Škandál: Greta Thunbergová omylom zverejnila „príručku“ pre protesty v Indii
05 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 05/02/2021

Švédska ekologická aktivistka
Vladimír Maľšev: Gretu Thunberg stvorili cinickí dospelí ako svoj nástroj
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD
omylom zverejnila správu s podrobnými informáciami o „odporúčaných príspevkoch“ o prebiehajúcich občianskych nepokojoch v Indii. Indická polícia vyšetruje prípad ako cudzie zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny. Uviedol Business-gazeta.ru. 


Správa z Twitteru čoskoro zmizla, ale používateľom siete sa podarilo uložiť snímky príslušnej obrazovky. Podľa New York Post sa už prípadom začala zaoberať polícia v indickom Dillí.

„Príručka“ obsahuje najmä rady, čo konkrétne je potrebné zverejniť. Aké publikácie je potrebné zdieľať a na ktoré osobnosti by sa malo vo svojich príspevkoch upozorňovať. Švédska aktivistka údajne odporúčala venovať pozornosť najmä postojom americkej speváčky Rihanny venovaných téme protestov farmárov v Indii. Zároveň propagovala plánované demonštrácie pred indickými veľvyslanectvami.

Ako napísal indický Times Now , návod pre kampaň a šablónu pre sociálne médiá vytvorila kanadská nadácia Poetic Justice Foundation. Indická polícia vyšetruje prípad zverejnenia „výukovej príručky“ ako zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny. Thunbergovej počínanie považuje za neprijateľné.

Indické ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo cudzincov a hlavne známe osobnosti zo snahy presadiť svoju agendu. Indické médiá informovali, že sa vyšetrovanie týka aj Thunbergovej. Táto informácia ale zatiaľ nebola potvrdená oficiálne.

Indickí poľnohospodári protestujú proti novým zákonom ohľadom miestneho poľnohospodárstva. Podľa nich spôsobia, že budú chudobnejší a vydaní na milosť a nemilosť veľkých korporácií. Pri najnásilnejších protestoch sa 26. januára 2021 zranilo niekoľko stoviek policajtov. Jeden demonštrant dokonca zomrel.