Igor, spamätaj sa aj s tvojimi odborníkmi! Antigény nefungujú
12 | 02 | 2021 I Ivan Mihale

Komentár Ivana Mihale


V animovanom filme Doba ľadová, všetky zvieratká putovali na juh, iba mamut so svojou družinou na sever. Táto metafora presne odzrkadľuje smerovanie Slovenska v rámci Európy v boji proti ochoreniu COVID-19.


Ani jedna Európska krajina, na rozdiel od Slovenska, doteraz neupustila od „zlatého štandardu,“ ako epidemiológovia nazývajú tri hlavné zbrane v boji s vírusom. Sú to presné PCR testy, izolácia nakazených a do 24 hodín karanténa ich blízkych kontaktov.

Ešte v minulom roku laboratória dokázali presnou PCR metódou vyhodnotiť 110- tisíc vzoriek za týždeň. Dnes ich máme menej ako 70-tisíc. Ale za to máme vykonaných milión vzoriek nepresnými a už aj ľuďmi nenávidenými AG testami. Štát ako hlavný diagnostický nástroj zvolil stratégiu testovania antigénovými testami a výsledok? Horšie je na svete už len Portugalsko. Táto stratégia nefunguje a kompetentní to nevidia alebo vidieť nechcú.

 

Sulík je rukojemníkom Matoviča. Taká je politická matematika
11 | 02 | 2021 | editor01hd


Dlhodobo sa píše o návode na použitie AG testov. Poznáme ho takmer naspamäť. Sú určené pre ľudí s klinickými príznakmi. Spoľahlivosť výsledku výrazne ovplyvňuje teplota prostredia pri testovaní. Ich presnosť je 40%. Výrobcovia ich  odporúčajú používať len v ohniskách nákazy a nie na masové testovanie, ktoré je na Slovensku už akousi rutinou.

Bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky pri ministerstve zdravotníctva Martin Smatana tvrdí: "Nevyužívame silnú stránku jedného ani druhého typu testov a je z toho neorganizovaný chaos. Antigénové testy majú byť nadštandard. U nás sa z nich stal štandard testovania a PCR testy vytlačil do úzadia, čo mohlo prispieť k súčasnej zlej situácii.“  Okolité krajiny Rakúsko, Poľsko, Maďarsko, Česko a všetky úspešné krajiny robia oveľa viac PCR testov ako Slovensko.

Metóda AG testovania, celoplošne, skríningovo a akokoľvek inak proste nefunguje a neprináša vytúženú slobodu, ktorú Matovič sľuboval ešte na jeseň minulého roku. Nefunguje a fungovať nebude. Dokonca neodhalí ani prítomnosť mutácii, ktoré v krajine pribúdajú a teda je veľmi zložité pohotovo reagovať na rýchlosť šírenia nákazy. Pohotovo však pribúdajú vyhlášky.

Napriek všetkému štát výrazne finančne podporuje antigénové testovanie a mobilné odberové miesta veselo pribúdajú. Denník SME tvrdí: „Kým miesto na testovanie antigénmi môže vzniknúť za tri dni a štát naň prevádzkovateľom prispieva, vznik PCR laboratória trvá dlhšie než štvrť roka s nulovou štátnou dotáciou. Na nové mobilné odberové miesto na antigénové testovanie štát najskôr prispeje 1118 eurami na vybavenie a priestory. Ďalších 844 eur dá za každý deň bez ohľadu na to, či miesto otestuje 250 ľudí, alebo nikoho. Ak odberové miesto otestuje viac ako 250 ľudí, za každý ďalší test navyše štát pripláca dve eurá a 50 centov. Jedno odberové miesto teda dotuje najmenej 20-tisíc eurami mesačne. Pri 431 mobilných odberových miestach stojí podpora antigénového testovania vyše osem miliónov a 700-tisíc eur mesačne.“

 

Z denníka mamičky: V piatok sa dieťa teší do školy. V sobotu podpíšem vyhlásenie. V nedeľu dieťa plače
07 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Tak si to teda zhrňme! Vykoná sa šialené množstvo nepresných AG testov, ktoré štát podporuje a vlastne pod hrozbou obmedzenia slobody núti ľudí sa ísť dať „zadarmo“ otestovať.  Máme tu množstvo nakazených. Tých, ktorým to test potvrdil, ale aj tých, ktorým test vyšiel negatívne lebo je nepresný a niekto „tam hore“ si neprečítal príbalový letáčik.

A  nakoniec sú tu tí, nazývaní ako „blízke kontakty nakazených“. Hygienici by ich mali nájsť po kontakte s nakazeným do 24 hodín. Dnes im to trvá, podľa denníka SME „v krajných prípadoch aj deväť dní. Na každého nakazeného teda hygienici vypátrali približne troch ľudí. V skutočnosti sa jeden človek stretne aj s desiatkami ľudí, kým zistí, že je pozitívny.“

A tak milá vláda na čele s odborníkom Matovičom, želám ti príjemné putovanie na „sever.“ Nerozumiem však, prečo na svojom chrbte nesieš aj nás občanov. Prečo nezmeníš smer cesty a neučíš sa od tých úspešných, ktorí výrazne lepšie zvládajú tento boj. Alebo viete čo? Nech ide len Matovič s družinou ako v tom filme a mi ostatní to zvládneme aj bez nich, vzorov v okolitých krajinách máme dosť.


 

Koľko lží sa ukrýva v jednom výroku premiéra Matoviča?
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová