Izrael zaočkoval voči koronavírusu už 20 percent obyvateľov
10 | 01 | 2021 I sefredaktor
V Izraeli za tri týždne zaočkovali proti novému koronavírusu už zhruba 20 percent populácie. Oznámil to v nedeľu izraelský minister zdravotníctva Yuli Edelstein, informovala TASR. Izrael má v súčasnosti najvyšší počet preočkovaných na počet obyvateľov na svete.

Izraelská vláda chce zaočkovať všetkých ľudí vo veku 16 rokov do konca marca. Vláda tvrdí, že si už zaistila dostatok vakcín, aby mohla tento cieľ dosiahnuť. V rámci najväčšej vakcinačnej kampane v dejinách Izraela už bolo zaočkovaných 1,817 milióna z celkového počtu 9,2 milióna obyvateľov, ktorí dostali prvú dávku vakcíny Pfizer-BioNTech. Masové očkovanie sa v krajine začalo 19. decembra. V sobotu večer odštartovalo aj očkovanie druhou dávkou vakcíny: ako prví ho podstúpili premiér Benjamin Netanjahu a minister zdravotníctva Edelstein.

V Izraeli je od 27. decembra v platnosti v poradí už tretí lockdown, ktorý potrvá minimálne do 21. januára. Opatrenia tento týždeň ešte sprísnili. Izraelské úrady okrem toho informovali, že sa v krajine vyskytli prvé štyri prípady varianty nového koronavírusu, ktorú prvýkrát zaznamenali v Juhoafrickej republike.

V 80-miliónovom Nemecku zomrelo na komplikácie súvisiace s novým koronavírusom už viac ako 40.000 ľudí. V mnohonásobne menšom Belgicku, ktoré má len približne 11,5 milióna obyvateľov, počet obetí pandémie prekročil hranicu 20.000.