Vstupujeme do éry stáleho očkovania. Očkovať sa budeme znova a znova, tvrdia niektorí vedci
18 | 02 | 2021 I Petra Demková

Niektorí vedci už teraz očakávajú, že kvôli novým a novým mutáciám koronavírusu sa ľudia budú musieť zmieriť s tým, že budú chodiť s odstupmi niekoľkých mesiacov či rokov opakovane na preočkovanie. S informáciami prichádzajú Hospodárske noviny.


Nové mutácie Covidu-19 údajne komplikujú situáciu. Niektorí vedci tvrdia, že ľudia sa budú musieť zmieriť s tým, že budú kvôli mutáciám vírusu chodiť s odstupmi niekoľkých mesiacov či rokov na preočkovanie. Zakaždým možno dostanú iný typ vakcíny. Vedci v súčasnosti rozlišujú dva hlavné typy vakcín proti koronavírusu - vektorové (AstraZeneca či ruský Sputnik V) a vakcíny na báze RNA (BioNTech / Pfizer a Moderna). Už očkovaný človek jedným typom vakcíny by tak pri preočkovaní dostal ten druhý.

Južná Afrika vráti milión dávok vakcíny AstraZeneca. Na koronavírus v krajine neúčinkuje
Juhoafrická republika uskutočnila klinické skúšky, ktoré preukázali, že vakcíny zo Serum Institute poskytujú minimálnu ochranu pred kmeňom koronavírusu aktívnym v krajine. Práve kvôli tomu Juhoafrická republika zastavila očkovací program... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„Musíme sa zmieriť s tým, že budeme chodiť na preočkovanie. A to možno aj inovovanými variantmi vakcín, ktoré budú reagovať na nové mutácie. Možno bude zaujímavé napríklad po dvoch rokoch prejsť na alternatívny typ vakcíny," povedal napríklad riaditeľ Biologického centra Akadémie vied Libor Grubhoffer v Českej televízii.

Podľa Grubhoffera je účinnosť jednotlivých druhov vakcíny odlišná u každého človeka. „Je to nepochybne individuálna záležitosť, každý z nás je originálna bytosť. Imunológovia a alergológovia samozrejme dobre rozlišujú, či konkrétny typ môže byť zdravotným stavom daného jedinca kontraindikovaný," vysvetlil. "Myslím si však, že obe vakcíny sú porovnateľne kvalitné," dodal vedec.

V nasledujúcich rokoch podľa neho budú vznikať nové typy vakcín, ktoré budú reagovať na ďalšie mutácie vírusu. Existujúce vakcíny by totiž na ne nemuseli stačiť. Objavili sa informácie, že juhoafrická mutácia vírusu už teraz značne znižuje účinnosť vakcíny od firmy AstraZeneca. Juhoafrická vláda dokonca pozastavila distribúciu tejto vakcíny.

Podľa českého imunológa Zdeňka Hela už na vakcínach, ktoré budú účinné aj na ďalšie mutácie Covidu-19, výrobcovia pracujú. Myslí si, že bude treba prispôsobiť vakcíny, aby pôsobili proti viacerým variantom vírusu. V lete alebo na jeseň by podľa neho bolo treba začať s preočkovávaním.

Európska komisia potvrdila, že Moderna vo februári dodá do EÚ menej vakcín
16 | 02 | 2021 | sefredaktor