Lodenice po celom svete sú zahltené objednávkami na nemocničné lode
11 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Od tých najgigantickejších až po malé, riečne, dopyt je obrovský. Plávajúce nemocnice pomáhajú riešiť nedostatok zdravotníckych kapacít všade tam, kde je možné prisúvať ich do potrebných lokalít po vode.


Brazílske námorníctvo podpisuje zmluvu s Estaleiro Bibi Eireli na objednávku jednej nemocničnej lode. Indonézski lodiari PT PAL vyrábajúci lode na vojenské a civilné použitie, spustili na vodu prvú zo série nemocničných lodí Wahidin Soedirohusodo. Informuje web navyrecognition.com.

Nemocničná loď je loď plní primárne funkciu ako plávajúce zdravotnícke zariadenie alebo nemocnica. Väčšina z nich je prevádzkovaná vojenskými silami rôznych krajín, pretože sú určené na použitie vo vojnových zónach alebo v ich blízkosti, na vykonávanie humanitárnych operácií alebo na poskytovanie lekárskej podpory počas prírodných katastrof.



V súčasnosti má brazílske námorníctvo päť riečnych nemocničných lodí, ktoré sa oficiálne nazývajú Infirmary Assistance Ship (portugalčina Navio de Assistência Hospitalar) a ktoré sú špeciálne určené na poskytovanie lekárskej pomoci na riekach s plytkými vodami.

http://somzdediny.hlavnydennik.sk/spanieli-bojuju-s-necakanym-snehom-niektori-sa-vsak-zjavne-potesili-video/

Podľa informácií zverejnených spoločnosťou PT Pal Indonesia 7. januára 2021 spoločnosť spustila na vodu nemocničnú loď Hospital Assistance Ship triedy Sudirohusodo.

Nemocničná pomocná loď má dĺžku 124 m, šírku 21,8 m a výtlak 7 290 ton. Môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 18 uzlov a cestovnú rýchlosť 14 uzlov s maximálnym cestovným dosahom 10 000 námorných míľ. Nemocničná loď má operačnú výdrž 30 dní.

Pomocná nemocničná loď má posádku 120 námorníkov a môže pojať 66 zdravotníckych pracovníkov. Loď je schopná vykonávať celý rad misií vrátane rýchlych, flexibilných a mobilných akútnych lekárskych a chirurgických služieb. Je schopná prepravovať lekárske vrtuľníky, sanitné člny a LCVP (pristávacie plavidlo, vozidlo, personál).

Pomocná nemocničná loď má rovnaké schopnosti ako vojenská nemocnica a množstvo zdravotníckeho vybavenia, ako je CT a röntgen, ako aj izolačné miestnosti, ktoré sú veľmi užitočné na zvládnutie infekčných ohnísk, ako je Covid-19.

WHO varuje, že pandémia Covid-19 nie je ani posledná ani "tá najväčšia"
Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie varovali, že hoci pandémia koronavírusu bola veľmi závažná, „nemusí byť nevyhnutne tá najväčšia“, a že svet sa bude musieť naučiť s Covid-19 žiť, informuje Guardian. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková