Ružena Sabová poslal do väzby Jozefa Brhela. Po Záleskej sa zrodila ďalšia politická sudkyňa
05 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Jozef Brhel putoval do väzby v rozpore so zákonom aj logickou. Sudkyňa Ružena Sabová si môže podať ruku s Pamelou Záleskou.

Rozhodnutie sudkyne Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej o vzatí Jozefa Brhela do vyšetrovacej väzby si zaslúži komentár, pretože ide o ďalší z radu dôvodov na pochybnosti o dodržiavaní zákonov, ústavy a medzinárodných zmlúv v trestných konaniach s politickým nádychom. S trochou irónie by sa dalo poznamenať, že Sabová si zrejme chce napraviť reputáciu z kauzy Kuciak a nakloniť si priazeň médií, ako sa to podarilo politickej sudkyni Pamele Záleskej, ktorá je v podozrivo dôvernom vzťahu s provládnou novinárkou Monikou Tódovou.

Nech už je pozadie uvalenia väzby na Jozefa Brhela akékoľvek, faktom ostáva, že odporuje základnej logike. A rozhodnutia súdov musia byť nielen zákonné, ale aj logické.

Kajúcnik Sklenka si užíva nakradnuté peniaze a na súde sa domáha 14. platu
05 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Ako je možné, že sudkyňa Sabová videla dôvody útekovej väzby, keď podnikateľ Brhel sa bez meškania vrátil na Slovensko po tom, ako svet obletela správa o jeho trestnom stíhaní? Keby sa chcel vyhýbať trestnému konaniu, obvinený by ostal v zahraničí rovnako ako ďalší podozrivý Michal Suchoba.

Brhel bol v čase vydania uznesenia o obvinení na Kanárskych ostrovoch v Atlantickom oceáne. Ostrovy síce patria Španielsku, a teda sú na území Európskej únie, no každý uzná, že z toho kútu sveta sa mohol podnikateľ poľahky vytratiť na inú, z hľadiska ukrývania sa oveľa bezpečnejšiu adresu. Prišiel však na Slovensko a Sabová ho zobrala do väzby, čím vlastne dala za pravdu Suchobovi - obvinenému sa viac oplatí unikať a schovávať sa, ak na to má dostatok peňazí.

Sudkyňa sa sa stotožnila s názorom, že Brhel musí ísť do väzby aj preto, lebo z jeho strany hrozí ovplyvňovanie svedkov. Sabová opäť prepadla z logiky. Ak by chcel ovplyvňovať svedkov či spoluobvinených, nerobilo by sa mu to ľahšie, ak by sa ukryl napríklad v Paname a odtiaľ posielal odkazy, kto má ako a za kú odmenu vypovedať?

Harabin mal pravdu. Špeciálnu prokuratúru a špeciálny súd treba zrušiť
01 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Nikto nemôže spochybniť dôvodnosť trestného konania, ak nepozná vyšetrovací spis. Avšak všetky fakty poukazujú na to, že rozhodnutie o väzbe nebolo ani zákonné, ani logické. Z čoho plynie len jediný záver: bolo politické.

Špecializovaný trestný súd čoraz viac pripomína politický tribunál režimu Igora Matoviča. Podľa toho sa bude potrebné k jeho existencii postaviť po voľbách 2024.

Harabin mal pravdu. Špeciálnu prokuratúru a špeciálny súd treba zrušiť
01 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová