Ruská rozviedka dokáže sledovať nepriateľa i z vesmíru
16 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič

Po USA i Rusko odstúpilo od zmluvy umožňujúcej prieskumné lety nad územím inej krajiny. Uviedol Pnp.ru.


„Ruské vesmírne spravodajstvo už umožňuje získať potrebné informácie v prípade nepriateľských akcií na územiach iných krajín,“ uviedol šéf Medzinárodného výboru Rady federácie Ruska Konštantín Kosačev.


Reagoval tak na rozhodnutie Ruska odstúpiť od zmluvy o otvorenom nebi. Ruská federácia sa totiž rozhodla odstúpiť od dohovoru pre nedostatočný pokrok v odstraňovaní prekážok brániacich ďalšiemu fungovaniu tejto dohody.


Ruská federácia už začala domáce procedúry potrebné pre právne odstúpenie od zmluvy. USA vypovedali zmluvu už v novembri minulého roka. Dôvodom malo byť porušenie podmienok zo strany Ruska. Moskva takéto obvinenia kategoricky odmietla.


Ruská raketa Burevestnik s jadrovým pohonom, neobmedzeným doletom a schopnosťou zostreľovať satelity už lieta pod Migmi
Má neobmedzený dolet. Čítate správne, raketa Burevestnik má neobmedzený dolet, pretože na pohon používa energiu z jadrového reaktora. Má však aj prakticky neobmedzený dostup, môže teda bez problémov zostreľovať satelity na obežnej dráhe. (Redakčný... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

„Nič sa radikálne nezmení. Prostriedky vesmírneho prieskumu umožňujú získať veľké množstvo informácií. Tento objem nebude stopercentný, ale následne kontroly zabezpečia prípadné vážnejšie problémy,“ uviedol Kosačev vo vysielaní televízneho programu Rady federácie.


Kosačev je presvedčený, že po ukončení spolupráce zo strany USA stratil pre Rusko dohovor zmysel.


Zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že odstúpenie od zmluvy je ďalším krokom späť od mierových opatrení na ukončenie studenej vojny. „Čaká nás preto v medzinárodných vzťahoch napäté obdobie. Nie je to ale naša voľba,“ dodal ruský senátor.


Zmluva o otvorenom nebi bola podpísaná v roku 1992. Podľa dokumentu môžu zúčastnené krajiny uskutočňovať prieskumné lety nad územím inej krajiny. Ich cieľom je monitorovať vojenské aktivity a dodržiavanie existujúcich zmlúv v oblasti kontroly zbraní.


Britský generál varuje, že svet čelí „búrke“, ktorá by mohla viesť k tretej svetovej vojne
Svet čelí „nazhromaždenej búrke“, ktorá by mohla viesť k tretej svetovej vojne, varoval popredný britský generál a bývalý riaditeľ špeciálnych síl. O jeho výrokoch informoval aj portál The Sun. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Timotej Dudka