Nemecko má tiež svoju „anti Gretu“
09 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Okrem Švédky Izabelly Nilsson Jarvandi má Greta Thunberg oponentku už aj v Nemecku. Uviedol portál Pohľad.


V Nemecku sa stáva populárnou 19-ročná Nemka Naomi Seibt. Nazývajú ju aj „anti Greta Thunberg“. Kritizuje vedcov, ktorí používajú vedu na politické účely. Zároveň tvrdí, že „veda o zmene klímy nie je vôbec žiadnou vedou“.


Mladá Nemka varuje pred vytváraním paniky v súvislosti so zmenou podnebia. Podľa nej je jadrom tohto hnutia „odporná ideológia zameraná proti ľuďom“.


Naomi sa zúčastnila fóra Heartland Institute. Konalo sa v rámci konferencie OSN o klíme v Madride. V januári 2020 sa stala tvárou kampane, ktorej cieľom je „spochybniť názor podporovaný väčšinou vedcov“ o zmeny klímy, ktorú údajne spôsobuje ľudská civilizácia.


Ako Greta Thunbergová zarobila šesť miliárd dolárov (Igor Maľcev)
Komentár Igora Maľceva (Pohľad) Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

„Veda o zmene klímy nie je vôbec vedou,“ tvrdí nemecká „anti Greta“. „Je zástankyňou slobodného trhu a klimatického realizmu,“ uviedli The Washington Post.


Podľa vlastných slov sa Naomi stala aktivistkou pred niekoľkými rokmi. Vtedy vyjadrila v škole pochybnosti v súvislosti s politikou voľnej migrácie v Nemecku. Musela čeliť extrémne tvrdej reakcii zo strany nielen učiteľov ale aj spolužiakov. To len posilnilo jej pochybnosti o prevažujúcich názoroch v Nemecku. „Keď vidím rovesníkov, dostávam husiu kožu. Protestujú, kričia a pritom sú na smrť vystrašení. Boja sa konca sveta,“ hovorí Naomi.


Pripomeňme, že na konci roka 2019 si začala na internete získavať popularitu i 16-ročná Švédka Isabella Nilsson Jarvandi. Médiá ju tiež nazývajú aj „anti Greta". Rozhodla sa pre ešte širší záber. Kritizuje feministky, globalizmus a liberálnych politikov. Zastáva sa tradičných hodnôt.


Samotná Greta Thunbergová sa preslávila tým, že piatkami protestovala pred miestnym parlamentom. Prirodzene tak vynechávala školu. Vyjadrovala pobúrenie kvôli rekordnému počtu lesných požiarov v krajine. Okrem toho žiadala zodpovedné inštitúcie, aby dôsledne dodržiavali Parížsku dohodu. Podľa nej je nevyhnutné znížiť emisie skleníkových plynov. Potom začala protestovať každý týždeň. A postupne sa k nej pridali ľudia po celom svete.


Greta sa stala laureátom ceny „Za primeranú podporu života“. Tá sa považuje za určitý doplnok k Nobelovým nomináciám. Časopis Time ju dokonca označil za „Osobnosť roka“.


V januári Greta oznámila, že podala žiadosť o registráciu vlastného mena ako ochrannej známky.


Prečo svet nevie o „Anti-Grete“
Viete, že vo Švédku žije dievča, ktoré má 16 rokov a jej ciele sú opačné než Grety Thunberg? Kým Greta vystupuje v OSN a cestuje po svete, o jej rovesníčke ste zrejme ešte nepočuli. Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD