Rozhoduje vláda o opatreniach bez správnych vstupných dát? Vyzerá to tak  
02 | 02 | 2021 I Petra Demková

Problém plných nemocníc tkvie v tom, že hospitalizácie pacientov pozitívnych na Covid-19 trvajú dlhšie, ako je potrebné, tvrdia analytici. Práve plné nemocnice používajú minister zdravotníctva Krajčí a premiér Matovič ako argument, aby mohli tvrdiť, že situácia sa zhoršuje a v dôsledku toho sprísňovať opatrenia.  


Doktor Lipták tvrdí, že by stačilo masívne nasadiť ivermektín a kovid by sa stratil
02 | 02 | 2021 | sefredaktor


Napriek tomu, že čísla pozitívne testovaných na Slovensku klesajú, minister Krajčí aj premiér Matovič tvrdia, že situácia na Slovensku sa zhoršuje. Toto tvrdenie podčiarkujú informáciami o počte hospitalizovaných, ktorý neklesá. Počty chorých na Covid-19 v nemocniciach neklesajú a tento údaj je jedným z významných ukazovateľov vážnosti situácie. Zdá sa však, že situácia je predsa len iná.

Televízia Markíza priniesla informáciu o upozorneniach lekárov a dátových analytikov na to, že počet pacientov neklesá preto, lebo pacienti ostávajú hospitalizovaní dlhšie ako napríklad pred mesiacom. „Minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok informoval, že situácia ohľadom koronavírusu je na Slovensku veľmi zlá, súčasný lockdown nezaberá, a tak sú v hre ďalšie sprísnené opatrenia,“ píše sa na portáli TV Noviny. „Lekári z nemocníc aj dátoví analytici však upozorňujú na niečo celkom iné. Počet pacientov v nemocniciach neklesá medzi iným aj preto, že tam zostávajú ležať ,“ informuje portál.

S rovnakými informáciami prichádza aj známa česká ekonómka a analytička, Markéta Šichtařová. Pre Parlamentní listy povedala: „Nemocničné lôžka sú zahltené nie preto, že by bolo toľko prípadov, ale preto, že poisťovne toľko platia práve za covidové lôžka, teda nemocnice majú vysokú motiváciu hospitalizovať covid-pozitívne aj tam, kde to nemá zmysel." To je dôležitý fakt a, žiaľ, nik z kompetentných sa ním nezaoberá.

Doktor Lipták: Krajčiho treba vymeniť - nevstúpil doň Duch Svätý, ale sám Satan
02 | 02 | 2021 | sefredaktor


Pri riadení takej vážnej situácie, akou je korona-kríza, keď sa deti nevzdelávajú a ekonomika kolabuje, sú správne vstupné dáta absolútne kľúčové. Z vyjadrenie ministra zdravotníctva však vyplýva, že vstupné dáta správne nemá.

Ešte raz jeho vyjadrenie: „Minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok informoval, že situácia ohľadom koronavírusu je na Slovensku veľmi zlá, súčasný lockdown nezaberá a tak sú v hre ďalšie sprísnené opatrenia.“ Na tieto slová vzápätí reagovali lekári a analytici vyvrátením tohto tvrdenia a doplnením správnej informácie. Kľúčový je fakt, že pacienti nezaberajú lôžka preto, že skutočne potrebujú hospitalizáciu.

Ak minister zdravotníctva, robí závažné rozhodnutia, ktoré sa dotýkajú piatich miliónov ľudí, bez podstatných informácií alebo ich jednoducho ignoruje, je na mieste otázka, či môžu byť výstupy a najmä opatrenia vlády správne.

Cigániková o Krajčího nápade kontrolovať ľudí cez SMS: Nebude to fungovať
01 | 02 | 2021 | Timotej Dudka