Tajomstvá generála Milana Lučanského, ktorého dnes Slovensko odprevádza
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Najbližšia rodina sa dnes v Štrbe lúči s generálom Milanom Lučanským († 51). Bývalý policajný prezident sa podpísal pod množstvo vyriešených zločineckých a mafiánskych káuz a to aj takých, o ktorých sme  netušili, píše Pluska.


Lučanský sa v roku 1969 narodil v jednej z najkrajších oblastí Slovenska, priamo pod Vysokými Tatrami v Poprade. Po skončení stredného odborného učilišťa chemického sa prakticky ihneď rozhodol, že svoju kariéru spojí s Policajným zborom. V roku 1989 nastúpil ako frekventant pohotovostného útvaru vtedajšej Verejnej bezpečnosti. Od tej doby kariérne rástol, až sa v roku 2008 stal riaditeľom odboru Stred ÚBOKu (predchodca NAKA). Popri práci vyštudoval Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Toľko píše na úvod web 1.pluska.sk.


V rokoch 2010 až 2012 v polícii nepracoval, no po návrate sa veľmi rýchlo dostal do vrcholových funkcií. Od roku 2012 do roku 2016 bol viceprezidentom Policajného zboru, potom šéfom inšpekcie ministerstva vnútra a od 1. júna 2018 policajným prezidentom. Čoskoro po nástupe do funkcie a po podnete od organizátorov protestov Za slušné Slovensko odstavil z vedenia NAKA dnes obvineného Petra Hraška, pričom povedal, že ho odstavil aj od informácií vo veci vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Práve za Lučanského šéfovania Policajnému zboru totiž zadržali a obvinili 27. septembra 2018 dnes už odsúdených z vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Lučanský bude mať cirkevný obrad, štátne pocty mu však zákon upiera
Milan Lučanský bude mať dnes cirkevný pohreb, napriek samovražde, ktorú sa rozhodol spáchať. Z rovnakého dôvodu mu však nebudú preukázané pocty, ako sú zahalenie rakvy vlajkou SR, postavenie čestnej stráže ku katafalku či skončenie pohrebného... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Michal Filek


Lučanského to ale k odhaľovaniu a bojovaniu proti organizovanej a nebezpečnej kriminalite ťahalo omnoho skôr. Bol členom tímu, ktorý vyšetroval vraždy mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka. Ten si dnes odpykáva doživotný trest, avšak s možnosťou požiadať po 25 rokoch o podmienečné prepustenie. Na 25 rokov bol odsúdený 10. novembra 2009. Od tej doby nevedel prísť Černák Lučanskému na meno.

Bývalý policajný prezident bol aj v tíme, ktorý riešil a dostal za mreže beštiálny gang kyselinárov. Ten začal úradovať na prelome tisícročí. Kyselinári nechali nepohodlných ľudí, prevažne "biele kone", rozpustiť v kyseline, čím si chceli zabezpečiť beztrestnosť. Niet obete - niet vraždy. Prišlo ale aj na zákerných vrahov. V rokoch 2006 a 2007 boli dvaja hlavní preživší protagonisti gangu odsúdení na doživotie.

Okrem týchto najznámejších prípadov Lučanský pracoval aj na vyšetrovaní vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka a mafiánskej skupiny z juhu Slovenska na čele s Ľudovítom Sátorom. Exšéf polície riešil aj prípad vybuchnutej telefónnej búdky v Žiline, pri ktorej zomreli traja ľudia. Prípad sa stal ešte v roku 1998, vinníkom súd vymeral tresty o takmer dve desaťročia neskôr.

Správajú sa ku mne ako k teroristovi, písal údajne Lučanský rodine
07 | 01 | 2021 | sefredaktor


To už bol Lučanský vo vrcholových funkciách. Práve počas jeho šéfovania Policajnému zboru sa rozbehla aj akcia Búrka, ktorá vyvrcholila 11. marca 2020. V tento deň NAKA zadržala a obvinila pre korupciu na súdoch Moniku Jankovskú, Zuzanu Maruniakovú, Mariam Repákovú, Denisu Cvikovú a mnohých iných. Neskôr v kauze Dobytkár obvinili ďalšie osoby vrátane Norberta Bödöra.

Lučanský skončil vo vedení polície k 31. augustu 2020. Je pravdepodobné, že aj jesenné akcie ako napr. Boží mlyn (17. septembra zadržali Ľudovíta Makóa) boli rozbehnuté ešte počas jeho pôsobenia vo vedení polície. Dá sa teda predpokladať, že vyšetrovatelia mali počas jeho pôsobenia vo funkcii policajného prezidenta rozviazané ruky.

Prezident Andrej Kiska vymenoval Lučanského do hodnosti generál 26. novembra 2018. Milan Lučanský († 51) zomrel 30. decembra, zanechal za sebou ženu a tri deti, z ktorých najmladšie má len 12 rokov.

Česť jeho pamiatke.

Generál Lučanský žiadal konfrontáciu s kajúcnikmi
04 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.