Harabin mladší: Mazák ide po ruke vláde, lebo Matovič mu sľúbil podporu v prezidentských voľbách
18 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Sudca Branislav Harabin podrobil ostrej kritike činy predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka a vyzval ho, aby odstúpil z funkcie. Mazák má od premiéra Igora Matoviča údajne sľúbenú podporu v kandidatúre na prezidenta republiky, informuje portál HS.

Sudca Okresného súdu Bratislava I a syn bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina poukazuje na viaceré Mazákove zlyhania. Kritizuje ho napríklad za výrok, že v čase núdzového stavu neplatí ústava. Takisto si všíma, že šéf súdnej rady potrestal sudcu Petra Šamka, lebo verejne kritizoval postup NAKA v rámci akcie Búrka, pri ktorej boli zadržaní viacerí sudcovia.

 

Harabin zverejnil manuál na odvolanie sa proti pokutám za nenosenie rúšok
Štefan Harabin ponúka odborný a jasný právny manuál na odvolanie sa proti rozhodnutiam regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri ukladaní pokút za nenosenie rúšok, resp. za odmietnutie podrobiť sa testovaniu. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Petra Demková


 

Branislav Harabin pripomína, že Mazák bez konzultácií so sudcami a zvyšnými členmi Súdnej rady SR vyjadril absolútnu podporu novej súdnej mape, ktorú spolu s ďalšími kontroverznými reformami justície predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Sudca si preto kladie otázku, prečo ide Ján Mazák tak očividne po ruke súčasnej vláde.

"Vysvetlenie možno nájsť vo vyjadrení renomovaného ústavného právnika, bývalého sudcu Ústavného sudcu Doc. Drgonca, podľa ktorého mu Matovič sľúbil politickú podporu na kandidatúru na funkciu prezidenta," tvrdí Harabin.

Podľa jeho slov všetci doterajší predsedovia Súdnej rady SR boli sudcovia. Mazák ním už viac ako 30 rokov nie je. Harabin poukazuje aj na to, že Mazák nebol nominantom komunity sudcov, ale poslancov parlamentu, teda politikov.

"Lokajstvo politikom aktuálne držiacim moc ukázal Mazák už i pred rokom 1989, keď v rekordne krátkom čase ako mladý, verný a neochvejný komunista sa stal predsedom Mestského súdu v Košiciach, ktorý post vtedy nemohol zastávať radový člen komunistickej strany, ale iba nomenklatúrny káder odsúhlasený priamo ÚV KSS," vyhlásil Harabin.

Kritizoval aj Mazákove dehonestujúce útoky na adresu sudcu najvyššieho súdu Františka Moznera, ktorého "zákerným spôsobom stavia do pozície podozrivého len preto, že kroky momentálnej vládnej garnitúry podrobil odôvodnenej kritike".

"Sudca Mozner sa opodstatnene a nepochybne v súlade so svojím mandátom iba obrátil na príslušnú medzinárodnú organizáciu sudcov vo veci reformy justície, čo bola jeho nesporná povinnosť," píše pre portál HS Harabin mladší.

 

Ján Mazák je nebezpečenstvom pre právny štát, hovorí sudca Patrik Števík
O predsedovi Súdnej rady Jánovi Mazákovi sa kriticky vyjadruje čoraz viac sudcov. Hovoria, že zradil sudcovský stav, že je na strane likvidátorov justície… Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta