Mainstreamový novinár zabudol scenzurovať Žitného tvrdenia k smrti generála Lučanského. Teraz to ľutuje
15 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič

Americký vírus mediálnej cenzúry a novej liberálnej „cancel culture“, čiže mazania nepohodlných názorov a informácií, sa už dlhodobo udomácňuje v slovenských mainstreamových médiách. Najnovším dôkazom týchto nechutných praktík je nezvyčajná sebakritika novinára Dominika Hutka z denníka Pravda. Ten na sklonku decembra 2020 poskytol priestor bezpečnostnému analytikovi Milanovi Žitnému na vyjadrenie k smrti generála Milana Lučanského


Novinár Dominik Hutko po dvoch týždňoch od uverejnenia rozhovoru s bývalým novinárom a bezpečnostným expertom Žitným sa pokorne ospravedlnil čitateľom za to, že ich vopred nevaroval a nevzbudil v nich žiadne pochybnosti o vierohodnosti Žitného zdrojov.  Až dodatočne si vraj uvedomil svoje zlyhanie a pochybenie. Podľa neho nijakým spôsobom neusmernil čitateľov, aby vyjadrenie Žitného vnímali v rovine neoverenej informácie.

To sa v žurnalistike považuje síce za objektívny prístup k šíreniu informácií, ale vzhľadom na skutočnosti a výpoveď samotného Žitného, išlo výhradne o šírenie názoru jedného z popredných bezpečnostných expertov na Slovensku a žiadnemu novinárovi neprináleží ho hodnotiť. V snahe objektívne vyvážiť spravodajstvo by sa patrilo, aby novinár overil dôveryhodnosť informácií od Žitného. V tej chvíli, ale ani štátne orgány, ktoré sú povinné tieto informácie poskytnúť, žiadne vyjadrenie neposkytli a aj tie, ktoré šírili, sa ukázali ako nepravdivé, alebo len čiastočne pravdivé.

Peter Švec: Ide o osud národa vydaného napospas vôli psychopatických, zákerných, pomstychtivých, mafiánov v rukavičkách
„V prípade gen. Lučanského mohla byť silným motívom na úkladnú vraždu pomsta,“ myslí si bezpečnostný analytik Peter Švec. Neverí, že v prípade Lučanského ide o samovraždu. Dokonca vo svojom blogu naznačil spoluprácu vlády a vykonávateľa... Kto ním... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Petra Demková


V takomto aktuálnom stave spoločnosti, kedy sa predstavitelia štátu priamo snažia manipulovať inofrmáciami k afére za ktorú osobne nesú zodpovednosť, nie je nutné vyvodzovať žiadne podobné sebareflexie. Možno stačilo len doplniť tvrdenia Žitného o nové zistenia.

V závere svojho ospravedlňujúceho traktátu novinár Hutko ubezpečil čitateľov denníka Pravda, že si svoje osobné zlyhanie dobre zapamätá a vyvodí z neho patričné poučenie. Stratenú dôveru čitateľov sľúbil odčiniť ďalšou poctivou prácou.

Z americkej praxe vieme, že podobné spochybňovanie nekonformných názorov a informácií je iba prvou fázou liberálnej totality, ktorá sa neuspokojí, pokým nepohodlných ľudí úplne neumlčí a nevymaže ich z mediálneho priestoru.

Povinnosťou médií je informovať verejnosť a nie manipulovať informáciami v snahe ovplyvňovať názor v spoločnosti. Pokiaľ mainstreamové médiá nezmenia svoj prístup k propagande názorov ich mecenášov, nebude možné žiadnym spôsobom považovať žurnalistiku za serióznu. Zvrhla sa totiž iba na šírenie propagandy a diskreditáciu nepohodlných jednotlivcov.

Novinár denníka Pravda, Dominik Hutko si veľmi svedomite splnil svoju novinársku úlohu. Našiel dôveryhodný zdroj informácií a tie zverejnil. Informácie však neboli overené a on zabudol iba napísať slovné spojenie: "denník Pravda urobí maximum pre to, aby zistilo viac informácií k tejto tragédii, nakoľko oficiálne vládne zdroje nemožno považovať za dôveryhodné!" Politikom sa totiž v zásade nesmie veriť a súčasnému mainstreamu už vôbec nie.

Doktor Lipták: Vďaka vám, čo ste pustili Matovičovu vládu k moci, skapeme ako psi
13 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová