Veci, ktoré môžu pomaly a nenápadne zničiť nový vzťah
24 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Väčšina ľudí sa stará o nový vzťah v rukavičkách. Urobia, čo druhému na očiach vidia, snažia sa prejavovať náklonnosť a častokrát robia veci, aké by za normálnych okolností nerobili. Napriek tomu existuje časovaná bomba, ktorá môže nový vzťah zničiť. Podľa odborníkov existuje niekoľko nevinných návykov, kvôli ktorým sú zamilované dvojice v ohrození, píše portál Novinky.cz.




Či už ste zaujímavého muža stretli pred niekoľkými dňami alebo sa s ním schádzate už od Vianoc, rozhodne by ste počiatočnú fázu vzťahu nemali podceňovať. "Nevinný čin, ako je zmena vzťahového statusu, môže na vzťah vytvoriť nepríjemný tlak," hovorí expertka na vzťahy Julie Spirová.





Podobného názoru je aj psychologička Sidney Cohenová, ktorá tvrdí, že zdanlivo nevinné návyky jednej osoby môžu nový vzťah úplne ohroziť. Aké veci by ste teda ani na začiatku vzťahu nemali bagatelizovať a ktorým sa úplne vyhnúť?


Ako muži a ženy pristupujú k základným vzťahovým otázkam
Vzťahy sú rovnako dôležité pre mužov aj pre ženy. To ale automaticky neznamená, že sa k ich rôznym aspektom stavajú obe pohlavia úplne zhodne, píše portál Novinky.cz. Ako sa pozerajú na základne vzťahové otázky? Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



Keď neviete, ako sa veci medzi vami majú a nedokážete o tom nahlas hovoriť




Za jeden z najväčších problémov vo vzťahoch sa považuje to, že partneri medzi sebou nehovoria. S absenciou komunikácie sa môžeme stretnúť už v prvotnej fáze vzťahu, keď si partneri nedokážu vyjasniť, či majú plnohodnotný alebo neviazaný vzťah.





"Mnoho partnerov na začiatku vzťahu odkladá otázku: Čo sme? Možno je to spôsobené strachom z odmietnutia, možno si pripadajú príliš zúfalí," hovorí odborníčka na sexualitu Haylin Belayová.


Napriek tomu by ste mali zabudnúť na pocit hanby a spýtať sa partnera na túto otázku včas. "Dnes a denne vidím na sociálnych sieťach, ako si jeden z partnerov zmení vzťahový status, kým druhý partner o vážny vzťah nestojí," hovorí o dôsledku nulovej komunikácie Julie Spirová.


Nočné mory randenia - nájdete tie svoje na zozname?
Pätina dospelých opustila rande skôr, pretože bola znechutená priebehom a trinásť percent kvôli tomu zrušilo ďalšie stretnutie. Predstavíme vám najhoršie nočné mory, ktoré sa na rande môžu udiať. Čítať ďalej
22 | 01 | 2021 | Diana Zaťková



Porovnávate s ex




"To najhoršie, čo na začiatku nového vzťahu môžete urobiť, je porovnávať nového partnera s bývalým," hovorí expertka na vzťahy Amanda Raimondiová.





Aj keď by sa mohlo zdať, že ide o nevinný zvyk, opak je pravdou. "Vari by sa vám páčilo, keby vás partner porovnával so svojou ex?" Pýta sa Raimondiová a dodáva, že by ste sa radšej mali zamerať na súčasný vzťah a jeho budovanie. Jednoducho povedané minulosť nechajte minulosťou.




Zverejňujete informácie na sociálnych sieťach




Sociálne siete sa stali dôležitou súčasťou našich životov. Niet teda divu, že novinky z osobného života rady zdieľame s ostatnými. Napriek tomu by ste v tomto smere mali byť obozretná a nevyslať do online sveta nič, čo by vášmu čerstvému ​​vzťahu mohlo ublížiť.


