Vladimír Maľšev: Gretu Thunberg stvorili cinickí dospelí ako svoj nástroj
30 | 09 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry)


Deti sú výborní pešiaci


V Taliansku sa udialo niečo nevídané. V piatok 27. septembra opustili triedy stovky tisíc študentov a školákov. Vybrali sa do ulíc so sloganmi a nápismi, aby chránili klímu na planéte ...


V Miláne zaplnilo centrum mesta takmer 300 tisíc ľudí. Na centrálnom námestí Duomo dav burácajúcich mladých ľudí spálil obrovský model planéty. Skandoval pritom: „Zachráňme planétu!“, „Náš dom je v ohni!“, či „Konajme rýchlo!“. V Turíne sa k demonštrantom pripojil starosta jedného z miest spod pohoria Mont Blanc Stefano Miserocchi. Pripomenul hrozbu roztopenia známeho ľadovca, ktorý sa na jeho vrchole nachádza.


Podobné akcie sa uskutočnili súčasne v 180 talianskych mestách. Zúčastnilo sa ich približne milión ľudí. Podľa záberov talianskych médií sa zdá, že mladých opantalo skupinové šialenstvo. Správali sa, akoby klimatická katastrofa mala nastať už zajtra.


Agresívne protesty sa konali aj v mestách mimo Talianska. Dokonca už majú špeciálny slogan „Piatky pre budúcnosť“. Mládež vyzýva na štrajk každý piatok. Vyzýva sabotovať štúdium a požadovať od zodpovedných orgánov okamžité opatrenia na zabránenie „smrti planéty“.


VIDEO: Po Trumpovi sa ekologickej aktivistke Grete vysmial aj Klaus; „Nech ju zoberie Barnevernet“
25 | 09 | 2019 | René Skalný

Štartovacím bodom protestov bol prejav 16-ročného dievčaťa Grety Thunbergovej zo Švédska na Valnom zhromaždení OSN. Sama Greta je bohužiaľ zdravotne postihnutá, má autizmus.


Greta v čele medzinárodného hnutia nabáda hromadne bojkotovať štúdium. Volá po protestoch proti dopadom činnosti človeka na životné prostredie. Amnesty International udelila Grete titul Veľvyslanec svedomia. Švédski ľavičiari a nórski socialisti zastrešujúci hlavne eko-socialistov, neo-marxistov, trockistov, LGBT aktivistov a radikálne feministky ju navyše nominovali na Nobelovu cenu mieru. Mienkotvorný americký časopis Time ju zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí roka 2019.


Údajne spontánne predstavenia mládeže na „ochranu klímy“ začali akoby na príkaz nielen v Taliansku, ale aj v mnohých ďalších krajinách. Z nejakého dôvodu zrazu nikto nevidí naliehavejšie problémy než klíma. Kto takto na povel vyvolal reakciu takmer po celom svete?


Talianske noviny ilgiornale.it pripomenuli, že mnohí vedci, ktorí uznávajú naliehavú potrebu bojovať za ochranu životného prostredia, sú kategoricky proti strašeniu katastrofami, o ktorých hovorí Greta. Noviny uvádzajú, že 500 svetovo uznávaných vedcov nedávno zaslalo list generálnemu tajomníkovi OSN. Protestovali v ňom proti strašeniu „klimatickou hrozbou“. Za iniciatívou je profesor geofyziky na Haagskej univerzite Guus Berkhout. Podporili ho vedci a výskumné organizácie z 13 krajín. Ich názorom však nikto nevenoval pozornosť.


Ako poznamenáva taliansky profesor Franco Battaglia, v súčasnosti opúšťame malú dobu ľadovú. Čo trvá už tri storočia. A za posledných 150 rokov je klíma stabilná nad všetky očakávania. Zvýšenie teploty dosiahlo sotva 0,8 stupňa. „Ak existujú iné merania, poďme o nich diskutovať. Ale bez paniky, " vyzývajú talianske noviny.


Obraciate na nás mladých, aby sme vám dali nádej. Ako si to dovoľujete? spýtala sa Greta Thunberg účastníkov klimatickej konferencie v New Yorku.
Vašimi planými rečami ste mi ukradli moje sny a moje detstvo, vyhlásila v pondelok v emotívnom a silnom prejave na klimatickej konferencii v New Yorku švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg. Na lídrov z desiatok krajín sveta, ktorí sa na... Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | SITA

Bola však zvolená cesta paniky. Lenže, kto ju podnecuje? Niet odpovede. Dôležité je, že bol úspešne zvolený symbol protestov. „Dievča s vrkôčikmi“ Greta. Bojovníčka za čistotu prírody na Zemi. Zvolili tínedžerku s autizmom. Takú kritizovať je „politicky neprijateľné“. To by ihneď vzbudilo odpor spoločnosti.


