MUDr. Macháčová: Ak by sme sa riadili odporúčaniami ministerstva, nemocnice by kolabovali
02 | 02 | 2021 I Petra Demková

Michaela Macháčová, ambulantná lekárka a viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecných lekárov (SSVL) vyhlásila, že ministerstvo zdravotníctva odporúča ambulantným lekárom doslova absurdity; "ak by sa odporúčaniami MZ SR riadili, zomierali by ľudia a nemocnice by kolabovali," vyhlásila v rozhovore pre Rádio Expres.


Hlavný infektológ Jančuška inkasoval od Pfizeru a výrobcu neúčinného Remdesiviru tisíce eur
Hlavný infektológ Pavol Jančuška a jeho brat majú tisícové príjmy od výrobcu neúčinného lieku Remdesivir. Spolu s príjmami od firmy Pfizer si Jančuška pripísal na účet 17 694 eur a jeho brat Peter 8 822 eur, informuje portál HS. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


„Vďaka absurditám, ktoré nám ministerstvo zdravotníctva pripravilo, začína byť situácia neúnosná,“ konštatovala Macháčová.

3.8 2020, vydalo MZ SR odporúčanie ako liečiť ambulantných Covid pacientov a 26.10.2020 tento postup liečby potvrdilo. "Podľa tohto odporúčania by  ambulantní lekári mali liečiť len symptómy! Nepodávať žiadnu inú terapiu, ale dávať len lieky proti kašľu, proti horúčke a pod. ...Ak by sme naozaj takto postupovali (ako odporúča MZ SR), tak tie nemocnice už teraz nestoja,“ zdôraznila viceprezidentka SSVL. „My sme preto proaktívne nasledovali odporúčania zahraničných odborných časopisov na liečbu Covid pacientov. To znamená, že používame kompletnú antiCovid terapiu,“ informovala.

Podľa lekárky a viceprezidentky, ministerstvo od leta neaktualizovalo postupy a informácie pre ambulantných lekárov, nesleduje trendy vo svete, nové výsledky štúdií. "Ambulantní lekári si tieto informácie zisťujú sami a takpovediac na vlastnú päsť liečia pacientov s Covid-19 podľa najnovších odporúčaní a doslova napriek odporúčaniam našej vlády tak, ako sa to robí inde vo svete," zdôraznila lekárka.

Doktor Lipták tvrdí, že by stačilo masívne nasadiť ivermektín a kovid by sa stratil
02 | 02 | 2021 | sefredaktor


Macháčová poukázala aj na ďalšiu "absurditu: Jeden z hlavných liekov je aj ISOPRINOSINE, ktorý si ale musí pacient zaplatiť sám, pretože je preskripčne obmedzený. Tabletky, ktoré stáli 33 eur, už teraz nezoženiete a ja keď to predpisujem, tak tam musím napísať, že si to pacient hradí sám, pretože je to preskripčne obmedzené. Teraz je k dispozícii už iba sirup a pacienta to stojí 54 eur, tak si predstavte takú viacčlennú rodinu, koľko zaplatia. Takto sme my podľa svojho medicínskeho vedomia a svedomia začali liečiť,“ informuje lekárka.

Robí MZ SR všetko pre to, aby sa pacienti neliečili? Neliečení pacienti končia v nemocniciach a tie sú v závere preťažené. „Teraz vkladáme nádej do IVERMEKTÍNU a mal by byť podľa posledných informácií k dispozícii od budúceho týždňa aj pre všeobecných lekárov,“ dodala MUDr. Macháčová.

Mesík: Chráňte sa ako viete - skorumpovaná a ľahostajná vláda vám nepomôže
02 | 02 | 2021 | sefredaktor