WHO varuje, že pandémia Covid-19 nie je ani posledná ani "tá najväčšia"
29 | 12 | 2020 I Diana Zaťková



Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie varovali, že hoci pandémia koronavírusu bola veľmi závažná, „nemusí byť nevyhnutne tá najväčšia“, a že svet sa bude musieť naučiť s Covid-19 žiť, informuje Guardian.


„Osud vírusu sa má stať endemickým, aj keď sa v USA a Veľkej Británii začnú zavádzať vakcíny," hovorí profesor David Heymann, predseda strategickej a technickej poradnej skupiny WHO pre infekčné riziká. "Svet dúfal v imunitu stáda. Dúfal, že by sa prenos nejako znížil, ak by bolo imúnnych dostatok osôb," uviedol na záverečnom brífingu WHO pre médiá.


Ale Heymann, ktorý je tiež epidemiológom na London School of Hygiene and Tropical Medicine, uviedol, že koncept imunity stáda je nepochopený. „Zdá sa, že osudom SARS-CoV-2 je stať sa endemickým, a že bude naďalej mutovať, keď sa bude množiť v ľudských bunkách, najmä v oblastiach s vyšším výskytom. Našťastie máme nástroje na záchranu životov, ktoré nám v kombinácii s dobrým verejným zdravím umožnia naučiť sa žiť s Covid-19."

Pri rezervácii letenky sa budete musieť preukázať očkovacím pasom
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Vedúci núdzového programu WHO Mark Ryan uviedol: „Pravdepodobným scenárom je, že vírus sa stane ďalším endemickým vírusom, ktorý zostane do istej miery hrozbou, ale hrozbou veľmi nízkej úrovne v kontexte účinného globálneho očkovacieho programu.


"Uvidí sa, ako dobre sa budú vakcíny prijímať, ako blízko sa dostaneme k úrovni pokrytia, ktorá by nám mohla umožniť elimináciu," uviedol. „Existencia vakcíny, ani pri vysokej účinnosti, nie je zárukou eliminácie infekčnej choroby. Latka je veľmi vysoko, aby sme ju dokázali prekonať.“


Nemeckým ošetrovateľkám podali omylom päťnásobnú dávku očkovacej látky
Nehoda pri očkovaní v nemeckom Stralsunde: Ôsmim zamestnancom domova dôchodcov omylom podali päťnásobnú dávku očkovacej látky. Stalo sa tak kvôli chybe pri príprave vakcíny na podanie. Polovica postihnutých mala príznaky podobné chrípke, informujú... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová

"Preto bolo prvým cieľom vakcíny záchrana životov a ochrana zraniteľných osôb," uviedol Ryan. "A potom sa budeme zaoberať potenciálnou pravdepodobnosťou eliminácie tohto vírusu." Ryan varoval, že ďalšia pandémia môže byť závažnejšia. "Táto pandémia bola veľmi ťažká ... zasiahla všetky kúty našej planéty. Ale to nemusí byť nevyhnutne koniec,“ uviedol.


"Toto je budíček. Teraz sa učíme, ako robiť veci lepšie - veda, logistika, školenie a správa vecí verejných, ako lepšie komunikovať. Planéta je však krehká. Žijeme v čoraz zložitejšej globálnej spoločnosti. Tieto hrozby budú pokračovať. Ak je z tejto pandémie potrebné niečo si uvedomiť, so všetkou tragédiou a stratami, je to, že sa musíme spojiť. Musíme si ctiť tých, ktorých sme stratili, tým, že sa zlepšujeme v tom, čo robíme každý deň.“


Záujem o očkovanie zo strany zdravotníkov je zatiaľ na Slovensku rozpačitý
Na Slovensku sa vakcíny podávajú už štvrtým dňom. Záujem zo strany zdravotníkov však zatiaľ veľký nie je. Kým prof. Krčméry očakával už prvý víkend 1000 zaočkovaných, realita je úplne iná a dôvodom nie je nedostatok vakcín. S informáciou prišli... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Petra Demková

Hlavná vedkyňa WHO, Soumya Swaminathanová, na brífingu uviedla, že očkovanie proti vírusu neznamená, že v budúcnosti bude možné zastaviť opatrenia v oblasti verejného zdravia, ako je napríklad sociálny dištanc. Podľa jej slov bude prvou úlohou vakcíny prevencia symptomatických chorôb, ťažkých chorôb a úmrtí.


To, či by vakcíny tiež znížili počet infekcií alebo zabránili ľuďom v prenose vírusu, sa ešte len ukáže. "Myslím si, že musíme predpokladať, že ľudia, ktorí boli očkovaní, musia tiež prijať rovnaké preventívne opatrenia."


Pripravovaná novela zákonníka práce zrazí reštaurácie definitívne na kolená
Na dôsledky nepremyslených návrhov upozorňujú firmy, vydávajúce gastrolístky. Slovenské gastroprevádzky totiž prídu o ďalší zdroj príjmov. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že koniec roka je časom na zamyslenie sa. Povedal, že dôjde k novým neúspechom a novým výzvam. "Napríklad nové varianty Covid-19 a pomoc ľuďom, ktorí sú unavení z pandémie," uviedol.


„Nový prielom nastal vďaka mimoriadnej spolupráci medzi súkromným a verejným sektorom v tejto pandémii. A v posledných týždňoch začala v mnohých krajinách bezpečná a efektívna distribúcia vakcín, čo je neuveriteľný vedecký úspech. "Je to fantastické, ale WHO si neodpočinie, kým tí, čo to potrebujú, nebudú mať prístup k novým vakcínam a nebudú chránení."


Čekanove testy, nad ktorými mávol rukou Matovič, pomáhajú účinne pápežovi
Slovenské testy od vedca Pavla Čekana, ktoré Matovič odmietol, už pomáhajú pápežovi. František pre ne našiel vynikajúce využitie. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík