Systém rozpoznávania tvárí dokáže vraj odhaliť i politické postoje
17 | 01 | 2021 I sefredaktor

Podľa najnovšieho výskumu publikovaného vo vedeckom časopise Nature môže systém rozpoznávanie tvárí pomôcť určiť z fotografie aj politické názory konkrétneho človeka. Autor technológie už dokonca vytvoril i program, ktorý na základe fotografie dokáže určiť aj sexuálnu orientáciu. Uviedol Infosmi.net.


Technológia ešte nie je absolútne presná. Pracuje s pravdepodobnosťou 72 percent. V týchto prípadoch sa ale systému podarilo zistiť, či osoba zastáva liberálne alebo konzervatívne hodnoty.

Počas tvorby algoritmu jeho autor Michal Kosinski použil viac ako milión fotografií. Politické názory osôb, ktoré na nich boli zobrazené, mu boli s istotou známe. Vďaka tomu bolo možné identifikovať asi dvetisíc znakov, ktoré určujú sklon k jednému alebo druhému politickému postoju. Algoritmus v súčasnosti pracuje iba s obyvateľmi USA, Kanady a Veľkej Británie. Kosinski však v blízkej budúcnosti očakáva rozšírenie aplikácie.

Kosinski už vyvinul dokonca i program, ktorý umožňuje určiť sexuálnu orientáciu na základe bežnej fotografie. Jeho kolegovia ho však kritizovali s tým, že by ho mohli zneužiť homofóbovia alebo vlády krajín, v ktorých je homosexualita zo zákona stíhaná.

Americká zbraňová lobistická organizácia NRA ide do konkurzu
Americká zbraňová lobistická organizácia NRA sa chce nanovo etablovať. Chce tak predísť súdnym konaniam voči vysokopostaveným predstaviteľom za spreneveru členských príspevkov, píšu nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová