Generálny prokurátor Žilinka a šéf najvyššieho súdu Šikuta žiadajú odbornú diskusiu o Kolíkovej reforme
28 | 01 | 2021 I editor01hd
Po stovkách sudcov a advokátov hovoria o potrebe otvorenej a odbornej diskusie na tému zmeny súdnej mapy a ďalších reformách v justícii aj generálny prokurátor Maroš Žilinka a predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta, informuje TASR.

Návrhy ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) vyvolali v odbornej verejnosti vlnu nevôle a kritiky. Žilinka so Šikutom diplomaticky vítajú ministerkine zámery, no zároveň vyjadrili presvedčenie, že ich prijatiu musí predchádzať diskusia.

"Považujú za nevyhnutné, aby ich naplneniu predchádzala poctivá, odborná a otvorená diskusia všetkých, ktorých sa naplnenie zámerov dotkne," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kolíková bola odhalená už pred tromi rokmi. Kto to vlastne je?
Kto je vlastne ministerka Mária Kolíková, ktorú teraz vykresľujú mainstreamové médiá ako tú najväčšiu bojovníčku proti zlu, papalášstvu a predošlej vláde? Pred tromi rokmi časopis Plus 7 dní zistil o vtedajšej štátnej tajomníčke ministerstva... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič


Podľa jej slov Žilinka aj Šikuta sú za to, aby sa uskutočnila séria odborných okrúhlych stolov, ktoré by dôkladne zanalyzovali možné dosahy reformy na justičný systém a činnosť orgánov prokuratúry tak, aby nedošlo k ich znefunkčneniu.

Cieľom reformy je špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda.

Lučanského vláčili po celej republike a Kolíková to nazve banalitou, rozčuľuje sa Blaha
Najľavicovejší poslanec NR SR Ľuboš Blaha na svojej facebookovej stránke víta každého, kto "má plné zuby pravicových liberálov, rusofóbov a antikomunistov". A tak ako vždy, aj v piatok večer okomentoval dianie vo svete aj na Slovensku. Nevyhol sa... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov.

Za smrť generála Lučanského je zodpovedná ministerka Kolíková, tvrdí Čarnogurský ml.
Po tom, čo za kritický stav policajného exprezidenta gen. Milana Lučanského vyvodil zodpovednosť riaditeľ ZVJS Milan Ivan, ktorý odstúpil z funkcie, advokát Ján Čarnogurský volá aj po vyvodení zodpovednosti ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Gabriel Matta