Nemecký portál o neraz problémovej V-4
18 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecký portál boerse-online.de si všíma summit premiérov stredoeurópskych krajín (V-4). Ako informuje, diskutovalo sa o spoločných cieľoch týchto ťažko skúšaných krajín v čase pandémie. Štvoricu premiérov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska na stretnutí doplnil aj predseda Rady Európskej únie Charles Michel.


Podľa Szymona Szynkowského z poľského rezortu diplomacie prítomnosť Charlesa Michela podčiarkla význam Vyšegrádskej štvorky v európskych štruktúrach, píše nemecký portál. Od polovice minulého roka je Poľsko v rámci ročného rotujúceho predsedníctva na čele tohto zoskupenia. Navyše stretnutie sa nieslo aj v znamení 30-ročnej existencie skupiny.


V-4 – ostrý kritik nemeckého trvalého mechanizmu prerozdeľovania utečencov v EÚ


Portál boerse-online.de tiež krátko sumarizuje historické pozadie tohto zväzku štátov. Okrem iného si všíma, že jedným z cieľov účastníckych krajín bolo snaha dostať sa do Európskej únie. Po rozšírení únie smerom na východ V-4 spočiatku akoby stratila na svojom význame a orientácii. No v období utečeneckej krízy 2015 čoraz hlasnejšie z týchto štyroch krajín zaznievali kritické hlasy na adresu nemeckej utečeneckej politiky. Vehementne sa stavali proti trvalému mechanizmu prerozdeľovania utečencov v rámci celej Európskej únie.


Blokovali aj rozpočet únie


Naposledy sa na odpor v rámci EÚ postavili Maďarsko a Poľsko, keď koncom minulého roka zablokovali rozhodovanie o miliardovej pomoci na podporu konjunktúry v členských krajinách únie počas pandémie koronavírusu, no zablokovali aj rozpočet EÚ. Urobili tak na protest kvôli začatému konaniu zo strany únie pre nedodržiavanie princípov právneho štátu. Až po ťažkých rokovaniach a po kompromisnom návrhu od blokády upustili, dodáva na záver nemecký portál boerse-online.de.