Ľudia si zapamätajú generála Lučanského ako hrdinu (A. Leitmanová)
08 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Ľudia sa dnes chcú v Štrbe rozlúčiť s generálom Lučanským, lebo sú mu vďační za jeho službu. Urobil pre Slovensko oveľa viac ako mnohí politici. O cynických novinárov nevraviac.

Vláda a servilné médiá vykresľujú generála Lučanského ako muža, čo stratil česť. Stačia im na to výpovede dvoch nedôveryhodných kajúcnikov a uznesenie vyšetrovateľa o obvinení. Pre Matovičov režim a mainstreamových novinárov je bývalý policajný prezident jednoducho vinný.

Ľudia to oprávnene považujú za nespravodlivé. Vidia a vedia, že príbeh ľudského osudu sa nedá zhrnúť do jednej vety v nenávistnom článku. Nedokáže ho obsiahnuť ani uznesenie o obvinení. Obzvlášť to platí v prípade policajta, akým bol Milan Lučanský. Poslal za mreže Mikuláša Černáka a ďalších mafiánskych bossov. Ako policajný prezident uviedol do funkcií v NAKA ľudí, ktorí významnou mierou prispeli k vyšetreniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vládni politici a kolegovia Jána Kuciaka sa mu odvďačili tým, že z neho robia kriminálnika.

Aj keby bolo niečo pravdy na tom, že Milan Lučanský sa zaplietol s ľuďmi, čo dnes pod ochranou prokurátora Petra Kysela vystupujú ako kajúcnici, nikomu to nedáva právo šliapať po jeho zákonných právach a ľudskej dôstojnosti. Generál urobil pre túto spoločnosť veľa dobrého na to, aby sme jednostranne a nekriticky verili výpovediam tých, čo si zachraňujú kožu, pretože im hrozia ťažké tresty.

Keďže štát nedokázal ochrániť Milana Lučanského pred smrťou, keď bol umiestnený vo vyšetrovacej väzbe, už nikdy sa on ani jeho rodina nedočkajú spravodlivého súdneho procesu. A to je zároveň aj dôvod, prečo dnes bude generál pochovaný ako nevinný človek.

Keď sa usadí prach, vynorí sa jasná spomienka na bývalého policajného prezidenta. Ľudia si ho navždy zapamätajú ako hrdinu boja proti organizovanému zločinu a brutálnej mafii. Nič na tom nezmenia ani vládni politici, ani servilné médiá.