Ako zdôrazňuje šéfredaktor časopisu American National Review Rich Lowry, Gretu vytvorili pomocou špeciálnej technológie cinickí dospelí. „Deti sú obzvlášť náchylné prepadať hystérii a depresii," píše Lowry. Radí čitateľom, aby ignorovali Gretine emotívne prejavy o klimatických katastrofách. Z detí možno podľa neho „vyrobiť vynikajúcich pešiakov. A zo švédskej školáčky takého urobili“.


Ani Lowry, ani National Review však nevedia odpovedať na otázku, kto hýbe týmto pešiakom. A za akým účelom. Kto stojí za oponami protestov, ktoré sa rozhoreli po Gretinej reči ako oheň?


Pripomeňme si „študentskú revolúciu“ z roku 1968 vo Francúzsku. Vtedy bol nútený odstúpiť prezident Charles de Gaulle. Až po rokoch sa verejnosť dozvedela, že vodcami parížskeho „mája“ manipulovala americká tajná služba CIA. Celý svet tiež obletela fotografia dievčaťa z kyjevského Majdana. Pred kameru umiestnila plagát: „Som dievča. Chcem čipkované nohavičky a chcem do EÚ“. Vo všetkých „farebných revolúciách“ v rokoch 2000 až 2014 v Srbsku, Gruzínsku, krajinách Blízkeho východu či na Ukrajine boli mladí ľudia využívaní ako dynamit. Vďaka ktorému následne explodoval tamojší politický režim. A vlády padali v jednej krajine za druhou.


Koľko stojí cestovanie švédskej dievčiny s vrkôčikmi po celom svete? Kto jej píše texty, ktoré číta? Kto jej platí za pobyt v hoteloch? Za fotografovanie s Arnoldom Schwarzeneggerom a pápežom? Kto financuje jej transoceánske turné na niekoľko miliónovej jachte? Kto platí rozsiahlu reklamu v médiách? Medzinárodný mediálny rozsah predstavenia „Greta superstar“ presahuje všetky doterajšie obdobné iniciatívy.


Grécke internetové noviny Russian Athens píšu: „Niet pochýb o tom, že Greta Tunbergová je projekt. Jej pôvodcom sú ľavicoví škandinávski globalisti. Istý čas projekt riadil švédsky PR odborník a podnikateľ Ingmar Rentzhog. Ten akoby medzi rečou využil jej meno a získal vďaka nemu zdroje na svoj ekologický podnik „Nemáme čas“. Projekt spoluorganizovala tiež majiteľa štokholmskej PR agentúry Iles PR Helena Iles. Mimochodom, dlhoročná priateľka Gretinej matky. Od zimy 2018 až 2019 však projekt „Greta“ prešiel pod krídla omnoho silnejších nadnárodných štruktúr. Do hry vstúpil Rímsky klub. Ten 14. marca vydal osobitné vyhlásenie na jej podporu. Priame riadenie vykonáva nadácia Soros Foundation a organizácia Marshall Global Plan. Tú vedie bývalý viceprezident USA Al Gore. George Soros je tiež medzi jej hlavnými predstaviteľmi. Skúsený tím zabezpečuje profesionálny tréning, pripravuje úderné texty, poskytuje ochranu, či odstavuje z cesty nepohodlné osoby. Na mnohých fotografiách a videách možno vedľa Grety vidieť mladú nemeckú politologičku Louise-Maria Neubauer. Funkcionárku Soros Open Society a globálneho fondu ONE Billa a Melindy Gates“.


Fedor Lukjanov: Prečo je potrebná multipolarita
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová

Hlavný cieľ, ktorý má tento projekt dosiahnuť, ale zatiaľ nie je úplne zrejmý.


V Rusku už začalo propagovať boj za klímu Rádio Sloboda. V 20 mestách Ruska sa už uskutočnili environmentálne kampane. Aktivisti vyzvali na boj proti zmene klímy. V Petrohrade asi 20 podporovateľov hnutia „Piatky pre budúcnosť“ a Greenpeace pochodovalo pri budove Univerzity železníc a komunikácií. „Vláda musí uplatniť celý rad riešení. Prechod na obnoviteľné zdroje energie, odmietnutie ropy a uhlia, či prispôsobenie miest pre chodcov,“ uviedol jeden z aktivistov Greenpeace pre stránku „Severná realita“, snažiacej sa o „slobodu“ pre severné regióny Ruska.


„Bakchanálie“, ktoré sa začali 27. septembra v Taliansku, pokračujú. Ďalším „Piatkom pre budúcnosť“ bude 4. október. Veľkolepé medzinárodné predstavenie v štýle kontrolovanej „revolúcie más“ naberá na obrátkach...