Bittó Cigániková pení: Na príkaz premiéra sme schválili zlý a neúčinný návrh
15 | 01 | 2021 I Petra Demková

Vojna medzi premiérom Matovičom a SaS neutícha. Keď nekritizuje kroky premiéra R. Sulík, kritizuje ich Janka Bittó Cigániková. A teraz sa pustila na sociálnej sieti do premiéra už naozaj otvorene. Dôvodom jej hnevu je novelizácia o očkovaní, ktorá má zabrániť predbiehaniu sa v poradovníku.


„ZLÝ A NEÚČINNÝ NÁVRH NA PRÍKAZ PREMIÉRA sa včera schválil na zasadnutí NR SR. Stal sa súčasťou ultrarýchlej novely, kde sme mali na preštudovanie doslova minúty“ – takto dôrazne a jasne začína svoj status na sociálnej sieti J. B. Cigániková. „Tento návrh má za cieľ zabrániť predbiehaniu, ale robí to tak neobratne, že v dôsledku spôsobí vyhadzovanie vakcín a falšovanie evidencie...“ upozorňuje expertka pre zdravotníctvo.

Cigániková: Hrozba pokút 10 tisíc eur môže nemocnice odrádzať od očkovania
13 | 01 | 2021 | editor01hd


Janka Bittó Cigániková sa na protest zdržala hlasovania. A netají sa, že to bolo kvôli „neprehľadnému superrýchlemu procesu, nátlaku a vydieraniu... Ja naozaj nie som typ, čo sa nechá vydierať,“ napísala jasne poslankyňa.

Cigániková vidí v novele niekoľko závažných problémov: „odradí od očkovania (lebo načo by sa napr. nejaký všeobecný lekár hrnul do očkovania, keď mu z toho hrozia vysoké pokuty), motivuje k vyhadzovaniu vakcín (ak Ti zostanú nariedené vakcíny z načatého balenia, ktoré do zajtra expirujú a nemáš nikoho zo zoznamov, kto je ochotný ihneď dobehnúť, radšej ich vyhodíš - bez pokuty, ako zaočkuješ mimo zoznamu s vysokou pokutou), motivuje k očkovaniu mimo registra (ak už ti zostala vakcína a oficiálne sa budeš tváriť, že si ju vyhodil, ale neoficiálne predsa nehodíš vakcínu do koša, radšej ju dáš známemu neoficiaĺne - mimo registra)“ tvrdí SaS-kárka.

Politička je presvedčená aj, že táto novela ohrozí zdravotný stav, pretože ako tvrdí, „v lete, keď súkromné letecké spoločnosti začnú vyžadovať covid pass, aby ste mohli letieť na dovolenku, tak tí, čo boli zaočkovaní neoficiálne, sa dajú zaočkovať znova oficiálne. A to im môže ublížiť." Nepáči sa jej ani to, že štát ide pokutovať zdravotníkov v čase, keď ich tak veľmi potrebuje a keď sú takí vyťažení.

Ba čo viac, poslankyňa vyniesla na svetlo božie aj informáciu, že s návrhom nesúhlasili zástupcovia všetkých 4 koaličných strán. Tvrdí však, že nikto nepodal napriek tomu pozmeňujúci návrh na vyhodenie „tejto hlúposti“.  Dookonca uviedla aj, že minister zdravotníctva mimo kamier povedal, že sa pokuty vymáhať v skutočnosti nebudú. „Načo prijímame zákon, ktorý nikto nechce vymáhať a navádza na opačné konanie ako by sme chceli?“ pýta sa Cigániková nahnevane. A aj si odpovedá. „No lebo premiér napísal neuvážený status a nedomyslel dôsledky svojho “príkazu ministrovi”. Gratulujem,“ odkazuje poslankyňa.

Janka Bittó Cigániková ďakuje hrdinom v prvej línii a posiela srdce
"Chcem sa veľmi pekne poďakovať vám všetkým zamestnancom nemocníc, štátnych aj súkromných, rovnako ako všetkým zdravotníkom aj nezdravotníkom v ostatnej prvej línii, za neuveriteľné nasadenie, najmä posledné mesiace." - poslankyňa Národnej rady... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík