Južná Afrika vráti milión dávok vakcíny AstraZeneca. Na koronavírus v krajine neúčinkuje
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Juhoafrická republika uskutočnila klinické skúšky, ktoré preukázali, že vakcíny zo Serum Institute poskytujú minimálnu ochranu pred kmeňom koronavírusu aktívnym v krajine. Práve kvôli tomu Juhoafrická republika zastavila očkovací program COVID-19.Južná Afrika sa rozhodla vrátiť približne 1 milión dávok očkovacej látky späť do Serum Institute,  informuje portál GreatGameIndia.


Juhoafrická republika  zastavila očkovací program AstraZeneca Oxford COVID-19 po neuspokojivých výsledkoch údajov zo skúšok, ktoré preukázali, že poskytuje minimálnu ochranu pred miernou až stredne závažnou infekciou spôsobenou dominantným variantom koronavírusu v krajine.

Indický sérový inštitút nedávno dodal do Juhoafrickej republiky 1 milión dávok svojej vakcíny COVID-19 a v najbližších týždňoch sa chystal poslať ďalšie.

Pokiaľ ide o juhoafrického ministra zdravotníctva, vakcína AstraZeneca ponúka minimálnu ochranu pred variantom koronavírusu 501Y.V2, ktorý je dominantný v Južnej Afrike. Toto potvrdili údaje získané zo štúdie uskutočnenej Juhoafrickou univerzitou vo Witwatersrand a Oxfordskou univerzitou.

Koronavírus je čínska biologická zbraň, kázal arcibiskup Dominik Duka
Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavírusovú pandémiu za čínsku biologickú zbraň. Vyhlásil to vo svojej kázni v pražskej Katedrále svätého Víta ešte začiatkom februára. V utorok na to upozornila televízna stanica CNN Prima... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | tasr


Anban Pillay, zástupca generálneho riaditeľa na ministerstve zdravotníctva, pre agentúru Reuters uviedol: "Dávky sa budú zdieľať s krajinami na kontinente ... prostredníctvom AÚ (Africkej únie)." Takisto dodal, že krajina sa snaží získať späť peniaze vynaložené na vakcíny, ale neprišla na to, ako by sa to dalo v praxi.

Švajčiarsko tiež odmietlo vakcínu AstraZeneca Oxford COVID-19  pre nedostatok údajov. Mnoho európskych krajín sa rozhodlo  nepoužívať vakcínu AstraZeneca COVID-19 pre osoby staršie ako 65 rokov . Toto rozhodnutie bolo urobené tiež z dôvodu nedostatku dostupných údajov o jeho účinnosti u starších ľudí.

Podľa správy nemeckej Stálej očkovacej komisie je vakcína Oxford-AstraZeneca  COVID-19 účinná iba na 8% u ľudí starších ako 65 rokov .

WHO: Počet ochorení COVID-19 klesol minulý týždeň o pol milióna
Celosvetový počet nových prípadov ochorenia COVID-19 minulý týždeň klesol na 2,7 milióna, čo je približne o 500.000 prípadov menej než v predchádzajúci týždeň. V utorok večer to v Ženeve oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorú... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR