Schyľuje s k bitke medzi USA a Ruskom o arktické vody?
08 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Arktický ľad každým rokom ustupuje. To pomáha otvoriť ďalší front medzi Ruskom a USA, pričom obidva národy sa usilujú o ovládnutie vesmíru a kontrolu nad vznikajúcou námornou obchodnou cestou, informuje portál RT.




Americký minister námorníctva Kenneth Braithwaite oznámil, že americké námorné sily budú čoraz viac smerovať k mrazivým vodám ďalekého severu. „Uvidíte, že námorníctvo bude opäť pôsobiť za polárnym kruhom,“ ubezpečil a dodal, že USA budú „pôsobiť asertívnejšie“, aby spochybnili nároky Ruska v tomto regióne.

"Je to rovnaká situácia ako v Juhočínskom mori. Keď sa pozrieme na slobodu plavby a schopnosť operovať v medzinárodných vodách, Spojené štáty majú svoje nároky," vyslovil sa Braithwaite.

Podľa ruskej agentúry Rosatom bol rok 2020 rekordným rokom pre ruskú lodnú dopravu po trase Severného mora, pričom medzi európskymi vodami a Ďalekým východom sa prepravilo 32 miliónov ton nákladu. Jeho jadrové ľadoborce počas tohto obdobia uvoľnili cestu pre takmer 500 plavidiel.

Severná Kórea požaduje vakcíny, hoci stále tvrdí, že má nula prípadov Covidu
Wall Street Journal tvrdí, že komunistický režim v Severnej Kórey oficiálne podal žiadosť o účasť v globálnom pláne distribúcie čínskej vakcíny na koronavírus. A to aj napriek tomu, že stále trvá na tom, že nemá potvrdený jediný prípad ochorenia na... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


V roku 2018 si ruský prezident Vladimír Putin stanovil cieľ, že do roku 2024 chce prepraviť po trase, ktorá leží vo výhradnej ruskej hospodárskej zóne, 80 miliónov ton tovaru.

USA však už predtým vyjadrili znepokojenie nad rastúcim vplyvom Moskvy v regióne. "Pentagón tu musí hrať určitú úlohu - súčasťou toho je reakcia na ruskú vojenskú prítomnosť v Arktíde, ktorá rastie," uviedol vlani v máji zástupca ministra zahraničných vecí USA Michael Murphy. „Je zriadené nové arktické velenie; vytvorili sa nové arktické brigády; je to zrekonštruovaná stará infraštruktúra zo studenej vojny."

Podobné úsilie USA spochybniť ruské hranice už v minulosti viedlo k námorným konfrontáciám, ktoré hrozili rozsiahlym konfliktom.

Russiagate je späť! Za útok na Kapitol vraj môže Putin
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková