Mikas bude musieť za svoje rozhodnutia niesť zodpovednosť, upozorňuje Čarnogurský mladší
02 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Právnik Ján Čarnogurský mladší v statuse na sociálnej sieti upozorňuje, že aj keď je vyhláška Jána Mikasa nezákonná, stále platí. Na druhej strane však varuje, že hlavný hygienik bude musieť za svoje činy niesť zodpovednosť.


Preukazovanie sa potvrdením o celoplošnom skríningu zamestnávateľovi je v súčasnosti v súlade s vyhláškou hlavného hygienika Jána Mikasa. „Hoci je vyhláška protiprávna, bola zverejnená predpísaným spôsobom a je teda platná, kým ju nejaký príslušný orgán nezruší,“ upozorňuje právnik Ján Čarnogurský mladší.

Podľa neho síce zamestnávateľ môže podať žalobu a domáhať sa neplatnosti vyhlášky, avšak spor môže trvať veľa rokov. „Pán Mikas bude musieť za svoje rozhodnutia niesť zodpovednosť. Generálna prokuratúra už začala nesmelo na protiprávnosti jeho vyhlášok poukazovať,“ tvrdí Čarnogurský mladší.



 

„V § 2 ods. 6 tejto vyhlášky pán hlavný hygienik Mikas určuje, že pokiaľ sa zamestnanec nepreukáže pri vstupe do práce negatívnym testom alebo čestným vyhlásením o výnimke, tak ide o nesplnenie požiadavky bezpečnosti a ochrany pri práci na strane zamestnanca,“ píše Čarnogurský, podľa ktorého také niečo nemôže určiť Úrad verejného zdravotníctva, ale iba zákon alebo zamestnávateľ po prerokovaní so zástupcami zamestnancov a lekárom.

„Rýchlotesty používané pri plošnom testovaní vykazujú iba 1 percento nakazených, PCR testy ukazujú v rovnakom čase 20 percent nakazených. Takže vyhláška pána Mikasa umožní chodiť do práce približne 90 percentám všetkých nakazených, pričom nebudú za nakazených považovaní a budú infikovať ostatných,“ poukazuje právnik.

Keďže vyhláška bola zverejnená predpísaným spôsobom, je platná, kým ju nejaký príslušný orgán nezruší. „Takže, hoci je vyhláška pána Mikasa protiprávna, pokiaľ je zverejnená a nezrušená, je pre pracujúcich záväzná a absenciu pre nepredloženie testu bude zamestnávateľ považovať za nevykonávanie práce, čiže dôvod na neplatenie mzdy,“ vysvetľuje Čarnogurský.

„Matovič sa správa ako Hitler, keď sa dostal k moci,“ tvrdí Ján Čarnogurský mladší
K vlne odporu voči hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, ktorý zmenou vyhlášky umožnil v parlamente hlasovať aj covid pozitívnym poslancom, sa pridal aj právnik Ján Čarnogurský mladší Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.