanie podľa vopred stanovenej stratégie a pred 2 týždňami mala zaočkovaných všetkých ľudí v DSS-kách (domovoch), čo my budeme mať možno na Veľkú Noc. Británia má dnes zaočkovaných 17 miliónov ľudí, čo je 26% celého obyvateľstva a asi 1/3 tých nad 18 rokov. My 17 miliónov nebudeme mať nikdy, čo je OK, ale 26% budeme mať asi na MDD a všetkých v DSS asi až v lete. Dnes sú v Británii všetci nad 75 rokov zaočkovaní. Zjednodušene: Británia má za týždeň toľko nových prípadov a úmrtí koľko má Slovensko na 1 deň (na 1 mil. obyvateľov),“ popisujú dátoví analytici.

V ďalšom bloku informujú analytici nášho premiéra, ako prebiehajú v britskej televízii diskusie ich premiéra. Ten nediskutuje sám a bez odborníkov ale práve v konfrontácii s nimi. „Tieto news a information sa občania dozvedajú z BBC1 v programe News Today number 10 with Boris Johnson. Vystupujú s premiérom vždy ctení hostia. Dnes nimi boli: Chris Whitty - Chief Medical Officer (sk ekvivalent: múdrosráč), Patrick Vallance - Science Chief - (sk ekvivalent: kuwik),“ siahajú po sarkazme slovenskí matematici.

„Dáta, ich presná interpretácia, analýza a následne formulovanie hypotéz, ich dokazovanie a prijímanie opatrení a rozhodnutí je dôležité robiť v tíme. V dobre vybratom tíme odborníkov. Veríme, že to pôjde. Dajte si poradiť, je to silná stránka lídrov, že veľa počúvajú,“ odporúčajú analytici Igorovi Matovičovi.

Koaličné strany žiadajú od Matoviča odchod Krajčího: Tak ho konečne odvolaj!
23 | 02 | 2021 | editor01hd