Za smrť generála Lučanského je zodpovedná ministerka Kolíková, tvrdí Čarnogurský ml.
31 | 12 | 2020 I Gabriel Matta

Po tom, čo za kritický stav policajného exprezidenta gen. Milana Lučanského vyvodil zodpovednosť riaditeľ ZVJS Milan Ivan, ktorý odstúpil z funkcie, advokát Ján Čarnogurský volá aj po vyvodení zodpovednosti ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.


Kolíková však zatiaľ neuvažuje o demisii, naopak, zriadi vyšetrovaciu komisiu, kde si prizve okrem iných aj opozíciu. O niekoľko hodín od verejného vystúpenia Kolíkovej však gen. Lučanský v nemocnici zomrel.

O úmrtí generála Milana Lučanského informovala exministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti:„Generál Lučanský zomrel. Úprimnú sústrasť celej rodine. Ďakujem za všetko, čo pre Slovensko spravil. Česť jeho pamiatke.“

Lučanský bol v kóme po tom, ako sa údajne pokúsil v utorok (29. 12.) o samovraždu v Ústave na výkon trestu v Prešove, hoci po predošlom incidente, kedy sa mal vážne zraniť pri cvičení, kompetentní tvrdili, že Lučanský nemal samovražedné sklony. Ešte o 16.30 h s policajným exprezidentom mala pri kontrole komunikovať väzenská stráž, keď mu priniesli večeru. O deväť minút neskôr, o 16:39 ho našli v kritickom stave.

Lučanského mali nájsť kľačať v cele s predmetom okolo krku priviazaným o rám postele. Obesiť sa mal na teplákovej bunde, ktorú si vypýtal, lebo mu bola zima. K Lučanskému okamžite privolali záchranku, ktorá na miesto mala dôjsť po približne 20 minútach. Do jej príchodu sa ho pokúsili oživovať na mieste. Podarilo sa to až záchranárom.

Profil bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel po tom, čo sa vo väzbe v utorok (29. 12.) pokúsil o samovraždu. Na sociálnej sieti o tom informovala jeho rodina. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského obvinili v stredu 2. decembra v rámci akcie Judáš, Špecializovaný trestný súd v Pezinku následne v nedeľu 6. decembra rozhodol, že bude stíhaný väzobne. Dôvodom rozhodnutia boli obavy z ovplyvňovania svedkov.

Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) potvrdilo, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel druhý deň po incidente (30.12.2020) o 15:55 hod. Ako pre agentúru SITA potvrdil Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR, jeho smrť skonštatoval ošetrujúci lekár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

K tomu, ako po tragédii už pred pár týždňami postupovala ministerka spravodlivosti, sa vyjadril aj advokát Ján Čarnogurský, ml.: „Pani ministerka spravodlivosti Kolíková nám najprv tvrdila, že pán Lučanský si vo väzenskej cele vylúpil oko sám, pričom vraj URČITE NEŠLO o pokus o samovraždu. O pár dní ho dozorcovia našli obeseného. Pani ministerka spravodlivosti má na rukách jeho krv. Ako ministerka je osobne zodpovená za zdravie a život všetkých väzňov,“ upozorňuje Čarnogurský a volá po jej demisii.

„V zahraničí odstupujú politici z funkcie, keď ich prichytia vonku bez rúška. Pani ministerka Kolíková svojou neschopnosťou a nekonaním zapríčinila smrť pána Lučanského. Je načase, aby okamžite odstúpila z funkcie.“ Čarnogurský pripomína aj zákon z jej dielne, ktorý odobral právo Ústavnému súdu posudzovať ústavné zákony:

„Čo vedel Lučanský na Lipšica, že musel umrieť?“ padajú verejné otázky a dokonca aj tvrdenia
Udalosť, akou je samovražda významného verejného činiteľa vo väzbe zákonite spôsobuje polemiku, nastoľuje mnohé otázniky a hlavne, vyvoláva podozrenia. Išlo skutočne o samovraždu? Alebo sa niekto zbavuje nepohodlného svedka? V prípade Lučanského sa... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová

Nebolo to jej prvé vážne zlyhanie.

Pani ministerka má na svedomí aj odobratie Ústavnému súdu SR právo posudzovať ústavné zákony, ktorými sa rušia ľudské práva na Slovensku. Následne takýto zákon o odnímaní ľudských práv Slovákom vypracovala a nechala schváliť, pred pár dňami. Teraz chce za naše peniaze menovať akési komisie, ktoré ju majú akože zbaviť zodpovednosti. Počas vedenia pani ministerky Kolíkovej by mali premenovať ministerstvo spravodlivosti na Ministerstvo neschopnosti, svojvôle a nespravodlivosti.“ reaguje Čarnogurský ml.

Slovenská advokátska komora (SAK) podporuje nezávislé vyšetrenie okolností úmrtia obvineného Milana Lučanského a vyzýva na otvorenie poctivej celospoločenskej diskusie o podmienkach výkonu väzby v SR, využívania tohto inštitútu a dodržiavaní princípu primeranosti a zdržanlivosti v trestnom práve

Zároveň SAK vyzýva všetky dotknuté orgány, aby v plnom rozsahu v celom procese rešpektovali princíp prezumpcie neviny. Tak, ako je potrebné riadiť sa princípom prezumpcie neviny v prípade ktorejkoľvek väzobne stíhanej osoby, je rovnako potrebné rešpektovať ho v tomto prípade aj vo vzťahu k príslušníkom ZVJS a vyhnúť sa aj v tomto ohľade akýmkoľvek predčasným záverom.

Kto z vlády nesie zodpovednosť za smrť gen. Lučanského (Rozhovor s Maricou Pirošíkovou)
Informácia o samovražde generála Milana Lučanského otriasla celým Slovenskom. Táto správa mimoriadne znepokojila aj obrovské množstvo odborníkov a to aj najmä v nadväznosti na predchádzajúce udalosti týkajúce sa pána Lučanského, ktoré viedli... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Redakcia