Vedci sa zamerali na „superroznášačov“ Covidu. Môžete ním byť aj vy?
12 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Vedci skúmajú „superroznášačov“ Covidu-19. Teda tých, ktorí prenášajú SARS-CoV-2 v miere zhruba štvornásobne vyššej, ako je priemer. Odhalili ďalšie charakteristiky, ktoré umožňujú pacientom mať túto pochmúrnu „supermoc“, informuje portál RT.




Vedci z Tulane University, Harvardu, MIT a Massachusetts General Hospital identifikovali, že kombinácia obezity, veku a závažnejšej infekcie Covid-19 spôsobila, že ľudia vydychujú oveľa viac vírusových kvapiek ako je bežné.

Zistilo sa, že staršie subjekty štúdie s vyšším indexom telesnej hmotnosti a závažnejšou infekciou vírusom Covid-19 vydychovali až štvornásobok počtu respiračných kvapiek ako ostatní. Pri prekvapivých číslach vedci zistili, že pätina infikovaných osôb je zodpovedná za štyri pätiny všetkých prenosov.

Šokujúce zistenie: Po prvom kole celoplošného testovania prudko vzrástli počty pozitívnych aj mŕtvych
Celoplošné testovanie malo byť podľa premiéra Igora Matoviča atómovou bombou v boji s koronavírusom. Ako ukazujú grafy, ktoré zverejnil Ján Baránek, bolo to úplne naopak. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Nárast vydychovaných kvapiek aerosólu bol tiež v bezpríznakových prípadoch.

"Zaznamenali sme podobný nárast kvapiek počas štádia akútnej infekcie s inými infekčnými chorobami, ako je tuberkulóza," uviedol Chad Roy, zodpovedný autor štúdie a riaditeľ aerobiológie infekčných chorôb v Tulane National Primate Research.

Ak ste teda starší ročník, zároveň aj obézny a máte ťažšiu formu Covidu, môžete sa zaradiť k tým, čo roznášajú túto chorobu až štvornásobne rýchlejšie a na väčší počet osôb ako iní infikovaní.

Deutsches Ärzteblatt: Slováci sa boja juhoafrickej mutácie
Nemecké lekárske noviny Deutsches Ärzteblatt sledujú situáciu na Slovensku v súvislosti s COVIDom-19. Konštatujú, že Slováci netaja veľké obavy z juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorá má ohnisko v neďalekom rakúskom Tirolsku. Slováci sa boja... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová