USA oficiálne odstúpili od Zmluvy o otvorenom nebi, Rusko obvinili z porušenia podmienok
23 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Americká vláda prezidenta Donalda Trumpa v nedeľu odstúpila od medzinárodnej zmluvy, ktorá umožňuje signatárskym krajinám neozbrojené prieskumné lety, pričom obvinila Moskvu z porušenia jej podmienok, informuje portál RT.


Zmluva o otvorenom nebi umožňuje svojim signatárom uskutočňovať obmedzený počet vzájomne výhodných leteckých prieskumných misií v krajinách, ktoré sú stranami dohody, medzi ktoré patria USA, Kanada, Rusko a väčšina európskych štátov.

V máji americký minister zahraničia Mike Pompeo oznámil, že jeho krajina sa bude usilovať o ukončenie svojho zapojenia do zmluvy. Bez toho, aby predložil dôkazy, Pompeo tvrdí, že ju Rusko porušilo. Moskve predložili americkí diplomati súbor nových požiadaviek, ale Kremeľ ich odmietol.

Výsledkom tohto rozhodnutia je, že Američania už nebudú môcť vykonávať lety neozbrojených špionážnych lietadiel nad ruským územím alebo nad ostatnými signatárskymi krajinami. Teoreticky tiež nebudú môcť využívať informácie získané z programu.

WTO potrebuje reformu, upozorňuje Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vodcom skupiny G20 povedal, že nič nenahradí Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), mala by však byť schopná čeliť súčasným výzvam a potrebuje modernizáciu, informuje portál RT. "Skupina G20 musí pokračovať v úsilí o... Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Existujú však obavy, že USA budú požadovať letecké snímky Ruska, ktoré vyhotovili ostatní členovia NATO. V nedeľu ruské ministerstvo zahraničia označilo túto situáciu za „neprijateľnú“.

Tento krok nasleduje po minuloročnom odstúpení Washingtonu od zmluvy INF, ktorá zakazovala USA a Rusku používať rakety s dosahom od 500 km do 5 500 km.

Zmluva New START teraz zostáva jedinou významnou dohodou o nešírení jadrových zbraní medzi týmito dvoma jadrovými mocnosťami. Jej platnosť však vyprší vo februári a Washington sa ju zatiaľ zdráhal predĺžiť.

Putin predlžuje sankcie proti Západu
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková