Po 23 úmrtiach v Nórsku žiada Čína zastavenie podávania vakcíny Pfizer starším ľuďom
16 | 01 | 2021 I Petra Demková

Čínski zdravotní experti vyzvali Nórsko a ďalšie krajiny, aby pozastavili používanie vakcín proti COVID-19 na báze mRNA pri starších ľuďoch. Ide o vakcínu vyrábanú napr. spoločnosťou Pfizer. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť po tom, čo v Nórsku po podaní tejto vakcíny zomrelo 23 prevažne starších ľudí. Informácie prináša portál Global Times


„Nová vakcína mRNA bola vyvinutá príliš rýchlo a zatiaľ sa nikdy nepoužívala vo veľkom rozsahu na prevenciu infekčných chorôb. Jej bezpečnosť nebola zatiaľ potvrdená rozsiahlym využitím,“ uviedol čínsky imunológ.

V Nórsku po očkovaní zomrelo 13 ľudí, podľa úradov však u nich "neočakával dlhší život"
15 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Nórsko začalo masovú očkovaciu kampaň na konci decembra, pričom najskôr boli očkovaní najstarší občania a obyvatelia domovov dôchodcov. K štvrtku 14.1., Nórsko hlásilo 23 úmrtí po očkovaní. „Doteraz bolo vyhodnotených 13 z nich. Časté vedľajšie účinky mohli prispieť k závažnému priebehu u starších ľudí," uviedla Nórska lieková agentúra na svojej webovej stránke. Tá uviedla aj, že všetky úmrtia sa týkajú starších pacientov v opatrovateľských domoch. Všetci mali viac ako 80 rokov, niektorí dokonca viac ako 90. V Nórsku sa používajú dve vakcíny COVID-19, od spoločností BioNTec / Pfizer a Moderna.

Ako je všeobecne známe, nové vakcíny boli vyvinuté na základe technológie mRNA. EÚ ich schválila zatiaľ len dočasne. Nórska lieková agentúra pripustila, že štúdie, ktoré tvoria základ dočasného schválenia vakcíny, zahŕňali veľmi málo ľudí vo veku nad 85 rokov a je málo známe, ako ovplyvnia vedľajšie účinky tieto vekové skupiny. Uviedli len, že predpokladajú, že vplyv vedľajších účinkov bude rovnaký ako u osôb nad 60 rokov. Tento predpoklad sa však teraz môže ukázať ako nesprávny.

Pfizer dočasne zníži dodávky vakcíny, aby nabehla na maximálnu výrobnú kapacitu
15 | 01 | 2021 | sefredaktor


Yang Zhanqiu, virológ z Wuhanskej univerzity, v piatok pre Global Times uviedol, že ak sa preukáže, že incidenty s úmrtiami v Nórsku súvisia s vakcináciou, bude to dôkaz, že účinok vakcíny Pfizer a iných vakcín mRNA nie je taký dobrý, ako sa očakávalo. Vakcíny mRNA fungujú na princípe, jednoducho povedané, že „učia“ ľudské bunky vyrábať proteín na spustenie imunitnej odpovede. Pritom však hrozí aj vznik toxických látok a bezpečnosť vakcín teda nemôže byť garantovaná“ uviedol Yang. Ďalší vedec, pekingský imunológ, ktorý si želal ostať v anonymite, pre Global Times uviedol, že svet by mal pozastaviť používanie vakcíny mRNA na COVID-19 od spoločnosti Pfizer, pretože táto nová technológia nepreukázala bezpečnosť pri rozsiahlom použití a ani dostatočnú prevenciu akékoľvek infekčnej choroby. Starším ľuďom, najmä tým ktorí majú nad 80 rokov, by sa podľa neho nemalo odporúčať, aby tieto vakcíny dostávali.

Čína napríklad začala očkovať ľudí len vo veku od 18 do 59 rokov, práve pre nedostatok štatistických údajov týkajúcich sa následkov vakcinácie u ľudí vo veku nad 60 rokov.

Neprijateľné! Krajiny EÚ sa sťažujú na oneskorenie dodávok vakcín Pfizer
16 | 01 | 2021 | Diana Zaťková