„Matovičovi ochrankári sa správajú ako úplní amatéri,“ kritizuje Juraj Zábojník
20 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Najskôr sa chcel pohybovať bez ochranky, teraz jazdí v opancierovanom aute. Igor Matovič ale aj tak nemá vyhraté, pretože, podľa odborníka, jeho ochrankári sa správajú ako absolútni neprofesionáli.


Takto by sa ochrankári tretieho najvyššieho ústavného činiteľa určite správať nemali. Presne toto si myslí o ochrankároch premiéra Igora Matoviča bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Špeciálne vycvičení policajti, ktorí majú Matoviča chrániť, to podľa odborníka robia ako totálni amatéri, píše portál plus7dni.pluska.sk.
Zodpovední by sa mali zamyslieť, ako ich podriadení pracujú

Igor Matovič má síce pridelené pancierové auto za približne 800-tisíc eur, no kým doň vstúpi, je jeho ochrana podpriemerná. Zistili to redaktori týždenníka Plus 7 dní, ktorí si pozreli ako pracujú premiérovi ochrankári. Ruky vo vreckách, znudené postávanie pri aute, asi tak vyzerali jeho ochrankári práve teraz, keď je spoločenská situácia veľmi vyhrotená pre tvrdé protipandemické opatrenia. Podľa odborníka je to v súčasnosti mimoriadne nebezpečné a zodpovední by sa mali nad sebou veľmi rýchlo zamyslieť a zmeniť, ako ich podriadení pracujú.

Pancierová audina s dvomi ochrankármi prichádza ráno pred dom. O šesť minút vystúpia, prejdú sa po okolí, zrejme obhliadajúc priestor. Potom obaja len postávajú na ulici s rukami vo vreckách. Zaujímavá situácia sa odohrávaj aj keď vlády Igor Matovič vychádza z domu na ulicu. Jeho ochrankár totiž ostáva stáť pri aute a slovenský premiér, sám ako prst, obchádza obrnené auto spredu, poza chrbát ochrankára, ktorý mu drží hrubočizné dvere audiny, a nasadá.

Bezpečnostný expert: "Nie je možné mať v celé bývalého policajného riaditeľa a nemonitorovať ho!
Nie je možné mať v cele bývalého policajného prezidenta a nemonitorovať ho. Nie je možné neeliminovať možnosť jeho samovraždy! – Hovorí bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Ochrankár nie je na otváranie dverí, ale na ochranu zverenej osoby

Celá situácia pôsobí neprofesionálne aj na laika a hlavou nad ňou krúti aj bývalý riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník, podľa ktorého sa o bezpečí premiéra veľmi hovoriť nedá. „Ochrankári nemôžu mať ruky vo vreckách. Jednak je to nedôstojné a tiež neprofesionálne. Musia byť pripravení kedykoľvek reagovať. A to sa s rukami vo vreckách nedá,“ vysvetľuje Zábojník, ktorý kritizuje aj to, že na premiéra čaká jeho osobný strážca na ulici pri aute. „Mal by ho čakať čo najbližšie k východu z domu a nie pri aute. Premiér nemôže predsa bez ochrany prejsť celú ulicu. Ako ochrankár musím osobu stále kryť a práve tým, že som pri ňom a kryjem ho aspoň z jednej strany vlastným telom, sťažím útok na verejného činiteľa. Ale keď som od neho 10 metrov... Ochrankár nie je na otváranie dverí, ale na ochranu. Toto bolo aké krytie?“ pýta sa nahnevane Zábojník.

Bezpečnostný analytik za najväčší problém považuje to, že ochrankár je k premiérovi otočený chrbtom: „To čo je?! Osobný ochranca musí kopírovať celú trasu presunu chránenej osoby, aby mal prehľad, keby sa niečo stalo. Aby okamžite skočil, aby ho prikryl, strhol do bezpečného priestoru. Ako to môže urobiť, keď je premiérovi otočený chrbtom? Nechápem, čo sa to deje, prečo takto robia svoju prácu v tejto ťažkej dobe, keď premiér má určite mnoho vyhrážok,“ krúti hlavou nad „profesionálnou“ prácou premiérovej ochranky. „Na tomto strážcovi vidieť únavu a nejaký zvláštny postoj k práci. Nepáči sa mi to. Lebo ak by chcel niekto niečo spraviť práve v tej chvíli, mal šancu. Priestor nebol pod kontrolou. Ak sú ochrankári unavení, mali by požiadať o výmenu, dodáva Zábojník.

Bezpečnostný expert: "Nie je možné mať v celé bývalého policajného riaditeľa a nemonitorovať ho!
Nie je možné mať v cele bývalého policajného prezidenta a nemonitorovať ho. Nie je možné neeliminovať možnosť jeho samovraždy! – Hovorí bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Konanie ochrankárov môže ovplyvňovať aj postoj premiéra

Ako sme už písali, Matovič zo začiatku nechcel osobnú ochranu, čo sa zrejme teraz ukazuje ako problém, ba možno ešte stále situáciu podceňuje. „Neviem si predstaviť, že na dovolenke s rodinou budem mať stále niekoho za zadkom, hoci preto, že je tam kvôli tomu, aby ma chránil. Zo všetkého najviac si cením svoju slobodu,“ sníval Igor Matovič krátko po voľbách o tom, ako nebude ochranku vôbec potrebovať. „Môže ísť o akýsi zrkadlový obraz,“ odpovedá Zábojník na otázku, či postoj premiéra neovplyvňuje konanie jeho ochranky. „Za tridsať rokov som zažil mnoho charakterov ústavných činiteľov, ktorí si nevedeli uvedomiť, prečo majú ochranku. Ich osobný strážca ale musí byť profesionál. Uznesenie o ochrane ústavných činiteľov je veľmi dôležité, nejde o vyvážanie plejmejtiek vo vládnej limuzíne, naráža bezpečnostný analytik na nedávny prípad predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý viezol vo vládnej limuzíne bývalú miss.

Skutočnosť, že Matovič akútne potrebuje ochranu sa potvrdilo už štyri mesiace po voľbách. A ohrozený nebol on, ale jeho manželka. Rodine totiž prišlo viacero výhražných listov, ktorých predmetom bola práve ona. Niektoré vyzerali tak, že ich autorom bol psychopat. Policajti z Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií vyhodnotili obsah nevraživých riadkov ako taký závažný, že rodine Matovičovcov nariadili zvýšenú ochranu a na ulici pred premiérovým domom neustále brázdili aj trnavské policajné hliadky.

„Ak sa chce Kollár vyvážať s kým chce, nech si vezme vlastné auto!" tvrdí bývalý policajt
Mohol, alebo nemohol viesť Boris Kollár vo vládnej limuzíne krásnu, ale civilnú spolujazdkyňu? Táto otázka teraz rezonuje nielen medzi odborníkmi, ale najmä verejnosťou. Otázku si položil aj denník Pravda. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Keď chlapci zabúdajú na výcvik, nech aspoň pozerajú filmy

Juraj Zábojník bol z toho, ako sa správala ochranka predsedu vlády zhrozený. „Premiér nemá byť za chrbtom ochrankára. Je to zlé a amatérske. Keď tí chlapci zabúdajú na výcvik, nech si pozerajú aspoň filmy,“ zhodnotil ironicky tvrdo to, čo predviedli vládni ochrankári. „V tejto práci ide o okamihy. Ja by som si zavolal riaditeľa odboru a ochrankára a hneď by sme to prebrali. Toto nie je situácia v seriáli, toto je tvrdá realita. Matovič je teraz najohrozenejšia osoba na Slovensku. Každý si vie vyhodnotiť, čo ľudia v čase pandémie prežívajú. Najmä teraz, keď sú obrovské dôsledky, ľudia strácajú prácu, sú nahnevaní, depresívni. Nie každý vníma opatrenia ako objektívne. Práve teraz by mal mať slovenský premiér stopercentnú ochranu. Nech sa nad tým zamyslia,“ odkazuje podľa portálu plus7dni.pluska.sk bezpečnostný analytik nielen premiérovým ochrankárom, ale aj ich šéfom.

Keď začnú exfunkcionári polície rozprávať, strhne sa u nás nielen tornádo, ale možno aj cunami!
Bezpečnostný analytik si myslí, že terajšie zadržanie bývalých vysokých policajných funkcionárov môže u nás spôsobiť niečo nevídané. Jeho názor sprostredkovali parlamentnelisty.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.