Často nevypovedané vlastnosti, ktoré muži u žien veľmi ocenia
Snáď každý človek má potrebu s niekým zdieľať svoj život, deliť sa o svoje úspechy, riešiť vlastné prehry. A každý má svoje priority, aké by mal náprotivok spĺňať. Niektoré sa omieľajú stále dokola, iné sú počuť málokedy. Čo by podľa mužov mala... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Timotej Dudka




"V ideálnom prípade si hneď na začiatku s partnerom vyjasnite, aké informácie o vzťahu chcete zdieľať," odporúča Spirová.





Keď už sme pri sociálnych sieťach, oplatí sa, keď väčšinu dňa nebudete tráviť pri obrazovke telefónu. To isté vyžadujte aj od partnera. "Môže to byť maličkosť, ale keď niekto vidí, ako často ste prilepená k telefónu, uvidí tiež, ako málo sa venujete reálnemu životu," vysvetľuje vzťahová trénerka Jenna Ponamanová.


Vyčítate mu, že vám nepíše




Samozrejme, je dôležité, aby ste si s partnerom napísali pozdrav na dobré ráno, prípadne si zatelefonovali počas obedňajšej pauzy. Napriek tomu by ste nemali celý deň sedieť v kancelárii a vrúcne dúfať, že vám bude posielať jednu textovú správu za druhou.





"Takéto správanie vám bráni v osobnom raste a rozvoji. Zároveň príliš časté posielanie správ spôsobuje falošný pocit dôvernosti. Oveľa lepšie je, keď dôveru budete rozvíjať postupne a predovšetkým osobne," dodáva terapeutka Erin K. Tiernová.


Ako spoznáte, že máte kvalitný sexuálny život
Spokojný sexuálny život a intimita hrajú v dlhodobom vzťahu zásadnú úlohu. Odborníčka na vzťahy Lori Bizzocová ponúka šesť ukazovateľov, ktoré odhalia skutočnú pravdu o kvalitného vášho sexuálneho života, píše portál... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



Riešite jeho problémy




V novom vzťahu je pomerne ľahké skĺznuť do režimu "rodičovstva". "Vieme, ako sa správajú naši rodičia a nevedomky ich správanie zovšeobecňujeme. Následne sa stane, že sa ako rodičia správame aj v intímnom vzťahu," hovorí trénerka Kim Olverová.





Či už máte prehnane ochranárske sklony, pokúšate sa zmeniť jeho vzhľad alebo máte výhrady k jeho správaniu, rozhodne by ste mali zložiť nohu z plynu. Nezabudnite, že muži nechcú chodiť so svojimi matkami. "Navyše vaše správanie môže vyzerať manipulatívne," dodáva Olverová.





Príliš o sebe hovoríte




Nový partner je tiež novým poslucháčom, ktorému logicky chcete vyrozprávať celé svoje detstvo aj dospievanie. Napriek tomu nezabúdajte, že vzťah je o dvoch ľuďoch a rozhodne je dôležité, aby partner nebol obyčajným poslucháčom.





Venujte pozornosť teda aj jemu, pýtajte sa ho, vyzvedajte a predovšetkým sa zaujímajte o jeho koníčky, pohľad na svet či hodnoty. Uvidíte, že práve toto váš partner najviac ocení.




Hovoríte o minulom vzťahu




S predchádzajúcim bodom súvisí tiež fakt, že veľa ľudí nechcene hovorí o predchádzajúcom partnerovi. "Ak mnohokrát pred partnerom hovoríte o jednom konkrétnom vzťahu, môže sa zdať, že k bývalému partnerovi stále prejavujete romantické city," upozorňuje vzťahový terapeut Michael Bouciquot.


Nová forma slasti, alebo Naučte sa odďaľovať orgazmus
Väčšina žien si myslí, že intenzívny a vzrušujúci sexuálny zážitok prichádza ruka v ruke s orgazmom. Sexuálni odborníci ale naznačujú, že kľúčom k skvelému sexu je naopak odďaľovanie orgazmu. Tento stav sa nazýva edging a so ženským telom dokáže... Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Timotej Dudka