Bonul prišiel o bezpečnostnú previerku, prichádza aj o štátne zakázky
10 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Poslanci vládnej väčšiny zamietli v novembri odvolanie najväčšej slovenskej bezpečnostnej služby Bonul, ktorej Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) minulý rok odobral bezpečnostnú previerku, Bödörov Bonul avizoval, že sa obráti na súd, informuje portál Index.


Bezpečnostná previerka má za cieľ potvrdiť, že firma je vierohodná a môže narábať s utajenými informáciami štátu alebo strážiť verejné budovy. Na Slovensku veľa verejných tendrov tieto previerky vyžaduje, avšak podľa zákona ju nemôže mať spoločnosť, ktorá je podozrivá z toho, že má kontakty napojené na organizovaný zločin. V prípade firmy Bonul ide o syna majiteľa firmy Bonul Norberta Bödöra, ktorý je väzobne stíhaný.

Kotleba: Lučanského záhadný pád z vozíčka je "úplne neuveriteľný"
Predeseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba na Facebooku vyjadril nedôveru k priebehu vyšetrovania smrti Milana Lučanského , pričom generálov pád z vozíčka mu príde "úplne neuveriteľný". Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Marek Molnár

Národný bezpečnostný úrad ukončil preverovanie nitrianskej spoločnosti v auguste 2020 so záverom, že sa už nemôže oboznamovať s utajovanými skutočnosťami. Bonul stratil previerku, ako aj status subjektu hospodárskej mobilizácie.  Spoločnosť Bonul plánuje žalobu, ale aj ,,návrh na odklad", čo by malo za následok pozastavenie odobratia previerky až do rozhodnutia súdu. Bezpečnostná spoločnosť už od začiatku protestuje proti rozhodnutiu NBÚ, pričom ho označila za ,,predčasné a nezákonné“.


Bonul mal servisné zmluvy v troch väzniciach – Bratislava, Ilava a Dubnica nad Váhom. Odstupujúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan pre Aktuality.sk potvrdil, že s SBS-kou ukončili spoluprácu. Zmlúv so štátom, ktoré mal Bonul vďaka previerke, je viac. Strážila Slovenskú poštu, štátne hmotné rezervy, prevážala peniaze pre Sociálnu poisťovňu, budovala kamerové systémy pre ministerstvo obrany. V roku 2016 sa tržby Bonulu vyšplhali na vyše 63 miliónov eur, o tri roky neskôr to bolo 55,3 milióna eur.

Norberta Bödöra stíhajú pre pranie špinavých peňazí. SBS-ke zrejme uškodil aj fakt, že medzi Bödörom mladším a Bonulom dochádzalo k finančným transakciám rádovo v desiatkach tisíc eur. Syn do otcovej firmy peniaze nielen posielal, ale ich z nej aj dostával.

Bödörovi mladšiemu koncom minulého roka pribudli obvinenia aj v policajných megakauzách Očistec a Judáš. Podľa obvinenia v tej prvej menovanej mal byť príbuzný bývalého šéfa polície Tibora Gašpara hlavou policajnej mafie, ktorá zarábala na úplatkoch a vypaľovaní podnikateľov.

Český portál o generálovi Lučanskom: Takým ľuďom sa majú stavať pomníky, a nie ich posielať do väzby
Minulý piatok sa v obci Štrba konal pohreb generála Milana Lučanského. Bývalý slovenský minister vnútra Robert Kaliňák trvá na tom, že generál bol poslaný do väzby neoprávnene, informuje český portál Sputnik. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Marek Molnár