Mazák arogantne odkazuje sudcom: Nepotrebujem vašu dôveru
18 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák obviňuje svojich kritikov z radov sudov, že ich výhrady sú nekonkrétne. Dokonca tvrdí, že nepotrebuje dôveru sudcov, čo nesúhlasia s jeho konaním, informuje TASR.

Text výzvy niektorých sudcov, v ktorom vyjadrili názor na moje pôsobenie na čele Súdnej rady SR, je nekonkrétny, myslí si Mazák. Podľa neho sudcovia píšu o jeho mnohých osobných vyjadreniach v mene súdnej rady, ale neuvádzajú ani jeden konkrétny prípad. Reagoval tak na otvorený list takmer dvoch stoviek sudcov, v ktorom mu vyjadrili nedôveru.

"Neveľmi potrebujem dôveru tých, ktorí sa po ťažkom a tragickom roku 2020 pre justíciu už otriasli a namiesto pokory, hľadania ciest nápravy, očisty od nehodných kolegov a konštruktívneho dialógu útočia hlava-nehlava na každého, kto nepodporuje ich názory, prípadne na všetko, čo sa navrhuje pre ozdravenie celkovej atmosféry v súdnictve," vyhlásil Mazák.

Harabin mladší: Mazák ide po ruke vláde, lebo Matovič mu sľúbil podporu v prezidentských voľbách
18 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


 

"Tvrdia, že prispievam k znižovaniu dôveryhodnosti občanov k súdnej moci. Iba pozabudli, že som nastupoval do funkcie 29. júna 2020, v čase, keď justícii verilo niekoľko percent obyvateľstva a najmä bratislavská časť slovenského súdnictva bola zamorená ťažkými podozreniami z kupovania spravodlivosti, z úplatkárstva a stykov s kriminálne 'závadovými' osobami," poznamenal predseda. Signatári výzvy majú podľa neho zároveň plné právo na vyjadrenie svojho názoru.

Sudcovia vyjadrili v otvorenom liste znepokojenie, že Mazák vykonáva funkciu na "prezentovanie čisto svojich osobných názorov, ktoré v mnohých prípadoch prezentuje ako názor celej súdnej rady". Označujú to za neprípustné predovšetkým vo vzťahu komunikácie s európskymi inštitúciami. Upozornili, že jeho vyjadrenia hraničia s neprimeranými útokmi na sudcovský stav, prispievajú k znižovaniu dôvery občanov k súdnej moci a k manipulácii s právnym povedomím a s verejnou mienkou. Skonštatovali, že za takéhoto stavu nemá a ani nemôže mať ich dôveru.

 

Ján Mazák je nebezpečenstvom pre právny štát, hovorí sudca Patrik Števík
O predsedovi Súdnej rady Jánovi Mazákovi sa kriticky vyjadruje čoraz viac sudcov. Hovoria, že zradil sudcovský stav, že je na strane likvidátorov justície… Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta